Dosadna braća Klitschko

0

Ukrajinska braća drže sve pojaseve u teškoj kategoriji, ukupno imaju 28 pobjeda za redom, ali unatoč tome stručnjaci ih ne svrstavaju među najveće svih vremena

 

„Već neko vrijeme je nastala rupa, a boksača koji bi s trona mogao skinuti braću Klitschko, ili ih kvalitetno nasljediti po njihovom umirovljenju, jednostavno nema na vidiku“

 

Iako su braća Klitschko apsolutni vladari teške kategorije nitko ih ne svrstava u red najvećih teškaša svih vremena. Ako se gleda statistika, neuvažavanje od strane stručnjaka je začuđujuće – Wladimir je u subotu ostvario 16. pobjedu za redom te u 61 susretu ima 58 pobjeda, dok stariji brat Vitali ima 44 pobjedu i samo dva poraza te 12 pobjeda za redom.

Sasvim očekivano, u subotnjem susretu Wladimir je nokutirao Amerikanca Tonyja Thompsona u 6. rundi te tako nastavio apsolutnu dominaciju u WBA, IBF, WBO i IBO divizijama. Jedina preostala divizija, WBC, u rukama je Vitalija koji će titulu braniti protiv Njemca Manuela Charra.

Ovakva dominacija se rijetko pamti, ali unatoč tome braća Klitschko više nikome nisu zanimljiva, osim publike u Njemačkoj i Ukrajini. Broj gledatelja širom svijeta nikada nije bio manji, i susreti Klitschka neusporedivo imaju manje pretplatnika na HBO-u nego oni u kojima glavne uloge imaju npr. Manny Pacquiao ili Floyd Mayweather.

Ljubitelji boksa se sa sjetom sjećaju 90-tih godina prošlog stoljeća, ili zlatnih godina teške kategorije, kada su scenom vladali Mike Tyson, Evander Holyfield ili Lennox Lewis. Većini tih ljubitelja boksa je postalo dosadno gledati borbe braće Klitschko.

Vitali i Wladimir nisu loši borci, iako često znaju odboksati dosadno, taman onoliko koliko im treba. Vitali je svoj vrhunac slave, zamislite, doživio u porazu protiv Lennoxa Lewisa. I dan danas Vitali izgubi živce pri pomisli na tu kontroverznu borbu. Za one koji ne znaju, borba je prekinuta zbog Vitalijeve ozljede oka iako je Vitali bio spreman, i željan, nastaviti borbu. Što je još važnije, Vitali je u trenutku prekida borbe vodio u bodovima kod sva tri suca! Nakon te, po mnogima ne žzaslužene pobjede, Lewis se povukao u mirovinu.

Nažalost to je bila i jedina prava borba s dostojnim protivnikom. Od tada pa do danas braća Klitschko jednostavno nisu imali pravog protivnika. Redali su se ili boksači koji su bili pri kraju karijere ili mlade nade prerano ubačene u borbe za titulu prvaka. Puno se očekivalo od borbe s Davidom Hayeom ali je Britanac, koji je slavu i titulu dobio u borbi s divovskim Valuevom, ispao veći brbljavac i hvalisavac nego kvalitetan boksač.

Zbog nedostatka kvalitetnih protivnika ljubiteljima boksa je dosadilo gledati njihove borbe pa im je i rejting pao, iako je to najmanje problem ubojitih Ukrajinaca. Vitali i Wladimir nikada nisu bježali od borbe, bili su spremni suočiti se s bilo kim, međutim kvalitetnih protivnika jednostavno nema. Već neko vrijeme je nastala rupa, a boksača koji bi s trona mogao skinuti braću Klitschko, ili ih kvalitetno nasljediti po njihovom umirovljenju, jednostavno nema na vidiku.

Srećom, dovoljno je kvalitetnih borbi u manjim kategorijama, Paquiaa, Mayweathera i Cotta je uvijek zanimljivo pogledati, a teškoj kategoriji će se svijet ponovo okrenuti samo u jednom slučaju – međusobnom okršaju dvojice braće. A to se, nažalost, neće dogoditi.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments