Kategorije
Glazba

Pogledajte novi spot DJ Lady Gi

Hrvatska DJ-ica ima novi singl (i novi spot)

 

Jedna od najpoznatijih hrvatskih DJ-ica, Ivana Grubišić aka Lady Gi, izbacila je svoju treću pjesmu, kao i spot za istu u kojem ćete Ivanu vidjeti i na Harley Davidsonu. Lady Gi je sama napisala glazbu i tekst dok je vokale otpjevala Nikolina Rabadan.

 

Foto: Željko Šunjić

 

[youtube_embed src=”https://www.youtube.com/watch?v=V0ifuNohmQE”/]

Kategorije
Glazba

10 najboljih pjesama Nirvane

Legendarni bend iz Seattlea je poput vihora poharao glazbenu scenu 90-tih, a ovo je njihovih 10 najboljih pjesama

 

10. COME AS YOU ARE

Nevermind, 1991

Kurt Cobain nikada nije skrivao ukoliko je „posudio“ neki dio tuđe pjesme ili jednostavno bio pod utjecajem nekog izvođača. U ovom slučaju inspiraciju je našao u pjesmi Eighties Killing Jokesa. Glazbeni kritičari smatraju ovo najrazvijenijom pjesmom u cijelom Nirvaninom katalogu koja će se pamtiti posebno po mračnim uvodnim riffovima. Pjesma je privukla pažnju i tekstom koji se može shvatiti na više načina, ali sam Cobain je izjavio da je pjesma o ponašanju ljudi i kako često reagiramo drukčije od onoga što bi se očekivalo.

 

[youtube_embed src=”https://www.youtube.com/watch?v=vabnZ9-ex7o”/]

 

9. SLIVER

Incesticide, 1992

Savršena kombinacija melodičnosti i agresivnosti, Sliver je pjesma kojom je Nirvana postala bend koji smo voljeli. Snimljena u samo sat vremena, u studiju za vrijeme pauze između snimanja grunge grupe TAD, koristeći njihovu opremu, pjesma inspirirana Cobainovim djetinjstvom je izbačena kao poseban singl 1990. godine da bi se dvije godine kasnije našla na Incesticide, Nirvaninom kompilacijskom albumu rariteta. Ovakav zvuk će kasnije dominirati njihovim najuspješnijim albumu Nevermind.

 

[youtube_embed src=”https://www.youtube.com/watch?v=QECJ9pCyhns”/]

 

8. ABOUT A GIRL

Bleach, 1989

U niti jednoj pjesmi nije vidljiva Cobainova ljubav prema Beattlesima kao u About a Girl. Autobiografska pjesma o ljubavnim problemima s tadašnjom djevojkom je Cobaina zabrinjavala hoće li njezin pop stil i podsjećanje na REM i Beattlese previše odskakati od ostatka albuma, ali je u konačnici postala jedna od najomiljenijih i najčešće izvođenih pjesama na koncertima. Pet godina kasnije, pjesma je doživjela svoj novi početak nakon unplugged izvođenja na MTV Unplugged nastupu.

 

[youtube_embed src=”https://www.youtube.com/watch?v=1dAupFHH7mE”/]

 

7. DRAIN YOU

Nevermind, 1991

Drain You počinje tako lagano da bi odjednom eksplodirala u još jednu glasnu i moćnu skladbu s Neverminda. Najbolja pjesma na drugom dijelu albuma je inače pjesma s najviše overdubbinga (nasnimavanja) na albumu, a kako Cobain nije bio ljubitelj overdubbinga, morali su ga lagati da snimka nije uspjela te da sve ponovi – ovaj put na drugi način. Na kraju je Drain You postala omiljena Cobainova pjesma s albuma, i pjesma za koju je tvrdio da je bolja od Smells Like Teen Spirit!

 

[youtube_embed src=”https://www.youtube.com/watch?v=goc67Yh32b8″/]

 

6. THE MAN WHO SOLD THE WORLD

MTV Unpluggedin New York, 1994

Iako The Man Who Sold The World nije Nirvanina pjesma, i imala je stotine covera, Cobainova verzija pjesme Davida Bowiea je iskakala iznad ostalih. Ujedno je ova izvedba, nakon smrti Kurta Cobaina, zacementirala Nirvanu u besmrtni status, pa smo je tako morali staviti na ovu listu. Cobainov rezigniran glas, drhteće akustične gitare i žalosni zvuk čela je nešto što se ne zaboravlja, a i sam David Bowie je bio oduševljen izvedbom.

 

[youtube_embed src=”https://www.youtube.com/watch?v=fregObNcHC8″/]

 

5. LITHIUM

Nevermind, 1991

Tko bi rekao da pjesma koja u refrenu ima samo riječ Yeah može biti tako dobra! Srećom Nirvanine pjesme su puno više od samog refrena, pa tako i Lithium, kao i većina drugih, ima prije svega lagani pamtljivi uvod, nakon čega slijedi eksplozija melodične jačine i agresivnosti (kojom dominiraju Grohlovi bubnjevi). Toliko snage zvuka u pjesmi, inspiriranoj Cobainovom rođaku, o muškarcu kojemu pogine djevojke te se za utjehu okrene religiji.

 

[youtube_embed src=”https://www.youtube.com/watch?v=pkcJEvMcnEg”/]

 

4. ALL APOLOGIES

In Utero, 1993

Energična balada koja nije srcedrpateljska niti usporena da ispadne iz rock žanra, ali istovremeno niti previše energična da izađe iz okvira balade – All Apologies je vjerojatno najsavršenija pjesma koju je Nirvana ikada napravila. Zbog toga što je itnrospektivna, kao i samog kraja u kojima članovi benda odlažu svoje instrumente dok se stihovi All in all is all we all are ponavljaju poput jeke, mnogi je smatraju savršenom završnom pjesmom (iako ona to u biti nije bila) ovog inspirativnog benda.

 

[youtube_embed src=”https://www.youtube.com/watch?v=m0drC8qVMRk”/]

 

3. IN BLOOM

Nevermind, 1991

Nevermind je potvrdio Nirvanu kao apsolutnu hit grupu i nove heroje generacije, a sa činjenicom da ih teenageri širom svijeta obožavaju, Nirvana se odlučila našaliti spotom snimljenim u stilu Beattlesmanije. Spot ime je donio i MTV nagradu za najbolji spot alternativne rock glazbe. Ironično, pjesma je inače bila o svima van underground glazbe, koji su se na bend „nakačili“ nakon Bleacha, a koji nisu razumjeli osnovnu poruku koju je Nirvana slala.

 

[youtube_embed src=”https://www.youtube.com/watch?v=PbgKEjNBHqM”/]

 

2. HEART-SHAPED BOX

In Utero, 1993

Nakon žestokog i uspješnog Neverminda Nirvana je odlučila malo smiriti strasti, pa je In Utero donio kombinacije mirnoće i žestine, ali i dosta mračniji ugođaj nego njegov prethodnik. Tipičan primjer tadašnje Nirvanine filozofije je baš Heart-Shaped Box, koji počinje laganom suradnjom Novoselichevog basa i Grohlovih bubnjeva prije nego im se priključi Cobain i stvari postanu puno žešće. A tko još ne pamti stih „I wish I could eat your cancer when you turn black“?

 

[youtube_embed src=”https://www.youtube.com/watch?v=n6P0SitRwy8″/]

 

1. SMELLS LIKE TEEN SPIRIT

Nevermind, 1991

Smells Like Teen Spirit je doslovno prevrnuo glazbenu scenu naglavačke, grunge glazbu napravio mainstreamom, a Nirvanu lansirao u sam vrh. Koliko je ova pjesma bila značajna za to vrijeme dovoljno govori činjenica da je Smells Like Teen Spirit jedna od najprepoznatljivijih pjesama u posljednjih 20-tak godina. Smells Like Teen Spirit je vjerojatno najbrže penetrirajući hit svih vremena, pjesma u kojoj je sve ono što je Nirvana bila, i niti jednom nije bilo upitno da će biti na prvom mjestu ove liste, baš kao i na svim drugim listama Nirvaninih najboljih pjesama.

 

[youtube_embed src=”https://www.youtube.com/watch?v=hTWKbfoikeg”/]

 

Kategorije
Glazba

10 najboljih pjesama Jimi Hendrixa

Hendrix je bez sumnje jedan od najvećih rock izvođača svih vremena, a ovo je 10 najboljih pjesama iz njegove kratke, ali i bogate, karijere

 

10. IF 6 WAS 9

Axis: Bold As Love, 1967

Prepoznata kao tipičan primjer acid bluesa ova je pjesma ujedno klasičan primjer kako je Hendrix koristio čuda tadašnje tehnologije u studiju kako bi dobio zvuk koji je tražio. Echo, distorzije… sve je to pridonosilo Hendrixovom prepoznatljivom zvuku. Pjesma se kanije pojavila na soudntrackovima za filmove Goli u sedlu (1969) i Pakleni val (1991), a cover su radili mnogi gzalbenici poput David Lee Ritha ili Tori Amos.

 

https://www.youtube.com/watch?v=YYZxWs0rqXU

 

9. BOLD AS LOVE

Axis: Bold As Love, 1967

Jimi Hendrix je već postao zvijezda kada je u ljeto 1967. godine ušao u studio kako bi snimio drugi album. Hendrix je bio u žurbi jer je po ugovoru s izdavačem do kraja godine morao snimiti drugi album, a Bold As Love, pjesma o tome kako ljubav može promijeniti čovjeka, je bila posljednja pjesma s albuma. Iako posljednja ispostavit će se da je uz Little Wing – ponajbolja.

 

https://www.youtube.com/watch?v=TNx0SuTln14

 

8. THE WIND CRIES MARY

Are You Experienced, 1967

Što napraviti kada se posvađate sa djevojkom? da ste imali prilike pitati Hendrixa odgovorio bi vam – napišite pjesmu. Upravo je to on napravio nakon žestoke svađe s tadašnjom djevojkom Kathy Mary Etchigan koja ga je tom prilikom gađala tavom. Hendrix se povukao, napisao riječi i u studiju za nekoliko sati stvorio pjesmu. Zanimljivo je da je pjesma snimljena iz prvog pokušaja!

 

https://www.youtube.com/watch?v=in7fFBDhRbc

 

7. MACHINE GUN

Band of Gypsys, 1970

Snimljena za vrijeme Vijetnamskog rata, Machine Gun je vjerojatno jedna od najupečatljivijih antiratnih pjesama tog razdoblja. Počevši od riječi (koje nikako nisu za one osjetljivije) do ritma bubnja (koji podsjeća na zvuk strojnice) do vrištećih back vokala koji simuliraju krikove ranjenika, ova pjesma definitivno ostavlja dojam i stavlja vas na mjesto vojnika na ratištu.

 

https://www.youtube.com/watch?v=fR4MEEC5RSU

 

6. EZY RIDER

Cry of Love, 1971

Inspirirana filmom Goli u sedlu, ova je pjesma (iako snimljena i izvođena prije) izdana na prvom albumu izdanom nakon smrti, koji se sastojao od materijala koji su trebali činiti njegov idući album. Ezy Rider se pojavio na još dva pokušaja da se završi Jimijev četvrti album, a sudeći po ovoj pjesmi taj je album trebao unijeti više funky zvuka u Hendrixove tipične melodije. Bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi prošla da Hendrix nije preminuo…

 

https://www.youtube.com/watch?v=oMPJ9DmJva8

 

5. LITTLE WING

Axis: Bold As Love, 1967

Laganija, gotovo R&B Hendrixova pjesma zauvijek će ostati zapamćena po fenomenalnom gitarskom solu koji će kasnije inspirirati mnoge glazbenike. Prva je to pjesma (od nekoliko njih) koju Hendrix vizualizira u jednu anđeosku djevojku (prema njegovim riječima), a inspiraciju je dobio za vrijeme nastupa na festivalu u Montereyu kada su svi bili u nekom blaženom, anđeoskom stanju… Cover Little Wing su napravili mnogi, ali niti jedan se ne može mjeriti s Hendrixovim originalom.

 

https://www.youtube.com/watch?v=03yPUlBE5OU

 

4. HEY JOE

Are You Experienced, 1967

Priča o muškarcu koji je uhvatio svoju suprugu u prevari, ubio je i bježi u Meksiko je prvotno Hendrix izvodio sa svojim bivšim bendom Blue Fame, ali je prvi put izbačena kao prvi singl Jimi Hendix Experiencea. Iako pjesma nije ostvarila neki uspjeh u SAD-u, u ostatku svijeta je bila itekako primijećena, i dana se smatra jednim od klasika. Hey Joe će ostati zapamćena i kao pjesma kojom je Hendrix završio svoj legendarni nastup na Woodstocku.

 

https://www.youtube.com/watch?v=DpkDdLZGg30

 

3. ALL ALONG THE WATCHTOWER

Electric Ladyland, 1968

Zvuči nevjerojatno da je Hendirx imao samo jednu pjesmu u Billboardovih Top 40, a ta pjesma čak nije bila ni njegova! Šest mjeseci prije, pjesmu je izbacio Bob Dylan, a nakon šest mjeseci „igranja“ s njom, izbacio ju je i Hendrix čija je verzija ostvarila veliki uspjeh. Čak i danas mnogi smatraju da je All Along the Watchtower Hendrixova pjesma, pa zanimljivo takvom je smatra i sam Dylan koji je nije ni izvodio sve do četiri mjeseca nakon Hendrixove smrti!

 

https://www.youtube.com/watch?v=JJx5626euOo

 

2. PURPLE HAZE

Are You Experienced,1967

Hey Joe je na Hendrixa skrenuo pozornost, ali Purple Haze je od njega napravio superzvijezdu! Iako mnogi smatraju da je pjesma o LSD-u, sam Hendrix je više puta izjavio da je o jednom snu u kojem je hodao pod morskom površinom. Bez obzira na motivaciju za pjesmu, psihodelični Purple Haze je postao klasik koji se nalazi na Rolling Stoneovoj listi najboljih pjesama svih vremena, te koji uvijek podsjeti na nezaboravnu scenu iz Apokalipse danas

 

https://www.youtube.com/watch?v=fjwWjx7Cw8I

 

1. VOODOO CHILD (SLIGHT RETURN)

Electric Ladyland, 1968

Posljednja pjesma s posljednjeg albuma Jimi Hendrix Experiencea je po mnogima i njegovo najbolje djelo. Nastala iz 15-minutne Voodoo Chile, samo zato što se na snimanju ABC-jeva dokumentarca Hendrixu i ekipi nije dalo ponavljati toliko dugu skladbu, ova psihodelična blues tvorevina je postala psihodelična i energična rock tvorevina, jedna od najprepoznatljivijih rock izvedbi koja je dobro poznata čak i onima koji nisu fanovi dobrog starog rocka.

 

https://www.youtube.com/watch?v=d81fdU8EP28

Kategorije
Glazba

10 najboljih pjesama Davida Guette

Francuz David Guetta ima toliko hitova da je napraviti Top 10 gotovo nemoguć zadatak

 

10. WITHOUT YOU

Feat. Usher (2011)

David Guetta osobno smatra ovu pjesmo svojim najboljim djelom, a Usher se bio toliko zaljubio u melodiju da je htio da pjesma izađe na njegovom albumu! Electro balada Without You, treći singl s Guettinog petog albuma Nothing but the Beat, je drugi najgledaniji Guettin spot na Youtubeu te najveći hit francuskog DJ-a u SAD-u.

 

[youtube_embed src=”https://www.youtube.com/watch?v=jUe8uoKdHao”/]

 

9. SWEAT

Feat. Snop Dogg (2011)

Veliki reper je krajem 2010. godine izbacio singl Wet sa svog 11. po redu albuma Doggumentary. Manje od godine dana kasnije, francuski genijalac izbacuje remix pod nazivom Sweat. Guettina verzija, koja je u Wet ukomponirala Don’t You Want My Love grupe Jomanda se pokazala većim hitom od originala!

 

[youtube_embed src=”https://www.youtube.com/watch?v=KnEXrbAQyIo”/]

 

8. LOVERS ON THE SUN

Feat. Sam Martin (2014)

Pjesma inspirirana glazbom iz spaghetti westerna (video je također napravljen u tom stilu) dolazi s Guettinog posljednjeg albuma Listen, a na njoj gostuje američki pjevač i skladatelj Sam Martin. Ljubitelji glazbe će u pjesmi sigurno prepoznati utjecaj švedskog glazbenika Aviciija koji je na ovoj pjesmi zajedno s Guettom radio kao producent.

 

[youtube_embed src=”https://www.youtube.com/watch?v=BPiW0tkWfeg”/]

 

7. LOVE IS GONE

Feat. Chris Willis (2007)

Jedna od starijih, još uvijek popularnih Guettinih pjesama je i singl s njegovog trećeg albuma Pop Life. Druga Guettina pjesma koja je ušla u Top 10 je koristila sample koji je kasnije korišten i u pjesmama  I Gotta Feeling grupe The Black Eyed Peas i Gettin’ Over na kojoj se također pojavljuje Chris Willis. U spotu se pojavljuje glumica Kelly Thiebaud.

 

[youtube_embed src=”https://www.youtube.com/watch?v=SHTT__uvD2E”/]

 

6. WHERE THEM GIRLS AT

Feat. Nicki Minaj & Flo Rida (2011)

Danas dobro poznata pjesma prvotno je snimljena 2010. godine samo s vokalima Flo Ride, ali je nakon snimanja Guetta pokazao pjesmu Minaj koja je pristala snimiti i svoje vokale, pa je kao takva izašla na albumu Nothing but the Beat. Zanimljivo, pjesma je na kraju izbačena ranije nego je planirano jer su a cappella verziju ukrali hakeri

 

[youtube_embed src=”https://www.youtube.com/watch?v=p4kVWCSzfK4″/]

 

5. TITANIUM

Feat. Sia (2011)

House, pop i urban dance balada je snimljena početkom 2011. a na pjesmi je gostovala Mary J. Blige, ali na Guettinu nesreću prste su ponovo umiješali hakeri, pa je Guetta odlučio vokale zamijeniti onima australske pjevačice Sia. Titanium je prvo izdan za digitalno downloadiranje, da bi nakon toga izbačena i kao četvrti singl s izvrsnog Nothing but the Beat.

 

[youtube_embed src=”https://www.youtube.com/watch?v=JRfuAukYTKg”/]

 

4. GETTIN’ OVER YOU

Feat. Chris Willis, LMFAO & Fergie (2010)

Kada se na pjesmi okupi Dream Team u sastavu Guetta, Willis, Fergie, will.i.am i LMFAO zna se da će rezultat biti hit. Pjesmu je prvo trebao snimiti will.i.am, ali je naknadno odustao pa je umjesto njega upao LMFAO, a Gettin Over You je snimljena za Guettin album One Love. Zanimljivo, ova je pjsema bila prvi broj jedan na domaćem terenu – francuskim top listama!

 

[youtube_embed src=”https://www.youtube.com/watch?v=btypPwyjFIU”/]

 

3. THE WORLD IS MINE

Feat. JD Davis (2004)

Iako snimljena 2004. godine kao treći sinlg sa drugog Guettinog albuma Guetta Blaster, trebalo je proći tri godine da The World is Mine pohara top listama, i to nakon što je reizdana zajedno s Love Don’t Let Me Go kao singl za američko tržište. Pjesma inače koristi sample iz pjesme Someone Somewhere in Summertime Simple Mindsa.

 

[youtube_embed src=”https://www.youtube.com/watch?v=QSwilU0kJF0″/]

 

2. SEXY BITCH

Feat. Akon (2009)

Jedna od najpoznatijih Guettinih pjesama je definitivno Sexy Bitch (ili Sexy Chick kako je bio pristojniji naslov). Napravljena u suradnji sa senegalsko-američkim glazbenikom Akonom, nastala je nakon što je sam Akon (oduševljen pjesmom When Love Takes Over) prišao Guetti sa željom da surađuju. Guetta je iznajmio studio u Londonu i pjesmu su snimili za samo jednu noć!

 

[youtube_embed src=”https://www.youtube.com/watch?v=N9hazmsUxrM”/]

 

1.WHEN LOVE TAKES OVER

Feat. Kelly Rowland (2009)

Nakon što je čula Guettu kako na svom nastupu svira instrumentalnu pjesmu, Kelly Rowland se toliko zaljubila u melodiju da je nagovarala Guettu da joj da da snimi vokale i doradi pjesmu. Guetta je srećom popustio i rezultat svega je po mnogima najbolja Guettina pjesma! When Love Takes Over je izbačena kao prvi singl s albuma One Love.

 

[youtube_embed src=”https://www.youtube.com/watch?v=zudbz4hOcbc”/]

Kategorije
Glazba

Bajaginih 10 najboljih pjesama

Momčilo Bajagić Bajaga je jedan od najomiljenijih izvođača s područja regije, a mi vam donosimo njegovih 10 najboljih pjesama po našem izboru

 

10. BAM BAM BAM

Jahači magle (1986)

Nakon albuma Sa druge strane jastuka, Bajaga i instruktori nastavljaju eksperimentiranje s glazbenim žanrovima, što je najbolje vidljivo i u pjesmi koja je poznata i pod nazivom Svemirska policija. Neuobičajena pjesma, koju su otpjevali zajedno Bajaga i gitarist Dejan Cukić, u svojim stihovima krije i naslov albuma – Jahači magle.

 

https://www.youtube.com/watch?v=XJ-0km-uzfY

 

9. DOBRO JUTRO

Četiri godišnja doba (1991)

Posljednji Bajagin album koji je izašao u bivšoj Jugoslaviji donio je četiri pjesme od kojih je svaka povezana s jednim godišnjim dobom, a perjanica je definitivno bila pjesma posvećena proljeću – Dobro jutro. Prelijepi pjesmuljak, kojim dominiraju zvukovi akustične gitare i neuobičjaeno razigrani Bajagin glas, je odličan upravo za ono što ime i sugerira –proljetno ranojutarnje slušanje.

