Cijepljenje: 5 stvari koje biste trebali znati

0

Cijepiti dijete ili cijepiti se protiv gripe ili ne, teme su u kojima se lome koplja

 

1. MAURICE HILLEMAN JE OTAC DANAŠNJIH CJEPIVA

Njegovo ime je malo poznati, ali mikrobiolog Maurice Hilleman je osmislio veliki broj cjepiva, uključujući osam od deset danas obaveznih cjepiva. Kada je preminuo 2005. godine, napisano da je da vjerojatno spasio više života nego bilo koji drugi znanstvenik 20. stoljeća. I bez obzira smatrali cijepljenje zavjerom farmaceutske industrije ili ne, nema niti malo sumnje da je Hilleman sve radio samo s jednom mišlju – kako spasiti živote!

 

2. OBAVEZNO CIJEPLJENJE SE PRVI PUT POJAVILO 1840. GODINE

Uspješno istraživanje cjepiva protiv malih boginja, koje je napravio Edward Jenner, je natjeralo vlast u Velikoj Britaniji da 1840. godine uvede obvezu besplatnog cijepljenja kako bi se na taj način omogućilo da se zaštite i djeca iz siromašnijih obitelji. Već 1953. godine, obveza se počela odnositi na više cjepiva, a uvedene su i kazne za sve one koji odbiju cjepivo što je razbjesnilo mnoge, pa su se događali i nasilni protesti. Sve je rezultiralo pokretanjem mnogih pokreta koji su se borili protiv obveze cijepljenja, a takvi pokreti postoje i danas.

 

3. IMUNIZACIJA DJETETA SE MOŽE IZBJEĆI PRIGOVOROM SAVIJESTI

I u Hrvatskoj se, kao i u ostalim državama svijeta, provodi obavezna imunizacija, odnosno obavezno cijepljenje. U slučaju da se odbije, kazne se mogu kretati od 2.000 kn na više. Međutim, manje je poznato da se imunizacija može izbjeći na sličan način kao što se mogla izbjeći i vojska – pozivajući se na vjerske razloge i prigovor savjesti. Objašnjenje poput „Stvoritelj me stvorio na svoju sliku i priliku, i moja vjerska uvjerenja brane mi da oskvrnem Njegovu kreaciju unošenjem stranih tvari u moj krvotok. Kako Bog da, tako će biti!“ je dovoljno da se nekoga ne smije kazniti jer su vjerska uvjerena temeljna prava svakog čovjeka.

 

4. PROSJEČNI IMUNOSNI SUSTVA MOŽE PODNJETI 100.000 CIJEPLJENJA

Znanstveno gledajući, ljudski organizam može podnijeti čak 100.000 cijepljenja za vrijeme svog života. naravno, nitko neće primiti niti približno toliko cjepiva, ali da te brojke je došao PaulOffit, pedijatar sa sveučilišta u Pennsylvaniji koji je svoje istraživanje izložio u stručnom časopisu Pedriatics. Međutim, kako je sam Offit kasnije priznao, požalio je zbog svog istraživanja jer su ga mnogi optužili da je plaćenik farmaceutske industrije koji se zalaže za dodatna cijepljenja. Sve što je Offit, kako govori, htio napraviti jest dobiti odgovor na pitanje gdje su granice!

 

5. CIJEPIVO PROTIV MALARIJE JOŠ UVIJEK NIJE DOVOLJNO UČINKOVITO

Prema istraživanu WHO (svjetske zdravstvene organizacije) prije pet godina je zabilježeno čak 250 milijuna slučajeva malarije, unatoč tome što se iz godine u godinu broj cijepljenih povećava. Od toga broja, preko milijun ljudi je preminulo. Problem je i taj što se niti jedno cjepivo do sada nije pokazalo 100% učinkovitim, a najučinkovitijim se do sada pokazalo eksperimentalno cjepivo RTS,S/AS01 koje se prošle godine ne testiranjima pokazalo učinkovitim u 50% slučajeva!

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments