FC Barcelona: 5 stvari koje biste trebali znati

0

Katalonski ponos je jedan od najomiljenijih, po mnogima i najomiljeniji, klubova u svijetu

 

1. BARCELONU JE OSNOVAO ŠVICARAC

U novinama Los Deportes 22. listopada 1899. godine pojavio se zanimljiv oglas u kojem se pozivalo na osnivanje nogometnog kluba. Iza svega je stajao Švicarac Hans Kapmer, a na sastanku 29. studenog su se pojavila 11-orica, među njima i čovjek zanimljivog imena Carles Pujol (nije rodbinski povezan sa današnjim kapetanom). Bio je to dan kada je osnovan Foot-Ball Club Barcelona, a Walter Wild je izabran za prvog predsjednika. Klub se u samim počecima uspješno natjecao u regionalnim i nacionalnim kupovima, pa je u Kupu kralja samo tri godine nakon osnivanja igrao finale. Sam Kamper, kasnije poznatiji kao Joan Gamper, je postao predsjednik kluba 1908. godine, kada je preuzeo Barcelonu u velikim dugovima. Na čelu kluba bio je u pet navrata do 1925. godine, a godinu dana kasnije klub je postao profesionalan. Nažalost, Kamper je 1930. godine, nakon perioda bolovanja od depresije, usljed osobnih i financijskih problema počinio samoubojstvo.

 

2. BARCELONA JE JEDINI KLUB KOJI JE SVAKE SEZONE NASTUPIO U EUROPI

Od osnivanja do danas Barcelona je osvojila 22 naslova prvaka Španjolske, 26 puta je bila pobjednik Kupa, 11 Superkupa Španjolske, četiri Lige prvaka i Kupa pvaka, rekordna četiri Kupa UEFA, četiri UEFA Superkupa te je jedini klub koji je dva puta osvajao naslov pobjednika FIFA Kupa. Katalonci su ujedno i izuzetno ponosni na činjenicu da su jedini klub koji je od 1955. godine do danas svake sezone nastupio u jednom od europskih Kupova! Također su prvi španjolski klub koji je osvojio Trojstvo – 2009. godine su osvojili Prvenstvo, Kup i Ligu prvaka, a tu im nije bio kraj jer su tu istu godinu završili s nevjerojatnih šest trofeja! Osim velikog trojstva, osvojili su španjolski Superkup, UEFA Superkup i FIFA Kup! Treba istaknuti i da su jedan od tri kluba (druga dva su Athletic Bilbai i Real Madrid) koji nikada nije ispao iz Primere.

 

3. BARCELONA JE SIMBOL KATALONACA

Tijekom Prvog svjetskog rata klub je kao svoj službeni jezik umjesto kastiljanskog izabrao katalonski te je s vremenom postao simbol Katalonije. Za mnogi fanove je tako podržavanje Barcelona postalo važnije zbog političkih razloga, nego sportskih. Kao prvi veći otpor vlastima u Španjolskoj navodi se slučaj iz 14. lipnja 1925. godine kada su navijači izviždali španjolsku himnu te nakon toga priredili ovacije God Save the King u znak protesta protiv diktature Miguela Prima de Riveire. Kao posljedica tog incidenta stadion Les Corts je bio zatvoren na šest mjeseci, a Kamper je morao odstupiti kao predsjednik.

Za vrijeme Španjolskog građanskog rata veliki broj igrača i funkcionera se uključio na „pogrešnu“ stranu, pa je po završetku rata Barcelona drastično kažnjena. Katalanska zastava je strogo zabranjena, kao i katalonski jezik pa se klub nazvao Club de Futbol Barcelona. Koliko je Barcelona ugnjetavana najbolje govori slučaj iz 1943. nakon pobjede Barcelone 3-0 u prvom susretu polufinala Kupa. Prije početka uzvrata, u svlačionicu Katalonaca ušao je diktator Franco koji ih je „podsjetio“ da igraju samo zahvaljujući milosrđu njegova režima. Real je dobio uzvrat sa 11-1.

Isticanje podrške Kataloncima je uvijek oduševljavalo navijače, a jedan od njihovih najvećih miljenika je baš zbog toga Johan Cruyff. Tadašnja zvijezda svjetskog nogometa je umjesto Reala 1973. godine izabrao Barcelonu, izjavivši da nikada ne bi mogao igrati za klub koji je povezan s Francom. Još kada je sina nazvao Jordi, po lokalnom svecu, stekao je status božanstva.

 

4. NAVIJAČI BARCELONE SE NAZIVAJU „GUZONJE“      

Navijači Barcelone imaju zanimljiv nadimak koji dolazi još s početka prošlog stoljeća kada su igrali na svom prvom stadionu Camp de la Industria. Navijači, koji su sjedali poviše najgornjih redova, počeli su se nazivati po katalonskoj riječi cul (stražnjica). Taj nadimak se zadržao i do danas.

U Španjolskoj su navijači Barcelone drugi, odmah iza državnih miljenika iz Madrida. Jedna četvrtina navijača u Španjolskoj navija za Barcelonu, dok 32% simpatizira Real. I u Europi je Barcelona na drugom mjestu, a značajno povećanje broja službenih fanova kluba imali su između 2004. i 2009. godine kada se broj gotovo uduplao! Najveće zasluge za to imaju Ronaldinho i predsjednik Laporta koji se marketinški orjentirao na engleska govorna područja. Među službenim fanovima je bio i Papa Ivan Pavao II.

Barcelonini navijači su među najvjernijim, pa Katalonci nakon Borussie Dortmund imaju najveći prosjek navijača na domaćim utakmicama.

 

5. LA MASIA JE NAJPOZNATIJA ŠKOLA ZA MLADE NOGOMETAŠE U SVIJETU

Najcjenjenija akademija mladih nogometaša u svijetu je La Masia de Can Planes, ili poznatija samo kao La Masia, odnosno u prijevodu Farma. Od 2002. godine akademija je došla na glas kao najbolja u svijetu nakon što je Barcelona počela osvajati Europu upravo zahvaljujući igračima poniklim iz La Masie, a ti igrači imaju velike zasluge i u osvajanju Svjetskog prvenstva 2010. godine. Iste godine, sva trojica igrača u konkurenciji za Zlatnu loptu (Andreas Iniesta, Lionel Messi i Xavi Hernandez) su potekla u La Masiji.

Ideju za La Masiu je potekla 1979. godine od Johana Cruyffa koji je htio „kopirati“ Ajaxovu školu, a njegovu ideju je podržao predsjednik Josep Nunez. Stara katalonska farma, izgrađena 1702. godine je preuređena prvotno kao mjesto za smještaj igrača koji nisu iz Barcelone, a od 1979. godine je počela služiti kao Barcelonina škola za mlade igrače. Prvi igrač koji je izašao iz nje je bio dobro poznati Guillermo Amor 1988. godine. La Masia je tijekom godina „izbacila“ imena poput Pepa Guardiole, Xavia, Inieste, Cesca Fabregasa, Messija i Piquea.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Najbolje scene iz Sinova anarhije

Donosimo sedam najboljih badass scena iz najbolje serije današnjice!   „Nakon što su ga zakopali u pijesak, tako da mu samo glava viri, Clay upita ...