 

https://www.youtube.com/watch?v=-533aJyz7Mg

 

8. TI SE LJUBIŠ

Sa druge strane jastuka (1985)

Album Sa druge strane jastuka se i dan danas smatra jednim od najboljih pop-rock albuma u povijesti bivše Jugoslavije, te je doslovno svaka pjesma postala hit. Tako je bio slučaj i s pjesmo Ti se ljubiš, koja je poznata svakom muškarcu (i djevojki) koja je bila teenager u tom razdoblju. Romantični tekst i električna gitara (karakteristična za to razdoblje) su se savršeno uklopili.

 

https://www.youtube.com/watch?v=Imtzfa2wPV4

 

7. GODINE PROLAZE

Prodavnica tajni (1988)

Inspirirani turnejom po bivšem SSSR-u, Bajaga i instruktori su izbacili odličan album Prodavnica tajni koji je obilježila nostalgična atmosfera, što se možda najbolje primijetilo i na pjesmi Godine prolaze čiji tekst je ne samo nostalgičan, nego možda čak i depresivan, a u njoj se pronašao svatko tko je došao u  godine prekretnice života.

 

https://www.youtube.com/watch?v=I00tPkfpNXI

 

6. ŽIVOT JE NEKAD SIV, NEKAD ŽUT

Prodavnica tajni (1988)

Baš kao i prethodna pjesma s ove liste, baš kao i cijeli album Prodavnica tajni, i Život je nekad siv, nekad žut, odiše svojevrsnom depresijom i zbunjenošću tada 28-godišnjeg Momčila Bajagića-Bajage. Nepredvidivost života (i ljubavi), usponi i padovi su ono što svi prolaze, je tema ove pjesme koja i dan danas kod slušatelja izvlači emocije.

 

https://www.youtube.com/watch?v=6-PJhS7Kyx4

 

5. VERUJEM, NE VERUJEM

Prodavnica tajni (1988)

Iz većinski melankoličnog ugođaja Prodavnice tajne, svojim ritmom i živahnošću definitivno iskače Verujem, ne verujem (kao i Vesela pesma i Gore-dole). Pjesma s vrlo zanimljivim stihovima je postala veliki hit, a zanimljivo je da su za nju snimljena dva različlita video spota.

 

https://www.youtube.com/watch?v=oiWEGNtoPRA

 

4. MOJI DRUGOVI

Ni na nebu, ni na zemlji (1984)

Soundtrack za film Ni na nebu, ni na zemlji, je donio i novu pjesmu Moji drugovi koja će se pokazati najvećim Bajaginim hitom iz drugog dijela karijere (nakon raspada bivše Jugoslavije). Pjesma je inspirirana folkom, koji je tada bio u nezadrživom uzletu, ali je unatoč tome (kao i korištenju violine) zadržala prepoznatljiv Bajagin pop zvuk.

 

https://www.youtube.com/watch?v=_FHhM3n_D6E

 

3. KAD HODAŠ

Neka svemir čuje nemir (1989)

Jednu od najpopularnijih Bajaginih pjesama, Momčilo Bajagić je kao mladi gitarist napisao 1984. godine za grupu Riblja čorba, ali ju je izdao kao live verziju na albumu Neka svemir čuje nemir pet godina kasnije. Za ovu pjesmu je Marina Perazić (koja je bila u kratkoj vezi s Bajagom) tvrdila da je posvećena njoj, ali je njezine tvrdnje kasnije odbacio sam Bajaga.

 

https://www.youtube.com/watch?v=ReADeIssoK8

 

2. TIŠINA

Prodavnica tajni (1988)

Bajagine pjesme su uvijek bile poznate po odličnim stihovima u kojima su se mogl isvi pronaći, te koje su tjerale na razmišljanje. Tražimo li pjesmu s najboljim tekstovima, ne treba tražiti dalje od Tišine. Tko još ne pamti Nisu čvorci pevali dok je iznad krovova pevala tišina… Izvrsna atmosfera, odlični zvuk i stihovi tvorili bi najbolji Bajaginu pjesmu da nije…

 

https://www.youtube.com/watch?v=nPECxNKFNbA

 

1. PLAVI SAFIR

Prodavnica tajni (1988)

Plavog safira, izvrsne pjesme koja se s razlogom smatra jednim od najvećih jugoslavenskih pop hitova svih vremena. Svojevrsna ljubavna pjesma je postala instant hit, a i danas vjerojatno ne postoji netko tko ne zna riječi ove pjesme! Želite li se „nabacivati“ nekoj plavokosoj i/ili plavookoj djevojci pustite joj – Kuda si pošla sa tim tamnim očima, i čije ime ti na usni počiva

 

https://www.youtube.com/watch?v=wHHOWb0F2GM

 

Foto: Dallas

Kategorije
Glazba

Top lista svih pjesama Swedish House Mafie

Švedska super grupa je izbacila samo šest pjesama, ali tih šest pjesama je bilo dovoljno da ih zauvijek upiše zlatnim slovima u povijest elektronske glazbe

 

Ljubitelji mainstream elektronskog zvuka teško da će ikada prežaliti raspad super-grupe Swedish House Mafia koja je punila stadione i arene puno prije nego što je postalo ‘normalno’ da se plaćapravo malo bogatstvo za dva sata ekspertnog puštanja glazbe iz CD playera… Iako imamo dojam da iza njih stoji prebogati katalog originalnih pjesama, istina je potpuno drukčija. Šveđani Sebastian Ingrosso, Axel Hedfors i Steve Angello udruženi pod brend Swedish House Mafia možda su obilježili posljednjih nekoliko godina elektroničke glazbe, ali da su bili pretjerano produktivni kada su u pitanju autorske skladbe – baš i nisu. Činjenicu da su objavili samo šest zajedničkih pjesama, iskoristili smo kako bi vam donijeli naš popis najboljih pjesama Swedish House Mafije.

NAPOMENA:  Pjesma Leave the World je izostavljena s popisa budući Swedish House Mafia službeno nisu navedeni kao autori, iako se svi članovi grupe pojavljuju kao individualni autori i producenti

 

6. ANTIDOTE

Suradnja s australskim duom Knife Party izrodila je Antidote – hektičnu elektro udarnicu koja i danas trese klubove diljem svijeta. Američki reper Adam Baptiste posudio je svoj vokalni talent kako bi ispjevao tekst kojegje za pjesmu napisao još jedan Šveđanin – Klas Ahlund.

 

https://www.youtube.com/watch?v=fbafd6UV3w4

 

5. GREYHOUND

Pjesma koja je nastala kada je proizvođač vodke Absolute dečkima iz SHM-a ponudio nepoznati broj zelenih novčanica, a sve kako bi napisali pjesmu koja će promovirati novo Absolutovo piće – Greyhound. I tako je nastala istoimena pjesma koja je za mnoge zagrižene fanove švedskog trojca možda i ponajbolja pjesma iz siromašnog kataloga ove DJ super-grupe.

 

https://www.youtube.com/watch?v=PDboaDrHGbA

 

4. MIAMI 2 IBIZA

Nećemo pogriješiti ako ovoj pjesmi dodijelimo titulu ‘ljetne himne’ u režiji Swedish House Mafije. Vokalno neobično nabrajanje poznatih brendova uz puno dvosmislenog značenja (Googlajte!) u izvedbi Tinie Tempaha i melodični pop aranžman osigurali su Miami 2 Ibiza vječno mjesto nasetlistama noćnih klubova od Miamija do Ibize.

 

https://www.youtube.com/watch?v=LCH1AsUydSc

 

3. ONE

Kada pričamo kako je nastao ovaj hit dovoljno je spomenuti -Swedish House Mafia + Pharell Williams = HIT! One (Your Name) ušla je u vrh našeg popisa najboljih pjesama Swedish House Mafije s razlogom. Bez obzira na banalno jednostavnu strukturu i ne posebno impresivnu produkciju – One je prepun ‘feelgood’ energije po kakvoj pamtimo švedske ‘mafijaše’.

 

https://www.youtube.com/watch?v=PkQ5rEJaTmk

 

2. SAVE THE WORLD

Pjesma koju je napisao pjevač John Martin odmah je ‘zapalila’ njegove sunarodnjake Sebastiana, Stevea i Axwella koji su je svojim produkcijskim vještinama pretvorili u veliki hit 2011. godine. Uz simpatični video spot ukojem psi – superjunaci… da, pogodili ste… spašavaju svijet… Save the World je Swedish House Mafiji osigurao i prvu nominaciju za prestižnu nagradu američke glazbene industrije – Grammy.

 

https://www.youtube.com/watch?v=BXpdmKELE1k

 

1. DON’T YOU WORRY CHILD

Posljednja pjesma iz zajedničkog djelovanja švedskih DJ-a i glazbenika (ponovno s Johnom Martinom u ulozi pjevača), Don’t You Worry Child odmah je oduševila publiku i kritičare sjajnim pop aranžmanom i emotivnim tekstom koji i danas iza ponoći ne silazi s usta vojske obožavatelja opusa Swedish House Mafije. Don’t You Worry Child je nažalost ugasila sjajnu zvijezdu znanu kao Swedish House Mafia koja zbog narušenih privatnih odnosa osnivajućih članova možda nikada nije ostvarila svoj puni potencijal. Ili jest. U tom slučaju otišli su uz prasak i u najboljem mogućem izdanju.

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=1y6smkh6c-0

Kategorije
Glazba

Top 5: Ubijene rap zvijezde

Život pravog rapera je, zbog njihovog stila života, opasan a mnogi od njih su cijenu slave platili i glavom

 

[youtube_embed src=”http://www.youtube.com/watch?v=e8DmiazQhLk”/]

5. PROOF

MC Proof iz Detroita je popularnost stekao kao dio Eminemove D12 grupe. Prema mnogima je bio i najperspektivniji član D12 grupe te je često putovao na turneje s Eminemom. Njegov debitantski album Searching For Jerry Garcia je izašao 2005. godine, na Bilboardovoj ljestvici Top 200 albuma godine zauzeo je 65. mjesto. Bio mu je to ujedno i jedini album jer je ubijen iduće godine, u svojoj 32. godini, u noćnom klubu u Detroitu nakon svađe oko biljara. Prije nego je ubijen i sam je upucao jednu osobu.

 

[youtube_embed src=”http://www.youtube.com/watch?v=iBrzEVJwYFg”/]

4. BIG L

Raper iz New Yorka je bio samo regonalno poznat sve dok debitantskog albuma The Big Picture koji je, nažalost, izdan tek nakon njegove smrti. The Big Picture je 2000. godine prema Bilboardu zauzeo 2. mjesto na godišnjoj listi hip-hop albuma a na njemu su gostovala poznata imena poput 2Pac, Fat Joe i Big Daddy Kane. Nadarenog rapera su čekali veliki uspjesi, trebao je potpisati za Jay-Z Rock-A-Fella label, ali je 1999. ubijen u Harlemu. Podzemlju u New Yorku se nisu svidjeli njegovi stihovi o svijetu droge u Velikoj jabuci.

 

[youtube_embed src=”http://www.youtube.com/watch?v=TP8zFBryUqU”/]

3. JAM MASTER JAY

Pionir hip-hopa Jam Master Jay je slavu stekao kao osnivač rap grupe Run-D.M.C. Jay i Run-D.M.C. su krenuli na put slave još dok je hip-hop bio urbani fenomen i svojim inovativnim stilom imaju velike zasluge u populaciji hip-hopa. Chuck D iz Public Enemyja ih je jednom nazvao Beatlesima hip hopa. Jam Master Jay je ubijen 2002. u studiju u Queens u 37. godini. Ubojica još uvijek nije uhvaćen!

 

[youtube_embed src=”http://www.youtube.com/watch?v=ypP8sMHo74Y”/]

2. THE NOTORIOUS B.I.G.

Za vrijeme svoje kratke 5-godišnje karijere Notorious B.I.G. je prodao milijune CD-ova te zaradio milijune dolara. Počevši na ulicama Brooklyna, Biggijevi tečni stihovi o životu na ulici su mu brzo donjeli popularnost u New Yorku a kasnije i u cijelom svijetu. Debitantski album Ready to Die je prodan u više od četiri milijuna primjeraka. Nakon rata riječima s rivalom 2Pacom, Biggie je ubijen samo šest mjeseci nakon smrti 2Paca. Imao je samo 24 godine a, unatoč brojnim teorijama, slučaj se još uvijek vodi otvorenim i nerješenim.

 

[youtube_embed src=”http://www.youtube.com/watch?v=o8Y9-JlSRXw”/]

1. 2PAC

Najprodavaniji hip-hop izvođač svih vremena, 2Pac je prodao preko 75 milijuna primjeraka svojih albuma, a da stvar bude zanimljiva više je albuma prodano nakon njegove smrti. Nedavno je čak i nastupio uživo! 2Pac je bio raper, glumac i aktivist a fanovi su ga obožavali jer je bio kontroverzan, klon provociranju ali istovremeno i vrlo šarmantan. Imao je samo 25 godina kada je ubijen u pucnjavi u Las Vegasu nakon meča Mike Tysona. Njegovo ubojstvo i dalje nije rješeno iako je uzrok, najvjerojatnije, svađa koja je prethodila pucnjavi s članom bande Crips.

Kategorije
Glazba

20 najboljih pjesama 00-tih

Prebrojali smo vaše glasove i na osnovu njih napravili listu 20 pjesama u kojima ste najviše uživali prošlog desetljeća

 

20. SHAKIRA – WHENEVER, WHEREVER

2001

Prvi singl s njezinog trećeg albuma, i prvog na engleskom jeziku, Laundry Service označio je i konačan proboj kolumbijske pjevačice na međunarodnu scenu. Whenever, Wherever je dospio na mjesto broj jedan u čak 29 zemalja svijeta, prodan je u čak 8,5 milijuna primjeraka te se msatra jednom do najvećih Shakirinih hitova.

 

[youtube_embed src=”https://www.youtube.com/watch?v=weRHyjj34ZE”/]

 

19. KINGS OF LEON – SEX ON FIRE

2008

Prvi singl s četvrtog albuma Kings of Leona, Only by the Night, pretvorio se u jednu od najboljih pjesama ovog američkog alternativnog rock banda. Ujedno je Sex on Fire donio grupi i prvu nominaciju za Grammyja – za najbolju rock pjesmu. Pjesma, i bend, su tada bili izuzetno popularni u Velikoj Britaniji.

 

[youtube_embed src=”https://www.youtube.com/watch?v=RF0HhrwIwp0″/]

 

18. BLINK 182 – ALL THE SMALL THINGS

2000

Daleko najuspješnija pjesma američkog rock banda pojavila se na njihovom trećem albumu Enema of the State. Pjesmu je, kao odu svojoj tadašnjoj djevojci (kasnije supruzi) i Ramonesima, napisao gitarist Tom DeLonge, a prvotno je bila namjenjena samo radio postajama. Singl je pratio i izuzetno popularni video u kojem se parodiraju Backstreet Boysi i ‘N Sync.

 

[youtube_embed src=”https://www.youtube.com/watch?v=9Ht5RZpzPqw”/]

 

17. FRANZ FERDINAND – TAKE ME OUT

2004

Drugi singl s debi albuma škotskog benda pokazao se i singlom koji je Franz Ferdinand gurnuo prema vrhu. Pjesma je debitirala na trećem mjestu ljestvica u SAD-u i Velikoj Britaniji, a danas se nalazi na Rolling Stonesovoj i NME-ovoj listi najboljih rock pjesama svih vremena. U Australiji je čak proglašena i najboljom pjesmom 2004. godine.

 

[youtube_embed src=”https://www.youtube.com/watch?v=GhCXAiNz9Jo”/]

 

16. THE CHEMICAL BORTHERS – GALVANIZE

2005

Napravljen oko sample iz pjesme This is an Obvoius Lie Najata Aataboua, prvi singl s albuma Push the Button je dvojcu The Chemichal Brothers donio Grammyja za najbolju plesnu izvedbu. Zarazna glazbu smo mogli slušati i u Budwaiserovoj reklami, igrici Need for Speed Most Wanted, kao i na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara 2012. godine.

 

[youtube_embed src=”https://www.youtube.com/watch?v=Xu3FTEmN-eg”/]

 

15. RED HOT CHILI PEPPERS – SNOW (HEY OH)

2006

Drugi singl sa dvostrukog albuma Stadium Arcadium je postala 11 .pjesma kalifornijskog banda koja je dospjela na prvo mjesto Billboardove Modern Rock liste (gdje se zadržala pet tjedana) čime su Red Hot Chili Peppersi postali rekorderi. Zanimljivo, ovu pjesmu od te turneje band nije izvodio na koncertima sve do 2012. godine!

 

[youtube_embed src=”https://www.youtube.com/watch?v=fmXLzY8kbYA”/]

 

14. RED HOT CHILI PEPPERS – CAN’T STOP

2003

Tipična Peppersova pjesma s kratkim i jednostavnim stihovima, rapom i melodičnim gitarama je bila treći singl s albuma By the Way. Zanimljivo, ova pjesma na top listama nije prošla dobro, pa je tek naknadno ostvarila status koji ima danas. Pjesmu je koristio čak i Wladimir Klitschko pri ulascima u boks, a nalazi se i u igrici Guitar Hero On Tour: Decades.

 

[youtube_embed src=”https://www.youtube.com/watch?v=BfOdWSiyWoc”/]

 

13. SANTANA FT. PRODUCT G&B – MARIA MARIA

2000

S albuma Supernatural došla nam je izuzetno popularna pjesma koju je Santana napravio u suradnji s duom Product G&B (Sincere i Money Harm). Maria Maria, je osim pohoda po top listama, Santani donjela i Grammyja za najbolju vokalnu izvedbu dua, a na Billobarodovoj All-Time Hot 100 Top Songs listi, zauzela je 96. mjesto.

 

[youtube_embed src=”https://www.youtube.com/watch?v=nPLV7lGbmT4″/]

 

12. LINKIN PARK – IN THE END

2001

Posljednji singl s debi albuma Hybrid Theory je, iako ga pjevač benda nije htio na albumu, izrastao u jednu od najprepoznatljivijih pjesama američkog rock benda. Pjesmu o neuspjesima u životu, i prekinutim vezama, je magazin Blender svrstao u 500 najboljih pjesama svih vremena, a ujedno je i najizvođenija live pjesma Linkin Parka.

 

[youtube_embed src=”https://www.youtube.com/watch?v=1yw1Tgj9-VU”/]

 

11. OUTKAST – HEY YA!

2003

Zaraznu funk rock pjesmu je napisao Andre 3000, a gotovo da nema države na svijetu u kojoj nije bila na najvišem mjestu top lista. Hey Ya! je nagrađena i Grammyjem za najbolju urban/alternativnu izvedbu, a prati je i zabavan spot u kojem Andre 3000 igra svih osam uloga. Billboard ju je stavio na 20. mjesto najuspješnijih pjesama 00-tih.

 

[youtube_embed src=”https://www.youtube.com/watch?v=PWgvGjAhvIw”/]

 

10. EVANESCENCE – BRING ME TO LIFE

2003

Glavni singl s debi albuma Fallen američkog rock benda je zanimljiva kombinacija alternativnog metala, rap rocka i gothic metala, a pjesmu je napisala Amy Lee svom najboljem prijatelju i suprugu Joshu Hartzleru. Bring me to Life se našala i na soundtracku ne baš uspješnog filma Daredevil, a bila je nominirana i za Grammyja u kategoriji najbolje rock pjesme.

 

[youtube_embed src=”https://www.youtube.com/watch?v=3YxaaGgTQYM”/]

 

9. AMY WINEHOUSE – REHAB

2006

Najpoznatija pjesma Amy Winehouse, u kojoj pjeva o njezinom odbijanju liječenja u klinici za odvikavanje, je izbačena kao prvi singl s njezinog drugog albuma Back to Black. Pjesmu je napisala sama Winehouse, a donio joj je čak tri Grammyja – za pjesmu godine, najbolju izvedbu pjevačice te album godine, a bila je nominirana i za još dvije nagrade.

 

[youtube_embed src=”https://www.youtube.com/watch?v=KUmZp8pR1uc”/]

 

8. EMINEM – LOSE YOURSELF

2002

Pjesmu Lose Yourself Eminem je napisao za vrijeme snimanja filma 8 milja u kojem je igrao glavnu ulogu. Pjesma je napisana iz perspektive glavnog lika Jimmy ‘B-Rabbit’ Smitha, i smatra se najagresivnijom pjesmom koju je Eminem ikada napisao. Lose Yourself je Eminemu donjela čak pet Grammy  nominacija, te nominaciju za Oskara.

 

[youtube_embed src=”https://www.youtube.com/watch?v=bmXumtgwtak”/]

 

7. BOMFUNK MC’S – FREESTYLER

2000

Finska hip hop grupa Bomfunk MC’s je još jedan od izvođača koji su se pojavili s jednim superhtiom da bi nakon toga netragom nestali. Njihov zarazni ht Freestyler, objavljen kao treći hit s debi albuma In Stereo, je poharao ljestvice 2000. godine, da bi nakon toga svi zaboravili na finske hip hopere. Ipak, Freestyler je pjesma koja se ne zaboravlja.

 

[youtube_embed src=”https://www.youtube.com/watch?v=ymNFyxvIdaM”/]

 

6. GREEN DAY – BOULEVARD OF BROKEN DREAMS

2004

Drugi singl s albuma American Idiot, je po mnogima najbolja pjesma koju je punk band Green Day ikada napisao. Napisana iz perspektive imaginarnog lika Jesus of Suburbia, ova pjesma je prodana u preko pet milijuna primjeraka što je čini devetom najprodavanijom pjesmom 00-tih. Pjesma je proglašena i izvedbom godine na Grammy nagradama.

 

[youtube_embed src=”https://www.youtube.com/watch?v=Soa3gO7tL-c”/]

 

5. GORILLAZ – CLINT EASTWOOD

2001

Daleko najpopularnija pjesma vritualnog britanskog benda dolazi s njihova debi albuma Gorillaz. Pjesma je dobila ime po popularnom glumcu zbog sličnosti s temom iz klasika Dobar, loš, zao. Kombinacija elektronske glazbe, duba, hip hopa i rocka se pokazala dobitnom kombinacijom te se nalazi na svim ljestvicama najboljih pjesama 00-tih.

 

[youtube_embed src=”https://www.youtube.com/watch?v=UclCCFNG9q4″/]

 

4. EMINEM FT. DIDO – STAN

2000

Pjesma, koju mnogi smatraju najboljom Eminemovom pjesmom ikada, je izbačena kao treći singl s izuzetno uspješnog albuma The Marshall Mathers LP, te koristi break iz pjseme Thank You pjevačice Dido. Stan je inače slang za opsesivnog fana, a pjesma je dobila veliki broj nominacija na MTV EMA i MTV Video Music nagradama.

 

[youtube_embed src=”https://www.youtube.com/watch?v=gOMhN-hfMtY”/]

 

3. U2 – BEAUTIFUL DAY

2000

Nakon neuspješne Pop turneje U2 su bili gotovo pred raspadom, a ova pjesma, koja pjeva o pronalaženju užitka unatoč gubitku svega, ih je lansirala ponovo u sam vrh. Grupa U2 nije poznata po hit singlovima, ali je njihov prvi singl s albuma All That You Can’t  Leave Behind njihov najuspješniji singl ikada, te je Ircima donijela čak tri Grammyja.

 

[youtube_embed src=”https://www.youtube.com/watch?v=co6WMzDOh1o”/]

 

2. THE WHITE STRIPES – SEVEN NATION ARMY

2003

Prvi singl s albuma Elephant je bez sumnje najpoznatija pjesma američkog alternativnog rock benda The White Stripes. Prema riječima Jacka Whitea, pjesma je dobila ime po imenu kojim je on zvao Salvation Army dok je bio dijete. Godine 2004. Seven Nation Army je na dodjeli Grammyja proglašena najboljom rock pjesmom.

 

[youtube_embed src=”https://www.youtube.com/watch?v=0J2QdDbelmY”/]

 

1. RED HOT CHILI PEPPERS – CALIFORNICATION

2000

Pjesma Red Hot Chili Peppersa, o tamnoj strani Hollywooda, koju ste izabrali za najbolju pjesmu 00-tih, zamalo nije bila ni snimljena. Anthony Kiedis je napisao (kako je sam rekao) najbolje riječi koje je ikada napisao, ali se bend nije mogao odlučiti kako bi pjesma trebala zvučati, sve dok gotovo u posljednji trenutak gitarist Frusciante nije došao na ideju! Californication se danas smatra najuspješnijom pjesmom kalifornijskog benda!

 

[youtube_embed src=”https://www.youtube.com/watch?v=YlUKcNNmywk”/]

Kategorije
Glazba

10 najbogatijih gitarista današnjice

Lista najbogatijih gitarista izgleda potpuno drukčije nego bi očekivali

 

Tom-Petty

10. TOM PETTY

75 milijuna dolara

Tom Petty i Heartbreakersi su rock klasici koji su aktivni i danas. Frontmen i ritam gitarist Tom Petty je zajedno sa svojim bendom na sceni već 40 godina, a za to vrijeme su izdali 13 albuma i prodali preko 80 milijuna primjeraka albuma, a sam je izdao još tri albuma. Bio je i član supergrupe The Traveling Wilburys u kojoj su uz njega bili i Jeff Lynne, Roy Orbison, Bob Dylan i George Harrison.

 

angus-young-2

9. ANGUS YOUNG

140 milijuna dolara

AC/DC, grupa koju su osnovali braća Angus i Malcom Young, poznata je po svojim moćnim rifovima i ritmu. Ali isto tako, poznata je i po gitaristi Angusu Youngu, njegovoj energiji i školskoj uniformi. Njegova svirka inspirirana je blues gitarama, a uz dodatak žestokih akorda stvoren je AC/DC-ev specifičan zvuk koji je obožavan širom svijeta.

 

The-Edge2

8. THE EDGE

200 milijuna dolara

David Evans, gitarist U2 kojeg i vlastita majka zove The Edge (kako je Bono jednom izjavio) poznat je po korištenju efekata, čime je stvoren i prepoznatljivi „U2 zvuk“. Osim svog rada u najpoznatijoj irskoj četvorci, The Edge je radio glazbu za mjuzikl Spider-Man: Turn Off the Dark, kao i predstavu Paklena naranča. The Edge je i filantrop koji često sudjeluje u humanitarnim akcijama.

 

Dave-Matthews

7. DAVE MATTHEWS

250 milijuna dolara

Vođa Dave Matthews benda je u posljednjih deset godina prodao više ulaznica nego bilo koji drugi bend na području Sjeverne Amerike, iako u ostatku svijeta i nije toliko poznat. Ujedno je izbacio nekoliko albuma, te imao više live suradnji sa drugim glazbenicima. Okušao se i kao glumac pa je imao manje uloge u filmovima Zohan je zakon i Chuck, sada možete poljubiti Larryja.

 

Eric-Clapton

6. ERIC CLAPTON

250 milijuna dolara

Jedan od najvećih glazbenika svih vremena svoju je karijeru počeo 1963. godine kao gitarist grupe Yardbirds, da bi je već dvije godine kasnije napustio. Samo godinu dana kasnije osnovao je Cream, bend koji će se kasnije smatrati prvom supergrupom, i koji će izbaciti nekoliko albuma. Nakon napuštanja Creama, i kratkog života novog projekta Blind Faith, Clapton se konačno posvetio samostalnoj karijeri.

 

Dave-Grohl

5. DAVE GROHL

260 milijuna dolara

Frontmen Foo Fightersa je svoju glazbenu karijeru počeo kao bubnjar, prvo punk grupe Scream, a nakon toga Nirvane. Nakon samoubojstva Kurta Cobaina, Grohl je osnovao Foo Fighterse, grupu kroz koju se pokazao kao vrstan gitarist. Grohl je izuzetno aktivan i van grupe pa je tako svirao bubnjeve za albume Slasha i Davida Bowiea, a osnovao je i supergrupu Them Crooked Vultures, s  John Paul Jonesom i Josh Hommeom.

 

Bruce-Springsteen

4. BRUCE SPRINGSTEEN

300 milijuna dolara

Član Rock and Roll Hall of Famea, je svoj pohod na vrh počeo 1975. godine (10 godina nakon debija) svojim albumom Born to Run. Njegova glazba namjenjena radničkoj klasi i američkim junacima mu je prodala 120 milijuna primjeraka albuma, a odnjela mu je i 20 Grammyja, dva Zlatna globusa i jednog Oskara.

 

Toby-Keith

3. TOBY KEITH

320 milijuna dolara

Nikad čuli za njega? Ne trebate se čuditi jer je Keith country izvođač, a country glazba prolazi samo u jednoj državi. Ali, Keith je country superstar čija su prva četiri albuma dosegnula minimalno zlatnu prodaju. Njegov debi singl Should’ve Been a Cowboy je imao čak tri milijuna puštanja na radio postajama. Osim glazbe Keith se otvaranjem lanca restorana Toby Keith’s I Love This Bar & Grill bacio i na ugostiteljstvo.

