Kategorije
Film & TV

Recenzija: Čudesni Spider-man

Novi Spider-man ima bolju priču, Peter Parker konačno nije štreberski geek, Emma Stone je prekrasna ali negativac baš i ne prolazi

 

INFO

Premijera: 12. srpnja 2012.

Redatelj: Marc Webb

Uloge: Andrew Garfield, Emma Stone, Rhys Ifans, Denis Leary, Campbell Scott, Irrfan Khan, Martin Sheen, Sally Field

 

KULT FAKTOR: 7,8

Tko bi reći da će, samo desetak godina nakon prvih filmskih avantura Spider-mana, Columbia Pictures ići u reboot cijelog serijala. Hvaljeni Sam Raimi je napravio dobra prva dva dijela ali je katastrofalnim trećim uništio cijelu franšizu, baš kao što je Joel Schumacher pokopao Batmana. Na našu sreću, reboot serijala, ovaj put u režiji Marca Webba je uspješan, dapače toliko uspješan da nam sada prva trilogija izgleda kao teen film o avanturama lokalnog geeka koji se igra superheroja.

Peter Parker pokušava otkriti istinu o nesreći svojih roditelja, te sljedeći tragove dolazi u Oscorp Industries gdje se jednoruki Dr. Curt Connors, bivši znanstveni suradnik Peterova oca, igra s genetskim inžinjeringom. U pokušaju da promjeni čovječanstvo i omogući da i ljudi mogu regenerirati organe Connors si ubrizgava pokusni serum. Na njegovu žalost pretvara se u velikog guštera kojemu jedino naš superheroj može stati na put.

 

GLEDLJIVOST: 7,4

Iako je izostavio neke djelove iz originalne stripovske priče, novi Spider-man za razliku od Raimijeve trilogije izgleda dosta mračnije i što je važnije – ne izmišlja priču. Tako novi Spider-man nakon ugriza pauka dobija njegove sposobnosti poput penjanja po zgradama i slično, ali ne i mogućnost bacanja mreže koja je u stvari Parkerov izum. Film se vrti oko smrti Parkerovih roditelja, njegovog odnosa sa ujakom i ujnom te veze s Gven Stacy.

Iako je novi uradak morao ponovo ispričati priču o tome kako je Peter Parker postao Čovjek pauk, sve je to odrađeno na puno bolji način nego u prvoj trilogiji. Andrew Garfield je izvrstan i zahvaljujući njemu Peter Parker više nije dosadni geek, kako je izgledao kada ga je glumio Tobey McGuire. Peter Parker je sada običan teenager kojeg muče stvarni problemi, poput pogibije roditelja s kojom se ne može pomiriti.

Novi Sider-man čak donosi više dramske priče nego akcije, vjerojatno zato što je ovo uvod u novi serijal, međutim to ne znači da je film dosadan, dapače, scene s Parkerom i Gven Stacy, koju tumači prekrasna Emma Stone, su toliko razigrane da će vas podsjetiti na vaše prve zaljubljenosti.

 

MUŠKOST: 8,1

Iako smo već pisali da filmovi o superherojima ne mogu dobiti lošiju ocjenu u ovoj rubrici, jer su superheroji muška stvar, novi Spider-man je više film o Peteru Parkeru nego o superheroju u crveno-plavom kostimu. Također, Spider-man nikada nije bio badass heroj poput npr. Batmana ili Punishera.

Jačina muškosti u akcijskim filmovima se može mjeriti i jačinom glavnog negativca. Sjetite se samo koliko je Batmanu pridonio Joker, ili Ratovima zvijezda Darth Vader. Ogromni gušter, koji izgleda kao mutacija zelembaća, definitivno ne pridonosi atraktivnosti filma, međutim Spider-man je kao stripovski junak uvijek imao čudne protivnike.

Naravno, nije sve tako loše s naše muške strane. Ipak je to akcijski film, glavni glumac Garfield ne izgleda kao akcijska zvijezda ali je svejedno cool, a čak i da je film limunada isplati ga se pogledati radi preslatke Emme Stone.

Autor Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *