Droge koje najlakše stvaraju ovisnost

0

Nizozemski su znanstvenici izračunali faktor ovisnosti, a ovih 10 droga se nalazi na samom vrhu

 

„Koliko je heroin jak najbolje pokazuje da se protiv njegove ovisnosti može boriti jedino jakom supstancom, odnosno drogom, poput metadona“

 

10. GHB

Gama-Hidroksibutirat, jednostavnije nazvan GHB, djeluje na centralni živčani sustav, a popularan je među partijanerima jer izaziva opuštanje i užitak. Međutim, u kombinaciji s alkoholom može dovesti do nesvjestice pa se nažalost koriti i kao droga za silovanje. Ograničenog je vijeka trajanja, a nakon toga izaziva anksioznost i nesanicu. Prema nizozemskim istraživačima njegov indeks ovisnosti je 1,71.

 

9. BENZODIAZEPINI

Svima koji su se tabletama borili protiv napadaja panike, anksioznosti i drugih psihičkih stanja, benzodiazepini su im vjerojatno dobro poznati. Djeluju na preosjetljive neurone, ali tijelo već nakon šest tjedana postaje otporno na njih, istovremeno stvarajući ovisnost i otežavajući „skidanje“ s lijekova. Stoga je faktor ovisnosti proračunat na 1,89.

 

8. AMFETAMINI

Ova sintetička droga, tj. lijek, se koristi za liječenje poremećaja hiperaktivnosti, i dok će takve osobe smiriti, problem će nastati kada lijek popusti. Tada nastaje depresija, te želja za uzimanjem novih količina kako bi se „izvukli iz problema“. Na taj način se korisnik sve dublje uvlači u ovisnost o ovoj drogi s 1,95 koeficijentom.

 

7. KOKAIN

Droga koja je bila izuzetno popularna tijekom 70-tih i 80-tih danas možda nije toliko popularna i obožavana, ali je svejedno još uvijek raširena. Veliki je broj ovisnika o kokainu koji svoj faktor od 2,13 može zahvaliti tome što ima relativno kraći rok trajanja, a kako kokain omogućuje nesmetan prolaz dopamina do mozga, nakon prestanka djelovanja tijelo će jednostavno tražiti još.

 

6. ALKOHOL

Alkohol možda ne možemo nazvati drogom, ali s koeficijentom od 2,13 itekako može stvoriti ovisnost. Najveći problem kod alkohola jest taj što tako djeluje na mozak da alkoholičari nemaju granica i ne shvaćaju da su postali ovisnici o alkoholu. Pijanstvo je jedno, alkoholizam drugo, a baš svi ovisnici smatraju da sve drže pod kontrolom i da nemaju problema s ovisnošću.

 

5. METAMFETAMINI

Iz Breaking bada nam dobro poznati meth djeluje na sličan način kao kokain, ali dosta jače ostavljajući i teže posljedice na tijelo. I meth tako povećava količinu dopamina u mozgu, ali potpuno uništava prirodnu proizvodnju dopamina i norendralina. Kako naše tijelo ne može bez neurontransmitora, tražit će nove količine metha kako bi „funkcionirao“. Koeficijent metamfetamina je 2,24.

 

4. METADON

Droga kojom se omogućuje odvikavanje od heroina je supstanca od koje se tako lako postaje ovisan, što svjedoči i faktor 2,68! Ovisni o metadonu postaju upravo bivši ovisnici o heroinu, koji liječeći se od ovisnosti od heroina, jednostavno stvore ovisnost o metadonu. Iako se pri liječenju pažljivo doziraju količine metadona, tako je lako preći granicu i postati ovisan.

 

3. NIKOTIN

Svi pušači misle da je lako prestati pušiti, i kad bude potreba da će to i napraviti… Ali, kada dođe taj trenutak shvate da je to puno teže nego što misle. I sami znate koliko imate prijatelja (ili ste i sami) koji su pokušali i nisu uspjeli prestati pušiti. Problem je u tome što nikotin djeluje na isti način kao i heroin, imitirajući acitekloin u mozgu, stvarajući brzu ovisnost (2,82).

 

2. CRACK

Crack je poznat po nazivu „kokain za siromašne“. Razliga između kokaina i cracka je što je crack manje čistoće i često se miješa sa sodom bikarbonom kako bi se lakše pušio. Upravo je zbog pušenja stekao koeficijent od 2,83, jer mu je vrijeme djelovanja samo 10-tak minuta i nakon toga korisnik vrlo brzo počne osjećati potrebu za novim količinama.

 

1. HEROIN

O heroinu su napisane pjesme i knjige, opjevali su ga i pjesnici i glazbenici, a istovremeno je i slavan i zloglasan. Heroin je ujedno broj jedan kada je riječ o ovisnosti jer su računice pokazale da je svaki četvrti korisnik koji ga je jednom probao postao ovisnik, a njegov faktor ovisnosti je 2.89. Osjećaj euforije koju pruža se pokazao nepremostivom zamkom za mnoge. Koliko je heroin jak najbolje pokazuje da se protiv njegove ovisnosti može boriti jedino jakom supstancom, odnosno drogom, poput metadona.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments