Kategorije
Muškarci Profili

Leonardo DiCaprio

Radio je sa svim najvećim redateljima, ostvarivao nezapamćene uloge a žene širom svijeta, pogotovo manekenke, lude za njim

 

9.5

Datum rođenja: 11. studeni 1974., Mjesto rođenja: Los Angeles, SAD, Website: www.leonardodicaprio.com

 

Gisele Bundchen, Bar Rafaeli, Blake Lively, Naomi Campbell, Eva Herzigova, Carmen Electra, Sienna Miller, Natasha Henstridge, Rachel Hunter… Osim što su nabrojane djevojke sve odreda superzgodni komadi, sve imaju i zajedničko jednu stvar – sve su bile s Leonardom DiCapriom, što u vezi, što samo na jednu noć. A kad netko uspije okupiti ovakav Dream Team, tada ga se ne može nazvati nikako drukčije nego pravim frajerom! Zastrašujuće zvuči podatak da su nabrojane ljepotice samo dio ljepotica iz Leove male crne knjižice! U knjižici su još imena Liv Tyler, Lindsay Lohan, Jessice Simpson, Heather Graham… Prema stranici Who Dates Who, inače najpoznatijem i najtočnijem izvoru o celebrity vezama, Leov modus operandi uključuje čak 49 imena!!! Da ponovimo – četrdeset i devet!

Međutim, da ste nas prije nekih desetak godina pitali da vam ga opišemo jednom riječju, ta riječ sigurno ne bi bila frajer. Glumeći u filmovima poput Plaža ili Titanic, kod žena je izazivao izljeve nježnosti, a kod muškaraca podsmjehe. Bio je samo još jedna od teen zvijezda koja neće puno opstati. O, kako li smo samo pogrješili. U međuvremenu je DiCaprio odrastao, a sa osvajanjem ljepotica je nastavio i dan danas.

 

BIOGRAFIJA

Skupljanje sličica i stripova Leonardo je brzo zamjenio odlascima na audicije, ali iako su agenti u njemu vidjeli talent smatrali su da mu ime nije dovoljno marketinški zanimljivo. Nakon što je odbio promjeniti ime u Lenny Williams, Leonardo je krenuo težim putem, ulogom u seriji Roditelji, koja je vrlo brzo ugašena. Filmsku karijeru započeo je ulogama u horroru Critters i Otrvona Ivy gdje je igrao manju ulogu. Povratak TV serijama donio mu je konačno i pozornost koju je tražio. Uloga u uspješnoj seriji Growing Pains donjela mu je pozornost agenata, a kritiku je dodatno impresionirao ulogama zlostavljanog djeteta u Život ovog dječaka i mentalno poremećenog dječaka u Što muči Gilberta Grapea?, koja mu je donjela i nominaciju za Oskara.

Nakon par zanimljivih uloga u nezapaženim filmovima, DiCaprio je ostvario veliki komercijalni uspijeh u Romeu i Juliji, u kojem mu je partnerica bila Claire Danes. Još veći uspijeh, dapače najveći uspijeh u povijesti, na box officeu DiCaprio je ostvario uz Kate Winslett u spektaklu Titanic.

Međutim, DiCaprio nije htio biti zvijezda koja će se pojavljivati u blockbusterima već je htio igrati dublje i mračnije uloge. I tako je za iduće uloge birao puno zahtjevnije uloge, a prva je bila u Scorsesijevim Bandama New Yorka. Njihova suradnja je bila toliko uspješna da su surađivali i na Avijatičaru i Pokojnim. Kao vrhunski glumac DiCaprio se, osim u Avijatičaru, potvrdio i u Krvavom dijamantu, a za oba filma nagrađen je nominacijama za Oskar za najbolju mušku ulogu.

Nakon 11. sata, filma o globalnom zatopljenju kojeg je DiCaprio radio iz strast, ponovo je briljirao kao agent CIA-e na Bliskom Istoku u Tijelu od laži. Suradnja s Scorseseom se nastavila mračnim Otokom Shutter u kojem igra Teddy Danielsa, detektiva koji istražuje nestanak djevojke na odjelu psihijatrije. Vrlo zapetljanu priču, i još jednu briljantu DiCapriovu ulogu, gledali smo u Nolanovom Početku, a još jednu povijesnu ličnost, onu zloglasnog J. Edgara Hoovera utjelovio je u J. Edgaru.

Na svojoj listi slavnih redatelja s kojima je surađivao uskoro će upisati i ime Quentina Tarantina jer nam u kina uskoro stiže Django Unchained, u kojem glumi psihotičnog robovlasnika.

Kategorije
Muškarci Profili

Brad Pitt

Karijera jednog od najvećih sex simbola svih vremena trebala bi oživiti blockbusterom o zombijima

 

9.2

Datum rođenja: 18. prosinac 1963., Mjesto rođenja: Shawnee, SAD, Website: www.bradpittweb.com

 

Stavljati u isti tekst Brada Pitta i Leonarda  DiCaprija s Robertom Pattisonom i Taylorom Lautnerom je smrtni grijeh, ali koliko god to zvučalo nevjerojatno spomenuta četvorka ima nešto zajedničko. Naime, na početku karijere djevojke su jednostavno gubile glavu za njima, a muškarci su odmahivali rukom smatrajući ih bezvrjednim lutkicama. Međutim, tu sličnost i završava, jer dok su se Pitt i DiCaprio pokazali kao prave muškarčine, Lutner i pogotovo Pattison će uvijek ostati bezličnjaci.

Možda najbolji opis Brada Pitta smo pročitali na jednoj od američkih web stranica koja je napisala – Brad Pitt nije slavan, Justin Bieber je slavan. Brad Pitt je daleko iznad slavnoga, njegov status filmske zvijezde, humanitarca, sex simbola i oca ga je pretvorila u globalnu ikonu, svjetsku zvijezdu koja ne gubi sjaj!

Brad Pitt je daleko više od glumačke zvijezde, jer koliko god obožavali njegove uloge u Sedam ili Klubu Boraca, njegov život van filmskih ekrana ga je transformirao u superzvijezdu i jednog od najutjecajnijih muškaraca današnjeg doba. A unatoč tome što može imati sve što poželi, Pitt je ostao totalno cool tip. Sjetite se samo kada su ga kamere jedne naše TV postaje proganjale po Crnoj Gori, i kako je izašao i na cool normalan način zamolio da ga se ne prati? E to je odlika pravog superstara a ne neke zvijezdice!

 

BIOGRAFIJA

Za savršen proizvod zvan Brad Pitt zaslužni su majka učiteljica i otac, zamislite – vlasnik tvrtke s kamionima! Prvi kontakt s glumom Pitt je imao u srednjoj školi gdje je glumio u nekim mjuziklima. Nastavio je i na fakultetu Missouri gdje je studirao novinarstvo. Nevjerojatno, ali samo dva tjedna prije diplome Pitt je odustao i preselio u Los Angeles kako bi pokušao ostvariti glumačku karijeru!

Uspjeh ipak nije došao preko noći. Prije nego je primjećen u ulozi ljubavnika Geene Davis u legendarnom hitu Thelma i Louise, Pitt se pojavljivao u epizodnim ulogama u serijama poput Dallasa, 21 Jump Street (seriji koja je proslavila Johnnyja Deppa) te nepoznatim filmovima poput No Way Out, No Man’s Land i Less Than Zero.

Nakon Scottove Thelme i Louise Pitt je dobio priliku u Rijeci sjećanja Roberta Redforda i Kaliforniji, dva filma koja su pokazala da Pitt ne samo dobro izgleda nego zna i glumiti. Ulogama u Intervjuu s vampirom i Legendi o jeseni Pitt se počeo pretvarati u pravu filmsku zvijezdu koja je zasjajila punim sjajom u fantastičnom Fincherovom trileru Sedam. Sedamnaest godina kasnije, uloga mladog detektiva Davida Millsa se smatra najboljom Pittovom ulogom ikada.

Sljedećom ulogom u filmu 12 majmuna Pitt je zaradio nominaciju za Oscara ali su njegovi sljedeći projekti Vrijeme osvete, Sjeme zla, Sedam godina u Tibetu i Upoznajte Joe Blacka uveliko bili ignorirani od strane i kritike i publike.

Njegova glumačka karijera, unatoč odličnim ulogama u Klubu boraca, Mexican i Zanimanje špijun, počela je padati u drugi plan, a njegov privatni život postao je zanimljiviji medijima. Prekid zaruka s Gwyneth Paltrow te veza i brak s Jennifer Aniston zabavljali su fanove širom svijeta. Smirenje u privatnom životu vratilo mu je karijeru u prvi plan, pa su Troja te Oceanovih 11 i 12 dobro prošli u kinima. A tada je Pitt potpisao ugovor za snimanje Gospodina i gospođe Smith, u kojem mu je partnerica bila Angelina Jolie i stvorena je povijest.

