Kategorije
Fitness

Cjepiva štite vašu djecu od ovih bolesti

Cijepiti djecu ili ne vječna je tema rasprava, ali svatko bi prije odluke trebao znati od kojih bolesti cjepiva štite djecu, tj. koje su bolesti rizične u slučaju necijepljenja

 

OSPICE

Ospice su vrlo zarazna virusna bolest koja se širi kapljicama iz nosa, usta ili grla zaražene osobe. Prije cijepljenja ova je bolest bila vrlo raširena pa ih je do svoje 20. godine preboljelo čak 90% stanovništva. Danas su izuzetno rijetke, iako im je posljednjih godina broj ponovo u porastu zbog toga što se povećava broj djece koja se ne cijepe. Ne postoji univerzalan način liječenja ospica već se bolest doslovno treba preležati, s tim da postoji mogućnost da se stvari zakompliciraju može doći do upale pluća, a posebna opasnost je encefalitis (upala mozga) koji se pojavi u jedan od 200 slučajeva i koji može dovesti i do smrtnog slučaja.

 

RUBEOLA

Rubeola ili crljenac je zarazna bolest uzrokovana virusom Rubella koja se prvi put pojavila u 18. stoljeću. Najčešće se manifestira osipom i blagom kliničkom slikom, a zaraza se širi kapljičnim putem kao i u slučaju ospica. Prije nego je uvedeno obavezno cijepljenje od ove bolesti su najviše oboljevala djeca školske dobi. Iako su komplikacije rijetke, ova bolest može dovesti artritisa, ali i upale moždane ovojnice što može ostaviti i trajne posljedice. Bolest se inače liječi samo kontroliranjem temperature i općeg stanja.

 

ZAUŠNJACI

Još jedna zarazna virusna bolest koja je prije cijepljenja bila prilično raširena, te je bila glavni uzročnik gluhoće u djece. Zaušnjaci su najčešće infekcija podušnih žlijezda, jednoga od tri para žlijezda slinovnica, uzrokovana virusom parotitisa, te se prenosi kihanjem, kašljanjem ili govorom. Simptomi traju do dva tjedna nakon čega se bolest povlači, ako se ne pojave komplikacije koje nisu česte ali su jako opasne. Zaušnjaci mogu dovesti do neplodnosti, ali još gore i do upale testisa, gušterače, mozga i meningitisa, te su potencijalno opasni za život.

 

DJEČJA PARALIZA

Dječja paraliza ili poliomijelitis je infektivno oboljenje uzrokovano poliovirusom. Manifestira se seroznim meningitisom, flakcidnim paralizama i parezama mišića, a prvi ju je prepoznao njemački ortoped 1840. godine. Virus ulazi u organizam oralnim putem, katkad i dišnim. Umnožava se u sluznici nakon čega virus dospijeva u limfne čvorove gdje u 95% slučajeva i ostaje. Bolest, koja dovodi do paralize se pojavljuje samo u 1% slučajeva, a posljedice mogu biti i smrtonosne. Zadnji slučaj divljeg poliomijelitisa je u Hrvatskoj zabilježen 1989. godine.

 

DIFTERIJA

Difterija je bolest gornjih dišnih puteva, koju karakterizira grlobolja, povišena tjelesna temperatura i pojava pseudomembrana na tonzilama, ždrijelu i/ili nosnoj šupljini, a uzrokuju je gram-pozitivna bakterija Corynebacterium diphtheriae. Bolest se može širiti u donje dišne puteve (grkljan, dušnik), a mogu nastati i komplikacije uzrokovane bakterijskim toksinom, kao što su miokarditis i neuritis, ali i teška obstrukcija dišnih puteva pa se nekada umiralo i od gušenja. Smrtnost ove bolesti je bila velika – 10-30% zaraženih a uzrok smrti su najčešće bili  zatajenje srca i poremećaj srčanog ritma.

 

HRIPAVAC

Hripavac ili magareći kašalj je infekcija dišnog sustava uzrokovana najčešće bakterijom Bordetella pertussis, a ime je dobila po karakterističnom ‘magarećem’ zvuku kada osoba udiše zrak za vrijeme kašlja. Infekcija se najčešće javlja u djece mlađe od jedne godine kada nisu cijepljena ili u djece s oslabljenim imunitetom, obično oko dobi od 11 godina do 18 godina. Komplikacije su raznolike i česte, mogu ostaviti trajne posljedice pa čak i dovesti do smrti. Hripavac tako može dovesti do apneja, upale pluća, ali i abnormalnosti srednjeg živčanog sustava.

 

TUBERKULOZA

Tuberkuloza je potencijalno smrtonosna bolest koja prije svega napada pluća koja u 10% slučajeva prelazi u aktivnu bolest i koja je, ukoliko se ne liječi, smrtonosna u preko 50% slučajeva. Bolest uzrokuju razni sojevi mikobakterija, a procjenjuje se da je 2010. godine u svijetu bilo 8,8 milijuna slučajeva tuberkuloze, naravno najviše u nerazvijenim zemljama kojima je cijepivo nepoznat pojam. Kako liječenje tuberkuloze nije jednostavno, današnja se medicina najviše oslanja na preventino cijepljenje dijece.

Autor Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *