Crime story: Čekajući red za umiranje

0

Richard Speck je u jednoj noći mučki ubio osam djevojaka, jednu po jednu, dok su ostale čekale svoj red za umiranje

 

„Skrivajući se ispod kreveta na kojem je ležala Gloria, Cora je slušala kako je ubojica siluje pa je  užasnutoj djevojci ostalo samo da zatvori oči i moli se“

 

Visok muškarac, obučen u crno zakucao je četiri puta jedne vruće srpanjske noći 1966. godine na vrata apartmana u kojem su živjele studentice, buduće medicinske sestre. Jedna od njih je otvorila i pred sobom ugledala plavokosog tipa koji je u ruci, na kojoj je bila tetovaža „Born to Raise Hell“, držao maleni pištolj. Južnjačkim naglaskom i tihim glasom upitao je, sada već uplašenu studenticu, gdje su joj ostale cimerice. Ono što je usljedilo je jedan od najšokantnijih zločina ikada koji će ime Richarda Specka zauvijek upisati na listu najbrutalnijih ubojica.

 

DJETINSTVO OBILJEŽENO KRIMINALOM

Da Richardov otac, s kojim je bio jako blizak, nije umro od srčnog udara kada je Richard imao šest godina, ova se priča sigurno ne bi dogodila. Umjesto toga, Benjaminova smrt pokrenula je lanac događanja koji će na kraju rezultirati silovanjem i ubojstvom osam nedužnih mladih studentica. Nedugo po smrti Richrdova oca, njegova se majka preudala za pijanca s velikim kriminalnim dosjeom. Očuh ga je redovno tukao i psihički zlostavljao pa ne čudi da se već s 13 godina počeo opijati, a s 15 godina Richard je bio redovno pijan. Školu nije uspio završiti jer je u devetom razredu na polugodištu doslovno pao svaki predmet! Više se nikada nije vratio te se zapošljavao na različitim poslovima, uglvnom dobijajući otkaze zbog pijanstva. U to vrijeme počeo je njegov kriminalni dosje, prvo sitnijim pljačkama a kasnije i napadima na žene. Dva puta se i ženi, u oba slučajeva zlostavljajući, pa čak i silujući svoje žene koje bi pobjegle kada bi Richard završio u zatvoru zbog pljački i razbojstava.

Stvari su postale itekako ozbiljne kada je u ožujku 1966. godine 65-godišnju baku silovao maskirani muškarac s južnjačkim naglaskom, a tjedan dana kasnije nestala je 32-godišnja konobarica. Njeno tijelo je nađeno nekoliko dana kasnije a tragovi su upućivali na Specka. Međutim, dokaza nije bilo pa je Speck pobjegao sestri u Chicago.

Richardov zet mu je našao posao u Obalnoj straži, ali nakon što je više puta bio pijan na poslu te se jednog dana nije pojavio, Richard je ponovo ostao bez posla. Nakon što mu je propao jedan posao na koji je računao, dan je proveo ispijajući i smišljajući gdje će prespavati, pošto nije imao novaca ni stana. U jednom trenutku rodio se plan o pljački studentica pa je oko 23 sata naoružan pištoljem i džepnim nožem pokucao na vrata apartmana u kojem je znao da živi osam studentica.

 

UBIJANJE BEZ EMOCIJA

Nakon što mu je jedna od njih, Cora, otvorila vrata monstruozni Richard ju je zgrabio za ruku te ju je zajedno s Merlitom, koja se čuvši kucanje ustala iz kreveta, uveo u glavnu sobu u kojoj je zatekaojoš četiri djevojke na spavanju.

Speck je djevojke posjeo u polukrug te nasmješen sjeo na stolicu preko puta njih. Tihim, prijateljskim glasom s južnjačkim naglaskom im je rekao da treba novac kako bi preselio u New Orleans, čak ih je i zamolio da donesu torbice i daju mu sav novac koji imaju!

Odjednom su se vrata otvorila i u stan je ušla Gloria Davy, koja se polupijana upravo vratila sa sudara sa dečkom. Njezin šok je iskoristio Speck koji ju je uhvatio prije nego je uspjela pobjeći. Šokiranu Gloriu je također posjeo u polukrug te je od plahti počeo nožem sjeći trake kojim je nesretnim curama vezao ruke i noge.

U trenutku kada je vezanu Pamelu u jednoj od soba Richard krenuo silovati, sa stražnjeg ulaza su došle još dvije djevojke, Mary Ann i Suzanne koje su počele vrišteći i bježati kroz stan ugledavši svoje prijateljice vezane i preplašene. Pokušavši pobjeći na glavni ulaz, umjesto na stražnji s kojeg su ušle, djevojke su napravile veliku grešku koju je Richard iskoristio, te ih je, nakon što su pružile otpor, izbo nožem i na kraju zadavio. Mrtav hladan pošao je u kupaonicu, oprao nož i ruke, te se vratio u sobu i ubodom u srce usmrtio nesretnu Pamelu.

 

ČEKAJUĆI RED ZA UMIRANJE

Čuvši što se događa, i sada već znajući koja ih sudbina očekuje, djevojke su se u glavnoj sobi pokušavale sakriti pod krevet. Richard, koji nije pokazivao niti najmanje znakove emocija, odvezao je Ninu i odveo je u sobu smrti gdje ju je ubo u vrat i zadavio je jastukom. Pet minuta kasnije čuo se zvuk vode – Richard je ponovo prao nož. Iduća je bila Valentina koju se nije ni trudio odvezati, baš kao ni Merlitu. Obje djevojke je izbo nožem te zadavio a preostale djevojke su u paničnom strahu slušale zvuk vode koji je značio samo jedno – djevojka je ubijena i red je na iduću.

Sportašicu Pat Matusek je prvo upitao je li ona djevojka u žutoj haljini, što je kasnije bio dokaz tužilaštvu da je Speck promatrao djevojke već prije i da je cijeli zločin planirao. Nožem je nesretnoj Pat probio jetru nakon čega ju je zadavio. Vratio se u sobu gdje je ugledao Gloriu koja je od šoka, ali i alkohola koji je ispila s dečkom to večer, bila u nesvjesti. Skrivajući se ispod kreveta na kojem je ležala Gloria, Cora je slušala kako su ubojica penje na krevet i siluje Gloriu, pa je  užasnutoj djevojci ostalo samo da zatvori oči i moli se. Dok je Speck odveo Gloriu u sobu smrti Cora se uspjela sakriti pod drugi krevet i stisnuti se uz zid, znajući da će se Speck brzo vratiti po nju.

Međutim, Speck je napravio veliku grešku. Znao je da u apartmanu živi osam djevojaka, ali ono što nije znao jest da je to večer kod njih odlučila prespavati još jedna, u apartmanu ih je stoga bilo devet. Ta činjenica je na kraju spasila život Cori Amurao koja je, u stanju šoka ostala pod krevetom sve do jutra kada je skupila hrabrost da s prozora pozove pomoć.

 

KONTROVERZA NAKON SMRTI UBOJICE

Nije puno trebalo da se Richard Speck uhvati a još manje da se osudi. Dokazi i šokantno svjedočenje preživjele Core Amurao bili su dovoljni da ga porota za samo 49 minuta proglasi krivim za osam ubojstava. Sudac je bio nemilosrdan, baš kao i Speck prema svojim žrtvama – smrtna kazna na električnoj stolici. Vrhovni sud je na kraju ipak kaznu pretvorio u doživotnu u trajanju od 800 do 1.200 godina.

Speck na kraju u zatvoru nije proveo niti 20 godina, dan prije svog 50. rođendana preminuo je od srčanog udara. U trenutku smrti Speck nije niti malo sličio na osobu koja je ubijala. Udebljao se do 110 kilograma, a zahvaljujući prokrijumčarenim ilegalnim hormonima narasle su mu i grudi. Speck je, naime, dane provodio drogirajući se i oralno zadovoljavajući druge zatvorenike.

Ono što je usljedilo nakon autopsije ponovo je uzburkalo strasti. Dr. Jan E. Leestma, ugledni patolog iz Chicaga, je otkrio da su dva dijela mozga, jedan namjenjen pamćenju i drugi koji kontroli bijes i jake emocije, nenormalno oteknuti te da su se gotovo spojili u jedno! Dr. Leestma je pretpostavio da je sve to posljedica zlostavljanja u djetinstvu te je uzeo uzorke tkiva koji su misteriozno nestali na putu za Boston gdje su trebali biti daljnje testirani.

Koja je stvarna istina, tj. zbog čega je Speck počinio zločine više nije biolo ni važno. Ostaje činjenica da je osam mladih djevojaka, u najboljim godinama mučki ubijeno.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

10 znakova da glumi orgazam

Ukoliko ne možete sa sigurnošću prepoznati je li imala stvarni orgazam, evo kako naučiti znakove da ga je odglumila!   Poznato je da žene glume ...