Cro Cop protiv Gonzage – osam godina kasnije

0

Malo više od tjedan dana nas dijeli od revanša borbe koju Cro Cop nikada nije zaboravio

 

Drugi ovogodišnji UFC turnir u Europi održat će se 11. travnja u Krakowu, a glavna borba večeri biti će revanš Mirka Filipovića i Gonzage nakon gotovo osam godina. Vjerujemo da nema MMA fana koji se ne sjeća prvoga meča iz travnja 2007. koji je šokirao svijet, te se dan danas smatra jednim od većih iznenađenja u UFC povijesti.

UFC 70 održao se 21. travnja 2007. u Manchesteru a glavni ulog glavne borbe večeri između Mirka Filipovića i Gonzaga bio je status prvog izazivača za napad na teškaški pojas. Tadašnji prvak je bio legendarni Randy Couture koji je bio među rijetkima koji su Gonzagi davali šansu. Čak je izjavio da bi volio da Mirko pobjedi, jer misli da će protiv njega lakše obraniti pojas. Mirko je tada po mnogima bio drugi najbolji borac na svijetu, odmah nakon legendarnog Fedora, a u prvom nastupu u UFC-u je tehnickim nokautom u prvoj rundi svladao Sancheza. Gonzaga je u tom trenutku imao omjer od sedam pobjeda i jednog poraza, a za najjaču svjetsku organizaciju je zabilježio tri borbe uz isto toliko pobjeda prekidom, doduše nad ne previše poznatim protivnicima. Sama borba je počela mirno uz blago ispitivanje snaga sa obje strane, sve dok Mirko nije bacio middle kick koji je Gabriel uhvatio i srušio našeg borca u parter. Tu se pokazalo Mirkovo neiskustvo u borbi po UFC pravilima, jer ga je Gonzaga iducih nekoliko minuta kažnjavao brutalnim laktovima. Naime, u Prideu gdje je Mirko stekao najveću slavu  udarci laktovima na podu nisu bili dopušteni. Nakon što ih je sudac digao na noge, svi su pomisli da će Mirko dočekati drugu rundu u kojoj će uslijediti preokret a onda je uslijedio jedan od legendarnijih nokauta u MMA povijesti. Gonzaga je brutalnim high kickom, inače Mirkovom specijalkom, nokautirao našeg borca devet sekundi prije kraja runde. Šok za čitav MMA svijet, a spomenuti nokaut se i danas smatra ponajboljim ikad. Gonzaga je četiri mjeseca kasnije poražen tehničkim nokautom od Couturea u meču za pojas, nakon čega više nikad nije bio isti. Iza tog poraza odradio je ukupno 15 mečeva, od čega je sedam puta izgubio, a jedno vrijeme se borio izvan UFC-a jer je dobio otkaz. Može se reći da je nakon Mirka pobjedio samo Rothwella od poznatijih teškaša, dok je od svih ostalih iz vrha gubio, uključujući i od Stipe Miočića. Mirko je nakon poraza od Gabriela odradio također 15 mečeva gdje je zabiježio 8 pobjeda, 6 poraza i jedan no-contest. Nakon neuspješne epizode u UFC-u i ukupno 6 poraza u deset mečeva, napustio je UFC i borio se po Japanu i Rusiji. I kad su svi mislili da Mirko više nkad neće nastupiti u najjačoj organizaciji, ukazao se Satoshi Ishii. Zlatni olimpijac u judu, koji je smatran među 10 najboljih teškaša van UFC-a, i kojemu je pobjeda nad Mirkom donosila ulaznicu među teškašku elitu. Nakon što je u prvom meču slavio  sudačkim prekidom zbog Ishijeve posjekotine, u revanšu na „Silvestrovo“ Mirko je nakon više od osam godina pogodio high kick u MMA mečevima, uzdrmao Ishija te ga dovršio šakama. Pobjeda je odjeknula svijetom i nova pozivnica UFC-a je bila neminovna.

Pred revanš u Poljskoj Gabriel se nalazi u nezavidnoj situaciji. U zadnja dva meča je oba puta poražen, te bi porazom od Mirka vjerovatno dobio otkaz, ovaj put zauvijek. Mirko može biti puno opušteniji, jer u meč ulazi nakon dvije najveće pobjede u posljednjih 10-tak godina, samo se postavlja pitanje – kako će psihički izgledati protiv borca nakon kojeg se nikad skroz oporavio nije?

Mirkova prednost je u stojci, gdje je puno tehnički potkovaniji sa puno boljim boksom, dok je na strani Gonzage borba u parteru pošto je vlasnik crnog pojasa u bjj uz činjenicu da Cro Cop više nema dobru obranu od rušenja kao prije. Ostaje nam da vidimo kako će završiti sraz dva stara „neprijatelja“, ali nema sumnje da će se o ovom revanšu dugo pričati.

 

Foto: via mmajunkie.com

About author

Jasmin Ahmić

Vanjski suradnik Kulta, veliki obožavatelj horror filmova, nogometa i borilački sportova,te ljubitelj tematika vezanih za kriminal

No comments

Kako ispravno ulaštiti cipele?

Premazivanje cipela kremama i poliranja je nekada bila uobičajena praksa, dok je danas pažnja prema cipelama gotovo da ne postoji. Stručnjaci će reći da je ...