Djeca u horror filmovima (Drugi dio)

0

Pregled horrora u kojima su glavni negativci djeca, nastavljamo idućim filmovima

 

„Krug obiluje jezivim i strašnim scenama uz gotovo perfektan ugođaj, te finu dozu napetost, a danima nakon što ga pogledati vam neće biti svejedno kad dobijete neočekivan telefonski poziv!“

 

ILS

ILS

2006

Francusko  -rumunjski horror zasnovan na istinitom događaju šokantnog slučaja ubojstva iz Češke kada su klinci iz Češke ubili mladi austrijski par. Pratimo priču mlade učiteljice koja sa zaručnikom živi u izoliranoj, jezivoj kući nedaleko od Bukurešta. Jedne večeri na imanje upadnu uljezi vođeni svojim psihopatskim porivima, te igra mačke i miša počinje. Riječ je o  filmu sa izuzetno tmurnim i depresivnim ugođajem koji na samom otvaranju ima brutalno ubojstvo kao uvod. Zapravo, film sam po sebi nije toliko šokantan, dok se pred kraj ne otkrije da su glavni negativci ustvari djeca, koja svoje potsupke kao što su pokušaji ubojstava, ranjavanja i psihičko maltretiranje, opisuju kao „Samo se želimo igrati“. Tada uslijedi nekoliko iznimno „teških“ i morbidnih scena, sa šokantnim i  upečatljivim krajem.

 

rajskojezero

RAJSKO JEZERO

2008

Teta u vrtiću i njen zaručnik od svakodnevnog stresnog života pokušavaju pobjeći odmorom na seoskom jezeru. Mini odmor teče idilično, dok slučajno ne uđu u sukob sa grupom problematičnih tinejdžera. Riječ je o uratku koji je po izlasku bio šokantniji i kontroverzniji od Ilsa, te općenito kao horror bolje kotira. Djeca negativci su ogroman plus-  istovremeno su zli i bešćutni, ali isto tako i odvratni, tako da sa svojom pojavom i djelima izazivaju maksimalan prijezir kod gledatelja. Film obiluje i sa dosta mučnih scena zlostavljanja te proganjanja kroz šumu gdje nevini ljudi postaju lovina monstruma. Twist pred kraj je uistinu zastrašujuć, te baca novo svjetlo na objašnjenje zašto su zapravo tinejdžeri takvi negativci. Treba istaknuti i  odličnu glumu i lik glavne akterice, koja se iz mirne tete pretvara u osobu koja neće birati sredstva kako bi preživjela.

 

djeca

DJECA

2008

Naizgled idilična obitelj putuje kod rodbine na selo kako bi proveli blagdane sa bližnjima na snijegu. Nedugo nakon dolaska jedno od djece se razboli, nakon čega uslijede stvari koje nitko nije očekivao. Još jedan film sa perfektnom glumom i izgledom djece negativaca! Imaju sociopatski izgled kojeg se ne bi posramili kultni horor negativci,  te su od samog početka iritantni iz čega se može iščitati da nešto s njima nije u redu. Imamo nekoliko brutalnih scena, te veliku dilemu kako bi roditelji reagirali u toj situaciji – da li da se brane od vlastite djece? Do koje granice ići u samoobrani? Jesu li to uopće njihova djeca više ili nešto što ih je zaposjelo? Zaista je riječ o bezizlaznoj i jezivoj situaciji. Ipak, mnogi će se složiti da je najveći minus filma što neke iznimno bitne stvari za radnju nisu pojašnjene.

 

Siroce

SIROČE

2009

Iznimno hvaljen film u horor žanru, kojeg su mnogi svrstali među top 5 najboljih horora godine. Nakon što im se rodilo mrtvo dijete, shrvani par odluči posvojiti 9-godišnjakinju iz Rusije, koja se čini kao odličan kandidat za idealnu kćer. Kao što to obično bude istina je puno drugačija. Kao najveći adut gotovo svi će navesti glumu glavnog negativca, odnosno djevojčice. I ostali likovi su jako dobro razrađeni, tako da su gledatelji baš zabrinuti za njihovu sudbinu što često nije slučaj u ovom žanru. Imamo par dobrih scena, pogotovo gdje nemilosrdna negativka Ester rukuje čekićem, a kako se približava kraj, radnja je sve napetija i na trenutke vrlo uznemirujuća. Sami preokret oko Ester je posebna priča, i stvarno ga se može svrstati među kultne preokrete u horror filmovima! Nešto definitivno nepredvidljivo i iznenađujuće!

 

Krug2

KRUG

2002

Dovoljno je reći – Samara Morgan! Možda i najpoznatiji  dječji negativac u ovom stoljeću. Što reći za mrtvu djevojčicu crne duge kose koja joj prekriva lice, u bijeloj halji, koja izlazi iz TV-a i ubija svakoga tko se odluči pogledati video kazetu? Apsolutno odlično! I jezivo do dana današnjeg. Iako remakeovihororaca iz Japana ne kotiraju bas dobro; u slučaju ovoga nije tako – za Krug će mnogi reći da je najbolji remake nekog japanskog horora svih vremena. A redovito se i svrstava u najbolje horore desetljća na mnogim listama. Film obiluje jezivim i strašnim scenama uz gotovo perfektan ugođaj,te finu dozu napetost, a danima nakon što ga pogledati vam neće biti svejedno kad dobijete neočekivan telefonski poziv!

 

Slucaj39

SLUČAJ 39

2010

Emily Jenkins, koju tumači Renee Zellweger, radi kao socijalna radnica, te je unajmljena da istraži u kakvom okružju živi djevojčica Lillith. Nakon što jednu noć roditelji pokušaju djevojčicu ispeći u pećnici, Emily je spasi uz pomoć detektiva, te prema Lilith počinje gajiti majčinske osjećaje. Ubrzo je i usvoji, ali nakon neobičnog ponašanja nove mezimice i posjetu njenim pravim roditeljima, počne sumnjati da je djevojčica nešto zastrašujuće – Lilith je zapravo zastrašujući demon, koji se hrani ljudskim emocijama. Uz jako dobru glumu glavne glumice, i djevojčica je svoj posao odradila više nego solidno, a izgled joj je takav da je teško povjerovati da je nadnaravno biće. Ipak, vrlo je zla i na trenutke strašna, tako da kroz film imamo par strašnih scena i „trzalica“ s njom koje dobro stresu gledatelja. Pogotovo pred sami kraj kad se Lillith pojavi u svom pravom obličju.

 

 

Prvi dio teksta pročitajte OVDJE

About author

Jasmin Ahmić

Vanjski suradnik Kulta, veliki obožavatelj horror filmova, nogometa i borilački sportova,te ljubitelj tematika vezanih za kriminal

No comments

Najkrvoločnije filmske ubojice

Filmske ubojice sa najviše ubojstava zabilježenih kamerom!   „Kada Carrie dobije prvu menstruaciju pod tušem u školi, ostale djevojke joj se počnu izrugivati što kod ...