Che Guevara: 5 stvari koje biste trebali znati

0

Legendarni marksistički borac je za neke idilični lik, dok je za druge krvnik koji je ubijao nedužne

 

1. CHE GUEVARA JE POZNAT KAO KRVNIK ODGOVORAN ZA SMRT TISUĆA LJUDI

Che Guevara je bio odmetnik u potrazi za ciljem kada je 1955. godine u Meksiku susreo Fidela i Raula Castra. Kao vrstan borac koji se borio za Castrove ciljeve, Che Guevara je brzo napredovao i došao do titule zapovjednika. Svoje ime čovjeka bez milosti stekao je u planinama Sierra Maestra u Kubi gdje je imao nultu toleranciju prema dezerterima, pa bi slao odrede za egzekuciju u potjeru za njima. Još opasniji je postao kada je stavljen na mjesto upravitelja La Cabane, tvrđave na ulazu u Havanu, gdje je uveo sud u kojem je on bio sudac, porota i krvnik. Njegov teror je bio usporediv s onim Hitlera i Staljina, pa ne čudi da su ga prozvali Mesarom La Cabane. Ni tu nije stao pa je osnovao Guananhacabibes koncentracijski kamp u koji su od 1965. godine smještali „nepoželjne“. Pretpostavlja se da je Che Guevara odgovoran za smrt preko 2.000 ljudi.

 

2. U BOLIVIJI JE PROGLAŠEN SVECEM

Osmog dana rujna 1967. godine bolivijski rendžeri su uhitili Che Guevaru u klancu blizu La Higuere, a već idući dan je smaknut u lokalnoj školi. Njegovo tijelo je nakon toga preseljeno u obližnji grad Vallegrande gdje je prikazano javnosti. Kako je njegovo tijelo bilo prezentirano u pozi sličnoj Isusovoj na raspelu, pobornici Che Guevare su brzo mjesto proglasili svetištem. Turstima se čak danas nudi prolazak „Ruta del Che“, odnosno puta kojim je njegovo tijelo prebačeno s mjesta smaknuća na mjesto na kojem je pokazan javnosti. Che Guevara je proglašen svecem, pa se kip Saint Ernesta, kako je prozvan, danas u nekim crkvama nalazi u društvu kipova Isusa i Marije!

 

3. CHE GUEVARINI OSTACI SU PRODAVANI NA AUKCIJAMA

Nakon što je Che Guevara smaknut, njegovo tijelo je većinom opljačkano od strane njegovih ubojica. Iako je CIA-in agent Felix Rodriguez, koji je ispitivao Che Guevaru, htio uzeti njegovu poznatu lulu, ta „čast“ je pripala vojniku koji ga je usmrtio, dok je Rodriguez uzeo tabakeru. Najviše se usrećio CIA-in operativac Gustavo Villoldo koji je uspio uzeti pramen kose. Villoldo je pramen čuvao 40 godina prije nego ga je odlučio prodati na aukciji za 100.000 dolara.

Jedan drugi vojnik je uzeo Guevarin Rolex (većina zapovjednika je nosila Rolexe), dok je CIA odlučila otkinuti njegove ruke kako bi spriječili Fidela Castra da tvrdi da tijelo nije Che Guevarino te da je legendarni borac živ.

 

4. NA NJEGOVE UBOJICE JE BAČENA KLETVA

Naravno, riječ je o urbanom mitu, ali postoje i vrlo zanimljive „slučajnosti“. Kada je Che uhićen, CIA-in agent Felix Rodriguez je dobio zapovijed da uhićenog sprovede u Panamu. Međutim, odluka bolivijske vlade i vojske je bila da se uhićeni smakne. Che Guevaru su uhvatili bolivijski rendžeri kojim je zapovjedao Gary Prado, a koji su bili pod zapovjedništvom generala Joaquina Zentana. Odluka o smaknuću, a ne izručenju, je došla direktno od predsjednika Renea Barrientosa.

Zašto spominjemo sva ova imena? Zato što sad dolazi onaj dio o bačenoj kletvi. Predsjednik Barrientos je poginuo u padu helikoptera dvije godine kasnije, general Zentano je ubijen u atentatu 1975. godine u Parizu, dok je 1991. godine Prado ranjen u pucnjavi, nakon čega je ostao nepokretan!

 

5. FOTOGRAF LEGENDARNE CHE GUEVARINE SLIKE NIKADA NIJE DOBIO AUTORSKA PRAVA

Kada je Che Guevara uhićen navodno je povikao „Ja sam Che Guevara, vrijedniji sam živ nego mrtav“! Ispalo je da je ipak vrijedniji mrtav. Sedam godina prije tog događaja na jednom sprovodu, danas legendarnu sliku, je slikao fotograf lokalne novine Alberto Korda. Slika mu se toliko svidjela da ju je izradio i stavio na zid svog doma. Tu ju je ugledao jedan talijanski fotograf te je pitao može li je slikati, što mu je Korda i dozvolio. Nakon što je Che Guevara ubijen, slika se prvo počela pojavljivati u Italiji na posterima, nakon čega se proširila cijelim svijetom. Kordu nažalost nitko nije potpisivao kao autora, a jedini novac koji je dobio od slike jest 50.000 dolara nakon što je tužio jednu britansku agenciju koja je sliku koristila da promovira votku. Sav dobijeni iznos Korda je donirao.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Recenzija: Elysium

Mračni SF film kojim je redatelj Blomkamp dokazao da Okrug 9, s kojim Elysium ima sličnosti, nije bio slučajan uspijeh   Godine 2009. na sceni ...