Daniel Cormier – Crni Fedor

0

Američki hrvač i MMA borac bi mogao biti UFC-ova zvijezda budućnosti

 

„Najveći problem Cormierovu napadu na UFC teškaški pojas predstavlja što je aktualni prvak Velasquez njegov veliki prijatelj“

 

Američki hrvač i MMA borac Daniel Cormier je nakon svega deset mečeva u karijeri dobio nadimak Crni Fedor te su ga MMA stručnjaci i fanovi uvelike počeli uspoređivati sa najvećim teškašem ikad. Zašto je to tako?

Ovaj svega 178 cm visoki borac, što ga čini najnižim UFC teškašem, se s borilačkim sportovima upoznao u srednjoj školi. Počeo je trenirati hrvanje te je tri puta osvajao prvo mjesto u Louisiani. U 110 mečeva ostvario je čak 101 pobjedu te je samim time odlučio nastaviti hrvačku karijeru i na fakultetu. Tamo je nastavio nizati uspjehe pa je dva puta postao studentski prvak. U periodu od 2003. do 2008. je šest puta postao prvak SAD-a u kategoriji do 96 kg, na Panameričkim igrama je uzeo zlato i broncu te također broncu na svjetskom prvenstvu. Na Olimpijskim igrama u Ateni je osvojio četvrto mjesto a na idućoj Olimpijadi je čak izabran za kapetana reprezentacije SAD-a, ali nije nastupio radi problema s bubrezima. Kako će mnogi reći da je za MMA hrvanje ponajbolja podloga, Danielu je sugerirana MMA karijera pa je bez razmišljanja pristao.

Prva dva meča je odradio na manjim Strikeforce turnirima gdje je obojicu protivnika pobjedio nokautom. U trećem i četvrtom meču je osvojio dva teškaška pojasa u manjim organizacijama a protivnike je također pobjedio prekidom. Najozbiljniji ispit je imao u šestom meču protiv gorostasa iz Australije Paleleia, koji se borio u UFC-u i Prideu. Palelei je tapkao  na Cormierove udarce nakon dvije i pol minute meča. Ipak, pravi probaj Cormiera na veliku scenu je bio rezervni meč Strikeforce teškaškog turnira gdje je na bodove, jednoglasnom odlukom pobjedio prekaljenog Monsona kojemu je to bio 54. meč! Kako je Overeem odustao od meča sa Bigfoot Silvom, Cormier je upao u polufinalni meč teškaškog turnira. Silva je bio veliki favorit nakon pobjede nad Fedorom ali ga je Daniel brutalno nokautirao u prvoj rundi, te time dokazao da mu je i boksačka tehnika na vrhunskoj razini. U finalu ga je čekao veliki Barnett, bivši UFC prvak te također odlični Pride borac. Daniel je pobjedio jednoglasnom odlukom nakon pet rundi u vrlo dobro meču. Definitivno je najljepši potez borbe bio Danielov ‘single leg’ kojim je 120 kg teškog Josha podignuo kao perce te otresao od pod kaveza!

Prije potpisa za UFC je odradio je još jednu borbu u Strikeforceu gdje je tehničkim nokautom pobjedio manje poznatog Staringa.

Debi u najboljoj svjetskog organizaciji odradio je protiv Franka Mira, dvostrukog UFC prvaka. Cormier je sraz sa majstorom BJJ odlučio odigrati vrlo pametno i taktički, te je slavio jednoglasnom odlukom  nakon tri runde.

Najveći problem Cormierovu napadu na UFC teškaški pojas predstavlja što je aktualni prvak Velasquez njegov veliki prijatelj, treniraju skupa u American Kickboxing Academy gdje mu je Cormier trener za hrvanje. Obojica su više puta izjavili da ne dolazi u obzir da se međusobno bore. Ipak, postoji velika mogućnost da se Daniel spusti u kategoriju do 93 kg, gdje bi vrlo vjerovatno odma odradio meč protiv Jonesa za pojas, iako bi se i tu mogle pojaviti komplikacije jer bi Daniel morao skidati puno kila, a 2008. su mu umalo otkazali bubrezi radi toga. Svakako, nakon trećeg meča Velasqueza i Dos Santosa će neke stvariti biti jasnije, ali nema sumnje da će Daniel i ubuduće svojim mečevi uveseljavati MMA fanove – bilo to u teškoj ili poluteškoj kategoriji.

About author

Jasmin Ahmić

Vanjski suradnik Kulta, veliki obožavatelj horror filmova, nogometa i borilački sportova,te ljubitelj tematika vezanih za kriminal

No comments