Države s najviše smrtnih kazni

0

Donosimo vam 10 država koje su u proteklih pet godine pogubile najviše osuđenika

 

„Izvršenje se izvodi javno strijeljanjem, pa je tako npr. 74-godišnji voditelj jedne tvornice smaknut pred 170.000 gledatelja (!?) zbog nedozvoljengo poziva u inozemstvo!!!“

 

KINA

5.000+

Predvodnik po broju izvršenja smrtnih kazni je Kina, koja godišnje izvrši više pogubljenja nego sve ostale države svijeta zajedno! Amnesty International kao brojku uzima ono što se može dokazati, a to je minimalno tisuću pogubljenja godišnje, međutim brojka je vjerojatno i tri do pet puta veća, pa se procjenjuje da je u zadnjih pet godina pogubljeno oko 25.000 zatvorenika! Stari model strijeljanja, te slanja računa za streljivo obitelji pogubljenog se napušta, i zamjenjen je smrtonosnom inekcijom kao u SAD-u. Smrtna kazna je inače propisana kao obavezna za 55 zločina, uključujući silovanje, terorističke činove, izdaju, prevaru, ubojstvo i slično. Pogubljenja se izvršavaju na tajnoj lokaciji.

 

IRAN

1.663

Smrtna kazna je u ovoj zemlji propisana u slučajevima ubojstva, oružane pljačke, trgovine drogom (što je najčešći razlog), otmice, silovanja, pedofilije, špijunaže, terorizma i homoseksualnosti. Iako se kao način egzekucije koristi i strijeljanje, Iran koristi i kamenovanje (ukoliko je riječ o pogubljenju žena) te vješanje koje su su nerijetko masovna, i to pred očima javnosti na javnim trgovima. Iran je inače prva država u svijetu koja je počela koristiti vješanje, ali ga koristi drukčije nego ostale zemalje u svijetu. Nakon što se osuđeniku veže uže oko vrata, kran podigne vješalo podižući tako osuđenika u zrak koji se stoga uguši. Iran je inače poznat i po tome što na smrt osuđuje i maloljetnike.

 

SAUDIJSKA ARABIJA

423

Za razliku od većine zemalja, Saudijska Arabija gotovo sve svoje smrtne kazne provodi u javnosti, na trgu u centru Riyadha! Smrtna kazna je popisana radi nasilnih zločina poput ubojstva, trgovine drogom, silovanja i oružanog razbojstva, ali i zbog homseksualnosti i prevare. Kazna se provodi odrubljivanjem glave(!?), a u slučaju težih zločina Šerijatski sud često osuđenika osudi da njegovo tijelo nakon izvršenja kazne mora biti javno razapeto i do sedam dana.

 

IRAK

256

Smrtna kazna je u Iraku ukinuta 2003. godine nakon američke invazije, ali je ponovo dopuštena samo godinu dana kasnije. Najpoznatiji osuđenik je definitivno bio Saddam Hussein koji je završio na vješalima, jedinoj metodi koja se provodi u današnjem Iraku. Za razliku od svojih iranskih susjeda, Irak vješanje provodio kao i ostale zemlje. Nakon što se osuđeniku stavi konpac, pokretna vrata ispod njegovih nogu se otvaraju te osuđenik propada u rupu. Usljed trzaja dolazi do lomljenja vrata pa je smrt trenutna. Smrta kazna se provodi za iste zločine kao i u drugim arapskim zemljama.

 

SAD

220

Iako se smatraju najdemokratskijom zemljom na svijetu Amerkinaci su jedna od rijetkih demokratskih zemalja koja izvrašava smrtnu kaznu. Smrtna kazna je dozovljena u 32 američke države, a način izvršenja ovisi o samim državama. Najčešće se provodi smrtonosnom inekcijom, koju i sami osuđenici biraju ukoliko imaju to pravo. Međutim, osim smrtonosne inekcije, u obzir dolaze i strijelanje, vješanje te još uvijek i električna stolica i plinska komora! Iako je predviđena za veći broj zločina, u praksi se smrtna kazna izvršava samo za teža ubojstva.

 

PAKISTAN

171

Iako je jedno vrijeme vrijedio moratorij na izvršenje smrtnih kazni, pakistanska vlada je odlučila da će nastaviti s praksom pogubljenja vješanjem, koji je jedini legalni način izvršenja smrtne kazne. Smrtna kazna se propisuje zbog trgovine drogom, ubojstva, terorizma, silovanja, prevare te svetogrđa. Prema Amnesty Internationalu, u ovom trenutku na izvršenje smrtne kazne čeka 8.000 Pakistanaca.

 

JEMEN

152

Jedna od država koja provodi javna pogubljenja je i Jemen u kojem se smrtna kazna dodjeljuje za iste zločine kao i u drugim arapskim zemljama. Iako je i kamenovanje opcija (ali se nije provelo već duži niz godina), egzekucija se najčešće izvrši stijeljanjem. Osuđenik se polegne na zemlju, licem prema dolje, te se prekrije dekom, nakon čega strjeljački odred odradi izvršenje kazne. Za teže zločine osuđenik se prije izvršenja smrtne kazne može i bičevati.

 

SJEVERNA KOREJA

105

Iako Amnesty International navodi brojku od 105 izvršenja smrtnih kazni u posljednjih pet godina, ta bi brojka mogla biti znatno veća, pogotovo nakon što je Kim Jong Un odlučio provoditi disciplinu na svoj način. Osim za standardne zločine, u Sjevernoj Koreji smrtna kazna se može dobiti i za bijeg, ismijavanje vodstva države, neposluh, ali i čitanje stranih medija! Izvršenje se izvodi javno strijeljanjem, pa je tako npr. 74-godišnji voditelj jedne tvornice smaknut pred 170.000 gledatelja (!?) zbog nedozvoljengo poziva u inozemstvo!!!

 

VIJETNAM

58

Za ukupno 29 zločina u Vijetnamu se može dodjeliti smrtna kazna, a najveći broj njih se odnosi na djela protiv države te trgovinu drogom. Od smrtne kazne su izuzete maloljetne osobe, kao i trudne žene ili žene sa djecom ispod tri godine. Do 2011. godine kazna se provodila strijeljanjem koje je provodio odred od sedam vojnika, dok se danas provodi smrtonosnom inekcijom.

 

LIBIJA

39

Do 2010. godine Libija je bila država s najviše pogubljenja u Africi, ali u posljednje tri godine nije provedena niti jedna egzekucija. Ipak, smrtna kazna je još na snazi i može se dodjeliti zbog izdaje, dijela protiv države te planiranog ubojstva. Kazna se izvršava ili vješanjem, ili strijeljanjem. Za vrijeme Muammara Gaddafija, smrtna kazna se gotovo ekskuzivno provodila zbog izdaje.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Važnost seksualnih igrica

Nedostatak maštovitosti u krevetu često je razlog prevarama, stoga se opustite i eksperimentirajte s različitim igricama   „Vi ste bolesnik koji treba detaljni pregled kod ...