 

Keith-Richards

2. KEITH RICHARDS

340 milijuna dolara

Jedan od najdugovječnijih bendova, Rolling Stones, pale i žare i 50 godina nakon osnivanja, a sve zahvaljujući energiji i karizmi frontmena Micka Jaggera i gitariste Keitha Richardsa, koji je stvorio neke od najprepoznatljivijih riffova. Osim s Stonesima Richards je radio i sa velikanima poput Johna Lennona i Erica Claptona, a svoje pjevačke sposobnosti pokazao je i na nekim Stonesovim pjesmama.

 

Jimmy-Buffett

1. JIMMY BUFFETT

400 milijuna dolara

Njegovo ime vam vjerojatno nije poznato, ali Jimmy Buffet je sinonim kako glazbu spojiti s poslovnim pothvatima kako bi se zaradili milijuni dolara. Njegova glazba, koja se pojavljuje kada je god riječ o plaćama i koktelima, a pogotovo hit Margaritaville mu je donjela milijune zahvaljujući autorskim pravima, a dodatan novac donose Margaritaville restorani i istoimeni casinoi.

Kategorije
Glazba

Kad nogometaši (nažalost) propjevaju

Donosimo vam 10 katastrofalnih pjesama kojima su nogometaši pokušali glumiti pjevače

 

Vinnie Jones

Big Bad Leroy Brown

Velšanin Vinnie Jones će zauvijek ostati zapamćen kao jedan od najvećih nogometnih grubijana svih vremena, čovjek pred kojim su protivničkim igračima klicala koljena. Nakon nogometne karijere Jones se dobro snašao i u filmskoj industriji gdje je redovno, sasvim očekivano, igrao uloge negativaca. Međutim, pokušaj u glazbenoj karijeri i nije bio uspješan jer njegov hrapavi glas jednostavno nije prolazi (iako je pokazao da ima sluha).

 

https://www.youtube.com/watch?v=7Nz5F2aIWzw

 

Paul Gascoigne

Geordie Boys

Jedan od onih kojima je Vinnie Jones stao na žulj je i legendarni Gazza kojega je Vinnie uhvatio za… znate već što! U ludim 90-tim, kada je prašio eurodance, pa se čak i Neven Ciganović okušao kao pjevač, i Paul Gascoigne je odlučio provjeriti može li uspjeti kao pjevač. Izbacio je pjesmu u kojoj repa, pleše i zabavlja se kao lud. Međutim, jedini razlog zašto je ova pjesma uopće uspjela na liste je bio Gazzin karakter! Ništa drugo!

 

https://www.youtube.com/watch?v=dU0-fmKI0lU

 

Brings & Lucas Podolski

Halleluja

Kada je njemački band iz Kolna, Brings, odlučio ugostiti njamačkog nogometnog reprezentativca Lucasa Podolskog, nitko nije očekivao da će Podolski briljirati, ali se ipak očekivalo malo više od prikazanog. Podolski ne samo da je pokazao izuzetno ograničene pjevačke sposobnosti nego nam je pokazao i da ritma u nogama ima samo na nogometnom terenu, ali ne i van njega. Pjesma je čak i Njemačkoj prošla gotovo nezapaženo.

 

https://www.youtube.com/watch?v=cVLZmCJ9oyU

 

Youri Djorkaeff

Vivre Dans Ta Lumiere

Ako pitate Francuskinje koji je njihov nogometaš najseksipilniji svih vremena, sve od reda će reći – David Ginola. To se izgleda tamo krajem 90-tih nije baš svidjelo Youri Djorkaeffu koji je napravio spot, za njegovu pjesmu u kojoj repa, koja bi trebala prštati seksipilom i pokazati ga kao seks objekt. Problem je što ga je spot više predstavio kao Georgea Michaela. Na kraju, Yourijeve sposobnosti rapanja i nisu tako loše koliko je spot kriminalan.

 

https://www.youtube.com/watch?v=NM4L4OftBBQ

 

The Players

This Is For Real

Svi boy bandovi kao da su na isti kalup, ali jedan je bio poseban jer se sastojao od – nogometaša! Petorica Norvežana – Morten Gamst Pedersen, Freddy dos Santos (naturalizirani Norvežanin naravno), Raymond Kvisvik, Kristofer Hæstad and Oyvind Svenning – su došli na ideju da slobodno vrijeme provedu snimajući pjesme kojima će dirati u srce svoje obožavateljice. Ne treba niti govoriti da su bili predmet poruge ostalih nogometaša.

 

https://www.youtube.com/watch?v=EpoaVD6KovI

 

Andy Cole

Outstanding

Kad već nogometna karijera nije išla kako se nadao, Andy Cole je odlučio postati najbolji reper, ne samo među nogometašima nego i na cijelom Otoku. Sam je napisao riječi i odrapao pjesmu koja i ne zvuči loše dok se ne počnu slušati riječi. „“Can I kick it? Yes, you can/ A summer time rhyme and a party jam“, „Take it Real“ i slični prožvakani stihovi ipak od njega nisu uspjeli napraviti veliku rap zvijezdu.

 

https://www.youtube.com/watch?v=M9UhcRrCWlI

 

Ruud Gullit

Not The Dancing Kind

Ruud Gullit je bio veliki nogometaš, ali njegov pjevački pokušaj je bio, malo je reći, presmiješan. Netko je zaključio da bi Gullit, zbog svoje frizure, valjda trebao pjevati reggae pa su ga osudili da stih „not the dancing kind, ooh but I want to be with you“ ponavlja do besvjesti, povremeno zavijajući poput tužnog psa. A cijelu pjesmu prati neka reggae pozadina koja kao da je svirana na jeftinom sintizajzeru iz 80-tih.

 

https://www.youtube.com/watch?v=dCXzyCAsFBw

 

Glenn Hoddle & Chris Waddle

Diamond Lights

80-te su stvarno bile posebne godine, i nemoguće je ne smijati se kada se pogledaju sve one frizure i stil oblačenja. Ali, 80-te su nam donjele i prve smiješne pokušaje pjevanja nogometaša, pa su tako okosnice engleske obrane Hoddle i Waddle odlučili okušati se i kao pop zvijezde. Kako su bili pioniri ne treba niti sticati da su ih protivnički navijači i igrači doslovno izluđivali ismijavajući njihov pop „hit“, a pogotovo naslovnicu singlice.

 

https://www.youtube.com/watch?v=7WACF8ID-To

 

Kevin Keegan

Head Over Heels In Love

Veliki nogometaš, obrnuto proporcionalni pjevač! Netko je zaključio da će veliki britanski nogometaš postati još veća zvijezda kada pokaže svoje pjevačke sposobnosti, ali to se nije dogodilo. Keeganova frizura i odjeća čak su i onda izgledali presmiješno, a što tek reći za njegove plesne pokrete? Veliki Keegan je bio preteča svih gore spomenutih pokušaja pjevanja, i pravo je čudo da nitko od njegova neuspjeha nije naučio ništa.

 

https://www.youtube.com/watch?v=3MnMskejuvc

 

Bohem & Igor Štimac

Mare i Kate

Listu jednostavno moramo završiti s našim bivšim izbornikom. Mare i Kate su apsolutno bile hit, i s te strane se pjesma može proglasiti uspjehom, ali tada moramo komentirati pjevačke sposobnosti Igora Štimca. Bivši izbornik ima sluha, ali istovremeno i tanki glasić koji je u trenucima prelazi u slabašno cvrkutanje (kod viših tonova) te ga je jednostavno nemoguće slušati. Možemo li na kraju reći da je Štimac bio dobar pjevač koliko i izbornik?

 

https://www.youtube.com/watch?v=4YodXJd6j6I