10 mitova o vježbanju

0

Vježbajući u teretani čut ćete mnoge mitove u koje jednostavno ne treba vjerovati

 

„Kada trenirate vaše mišice prečesto ne dozvoljavajući im da se odmore, kranji rezultat je nulti napredak ili čak gubitak na mišićnoj masi“

 

1. DA BI STE POSTALI JAČI I MASIVNIJI MORATE JESTI HRANU SA SUPER VISOKIM KOLIČINAMA KALORIJA

To je donekle istina, postaćete veliki ako budete jeli visoko kaloričnu hranu, ali ćete izgledati kao Michelin maskota. S druge strane ako želite biti veliki, to jest da imate velike mišiće onda visokokalorična hrana nije za vas, jedino kao niste jedan od onih ljdui koji imaju toliko brz metabolizam da možete odmah spaliti ove kalorije bez da ih slažete kao masnoću u tijelu. Nažalost, studije su pokazale da u mnogim ljudima, oko 65% novog tkiva koje je naraslo od visokokalorične hrane je sastavljeno samo od masnoće. Od svih faktora koji određuju rast mišića, prevencija raspadanja proteina (anti-katabolizam) je najvažnija, ali dodavanje masnih naslaga kroz konstantno prejedanje može ubrzati raspadanje mišića. Dalje, dodatna masnoća može radikalno utjecati na balansiranost hormona u tijelu koji su odgovorni za kontrolu raspadanja proteina u mišiću. Balans inzulina koji djelimično kontrolira anti-katabolizam u tijelu se šteti prejedanjem.

 

2. AKO JEDETE HRANU SIROMAŠNU MASNOĆAMA, NIJE BITNO KOLIKO KALORIJA UNOSITE, NEĆETE DOBITI VIŠAK KILA

Krajnji odgovor na ovu laž je, ako uzimate više nego što tijelo treba, postepeno ćete biti deblji i deblji. Istina je da ćete jedenjem hrane bogate s masnoćom brže dobiti kilograme.

Masnoća se drugačije metabolizira u tijelu. Potrebno je manje kalorija da asimilira energiju u unesenoj masnoći nego što je potrebno da se asimilira ugljikohidrata. Zaključak je da se više masnih kalorija pohranjuje nego onih od ugljikohidrata.

 

3. AKO VIŠE RADITE VIŠE I NAPREDUJETE

Ovo je jedan od mitova koji vam najviše šteti. Profesionalci će vam reci da je najveća greška kod treniranja da se pretrenirate. Kada trenirate vaše mišice prečesto ne dozvoljavajući im da se odmore, kranji rezultat je nulti napredak ili čak gubitak na mišićnoj masi. Vježbanje svaki dan, velikim intezitetom će dovesti do pretreniranosti. Da bi ste se opravili od ovog potrebno je i do 10 dana odmora.

 

4. ŠTO DUŽE RADITE TO BOLJE

Zaista nije potrebno raditi 20-30 ponavljanja za određenu vježbu u jednoj seriji, ili čak i 10 ponavljanja kako neki “stručnjaci” govore. Ustvari, istraživanja su pokazala da je moguće izmoriti mišic samo u jednoj seriji. Svaka druga serija uzrokuje mikroskopske ozljede na mišićnim vlaknima.

Normalan intezitet vježbi bi se trebao raditi kod piramidalnih setova. To se radi tako da se smanjuje težina a povećavaju ponavljanja.

 

5. NEMOŽETE OSTVARITI NAPREDAK AKO TRENIRATE SAMO TRI PUTA TJEDNO

Ne postoji nijedan valjan razlog niti dokaz zašto rutina od tri puta tjedno ne bi djelovala. Sve dok pogađate sve dijelove tijela i dok radite do iscrpljenosti, vrlo lako ćete dobiti na masi mišica sa ovim tipom rutine.

Ali s druge strane, morate više paziti na ishranu ako ternirate samo tri puta tjedno, posebno ako tokom dana odmora ne radite ništa i ne krećete se.

 

6. TREBATE SE ODMARATI SAMO 45 SEKUNDI IZMEĐU SERIJA

To je istina ako želite da popravite kardiovaskularno zdravlje ili da izgubite nešto masnoća. A u slučaju da gradite mišice, morate mišicu dati dovoljno vremena da se odmori. Da bi ste naveli mišice na rast, morate dizati što veću tezinu, da bi se rasteglo što više mišicnih vlakana.

Ako je nivo težine koju dižete limitiran količinom laktične kiselin koja je ostala od prošle serije, samo testirate vaše sposbnosti da se borite sa efektima mliječne kiseline. Kada trenirate punim intezitetom odmarajte se barem dvije do tri minute između serija.

 

7. DIZANJE TEGOVA VAS ČINI VELIKIM; AEROBNO TRENIRANJE “KREŠE” MASNOĆE

Manipulacije u ishrani su glavni faktori mršavljenja, a kako radite to nije važno. Ako dnevna potrošnja kalorija prelazi dnevni unos kalorija tako konstanto gubite težinu. Aerobno vježbanje se generalno koristi da se poboljša kardiovaskularni sistem, ali ako je radite dovoljno dugo, istopit ćete kalorije i dužim vježbanjem skoro svu masnćcu. Studiji su pokazali da tijelo topi mnogo efikasnije ako se vježbe izvode umjerenim intezitetom u periodima duzim od 20 minuta. Duže vježbanje je efikasnije za prženje kalorija nego aerobno treniranje

 

8. JAKE SERIJE PRAVE MIŠICE TVRĐIM

Iako postoji neki dokaz da jake serije mogu proizvesti ekstra povećane vene što dovodi do većeg dovoda krvi, tj. hranjivih materija u mišić, to neće ništa pomoći da napravi mišić tvrđim. Ako kompletno neaktivna osoba počne vježbati koristeći jake ili slabe serije, osjetiti će veliki napredak u mišicnoj masi iako je mišić opušten.

 

9. KONZUMIRAJUCI HRANU SA VISOKIM POSTOTKOM ŠEĆERA PRIJE TRENINGA PRUŽA TIJELU EKSTRA ENERGIJU DA IZDRŽI DODATNI NAPOR

Jednostavni šeceri kao što je glukoza nemoraju se razlagati tjelesnim enzimima da bi se koristili kao energija. Tako oni pospješuju ubrzano lučenje inzulina, hormona koji regulira nivo šećera u krvi. Problem je ta iznenadna pojava šećera u krvi izaziva tijelo da luči povećanu količinu inzulina, tako da je nivo otpuštenih hormona veći nego što je potrebno da se metabolizira šećer.

Postepeno, odnos šećera u krvi pada na nivo koji je ustvari niži nego prije nego smo unjeli šecer u tijelo, što uzrokuje veću iscrpljenost.

 

10. AKO PRESTANETE VJEŽBATI, MIŠIĆI VAM SE PRETVARAJU U MASNOĆU

Ovo je jednostavno jedna od najsmješnijih zabluda. Mišići su napravljeni od individualnih stanica živih dišućih stanica koje spadaju kroz kompleksne metaboličke procese. Masne ćelije se jednostavno ostave za lipide. Dakle, pretvaranje mišićnog tkiva u masno je naprosto nemoguće.

Ako prestanete vježbati oni će se jednostavno prilagoditi novim uslovima. Drugim riječima, smanjit će se.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Indija – oaza brutalnih silovanja

Posljednjih godina u Indiji se dogodio niz brutalnih silovanja koja su digla na noge cijeli svijet, donosimo vam pet najupečatljiviih   „Objašnjenje je bilo skandalozno ...