Elvis Presley: 5 stvari koje biste trebali znati

0

Dugih 26 godina je prošlo od smrti The Kinga, jednog od najvećih glazbenika svih vremena

 

1. SVE JE POČELO S GITAROM OD 12$

 

Malo je poznato da je Elvis rođen kao blizanac, ali mu je njegov brat Jesse Garon preminuo odmah nakon poroda, pa je Elvisovo puno ime Elvis Aaron Presley. Plavokosi dječak (kasnije se počeo bojati u crno kako bi izgledao muževnije) nije pokazivao zainteresiranost za glazbu, a kada ga je majka za njegov 12. rođendan odvela u prodavaonicu mali Elvis je htio malokalibarsku pušku. Srećom za nju, a kako će se kasnije pokazati i za ljubitelje glazbe, uspjela ga je odgovoriti pa je izašao s gitarom od 12 dolara ispod ruke. Njegov talent su prepoznali u lokalnoj radio postaji te su ga pozvali da odpjeva pred mikrofonima, ali ih je odbio jer je bio presamežljiv! Nakon što s 18 godina nije uspio na audiciju za grupu Songfellows, Elvis je, kao poklon majci, snimio album što je platio samo četiri dolara! Nedugo nakon toga lokalni je radio DJ pustio u programu pjesmu That’s All Right, što je toliko oduševilo slušatelje da ju je taj dan morao pustiti još 12 puta. Međutim, zbog dubokog glasa slušatelje je trebalo uvjeravati da je Elvis bijelac! Bio je to početak karijere koja će rezultirati sa 600 pjesama, a zanimljivo da niti jednu od njih nije napisao sam King.

 

2. ZBOG POKRETA KUKOVIMA PRIJETIO MU JE ZATVOR

Nastupajući na TV-u 1956. godine voditelj Milton Berle je savjetovao Elvisa da nstupi bez gitare kako bi ga gledatelji mogli neometano gledati. Nastup bez gitare je rezultirao danas prepoznatljivim Elvisovim plesom kukovima, ali u to vrijeme su njegovi pokreti bili previše za tadašnje društvo, pa su izazvali bijes a Kingu priskrbili naziv Elvis the Pelvis! Nedugo nakon toga, sudac Marion Gooding je odlučio posjetiti Elvisov prvi koncert u Jacksonvilleu na Floridi kako bi sam posvjedočio koliko su njegovi pokreti vulgarni. Nakon nastupa je nazvao Elvisa divljakom koji svojom glazbom i pokretima negativno utječe na mladež. Priprjetio mu je da će ga staviti iza rešetaka ako na idućem nastupu ponovi isto. U znak protesta Elvis je cijeli koncert stajao kao ukopan „plešući“ samo prstima!

 

3. ELVIS NIKADA NIJE SVIRAO VAN SJEVERNE AMERIKE

The King je tijekom svoje karijere održao  1.156 koncerata, ali niti jedan od njih nije bio van Sjeverne Amerike, iako je vojsku služio u Njemačkoj! A od preko tisuću koncerata, samo ih je pet bilo van granica SAD-a i svi su odsvirani na početku njegove karijere – po dva puta u Torontu i Ottawi te jednom u Vancouveru. Razlog izbjegavanju ostatka svijeta, iako je bio izuzetno popularan u Europi i Japanu, je što njegov manager Tom Parker, nije imao putovnicu!? Njegovo omiljeno mjesto za koncerte je bio Las Vegas u kojem je svake godine boravio i održavao veći broj koncerata.

 

4. NAKON POKUŠAJA KRAĐE ELVISOVA TIJELA PREMJEŠTEN JE U GRACELAND

Nakon smrti Elvis je bio pokpoan uz svoju majku Gladys na Forrest Hill groblju u Memphisu. Međutim, nakon što je grupa mladića pokušala ukrasti njegovo tijelo, u listopadu 1977. godine tijela Elvisa i njegove majke su premještena u Graceland. Danas je Graceland velika turistička atrakcija koju godišnje posjeti preko 700.000 posjetitelja, u SAD-u su posjećeniji samo Bijela kuća i posjed Biltmore (koji uključuje prekrasni dvorac u vlasništvu obitelji Vanderbilt). Za vrijeme svog života, fanovi nisu smjeli ući na imanje, što je natjeralo jednog pjevača u usponu da preskoči ogradu kako bi upoznao Kinga. Policija ga je uhitila, a njegovo ime je bilo – Bruce Springsteen!

 

5. ELVIS ZARAĐUJE I NAKON SMRTI

Elvisova zarada nije stala niti nakon smrti, dapače čak se i uvećala! Od 1977. godine kada je iznenada preminuo od srčanog udara, pa do danas Elvis Presley redovno predvodi Forbesovu listu mrtvih celebritiya. Samo prošle godine zaradio je preko 25 milijuna dolara! Iako ga njegova publika više ne može gledati, već samo slušati na CD izadnjima koji stalno iznova izlaze, da je njegov duh sveprisutan pobrinu se imitatori, ili Elvis Tribute Artists kako se nazivaju. Trenutno ih ima 80.000 što je više nego za vrijeme njegove najveće popularnosti 70-tih godina. Imitatori imaju i svoja natjecanja, a najčešći su, naravno, u Las Vegasu, ali se mogu susresti i u svim krajevima svijeta, pa čak i u Južnoj Koreji, Tajlandu i Africi.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Recenzija: Wolverine

Najpopularniji junak X-Men univerzuma se ponovo vraća u zasebnom filmu   Baš kao što je Robert Downey Jr. postao sinonim za Ironmana, tako je i ...