Bila je to priča koju su mediji jedva čekali – dvije najveće filmske zvijezde su se zaljubile na snimanju filma! Zbog Jolie Pitt je napustio Aniston i stvoren je brand – Brangelina. Najpoznatiji svjetski par se uskoro potpuno predao humanitarnom radu i usvajanju djece, o čemu su mediji iscrpno pisali. Ipak, za razliku od većine celebritiyja, briga Brangeline je izgledala (i izgleda) iskrena a ne uvjetovana slavom.

Zbog svega toga karijera je pala u drugi plan pa je u posljednje vrijeme Pittov jedini pravi hit Tarantinovi Nemilosrdni gadovi snimljen prije tri godine. Ipak, Pittova karijera uskoro bi trebala ponovo krenuti uzlaznom putanjom. Nakon što je u svibnju ove godine postao zaštitno lice Chanela, Pittov idući film je blockbuster World War Z koji nam u kina dolazi idućeg ljeta.

Kategorije
Muškarci Profili

Daniel Craig

Potpisavši ugovor na još pet Bondova Craig će postati najdugovječniji tajni agent 007

 

7.9

Datum rođenja: 2. ožujak 1968., Mjesto rođenja: Chester, Velika Britanija, Website: danielcraigfan.com

 

Kada se jednom dobije uloga najpoznatijeg tajnog agenta na svijetu, Jamesa Bonda, presuda je to koja obilježava cijeli život. Prva asocijacija na spomen Rogera Moorea, Pierce Brosnana, pa čak i Seana Conneryja koji je odigrao toliko vrhunskih uloga, je – James Bond. Izbor novog Jamesa Bonda je za cijeli svijet veći događaj nego američki izbori ili izbor novog Pape, pa ne treba čuditi reakcija kada je novim Bondom proglašen Daniel Craig. Komentari su bili velikom većinom negativni i prognoziralo se da će Craig biti upisan kao najgori 007 u povijesti, gori čak i od Georgea Lazenbyja, a sve prognoze i neslaganje s izborom su se temeljili na samo jednoj stvari – Craigovoj boji kose. James Bond je uvijek bio tamnokos a sada je odjednom postao – plav.

Ipak, prognoze se nisu ostvarile. Iza Craiga su već tri Bonda, na plavokosog tajnog agenta s dozvolom za ubijanje smo se potpuno navikli, a Craig toliko dobro izgleda u novoj ulozi da je potpisao ugovor na još pet filmova! Kada se svi planirani filmovi i snime Craig će postati najdugovječniji Bond, a mnogi su ga već sada počeli proglašavati jednim od najboljih Bondova ikada!

 

BIOGRAFIJA

U dobi od 16 godina Daniel Craig je preselio u London kako bi vježbao glumu u National Youth Theatre. Kazalište je zamjenio TV-om snimivši niz malo poznatih TV filmova da bi u Britaniji postao poznat nakon što je glumio u, na Otoku poznatoj seriji, Our Friends to the North.

Svoju hollywoodsku karijeru započeo je 2001. godine ulogom u Lari Croft, uz Angelinu Jolie, nakon čega slijede Put do uništenja i Sylvia. Adrien Brody i Keira Knightley su mu bili partneri u SF trileru Pomračenje prije nego li se pojavio u Spielbergovom epu Munchen. Usljedili su animirana SF akcija Renesansa te kriminalistička drama Neslavni u kojoj se pojavio u uglednom društvu žena – Sigourney Weaver, Sandre Bullock, Gwyneth Paltrow i Isabelle Rossellini.

Godina 2006. bila je prekretnica za britanskog glumca nakon što je dobio ulogu Jamesa Bonda u Casino Royalu. Kao iduća dva projekta izabrao je filmove u kojima mu je partnerica Nicole Kidman – SF triler Invazija i, za njega netipični, obiteljski film Zlatni kompas.

Shvativši da „sladunjavi“ filmovi nisu za njega vratio se akciji briljiravši u svom drugom Bondu Zrnu utjehe, te SF akciji Kauboji i izvanzemaljci u kojem mu je partner bio Harrison Ford.

Nakon još jedne briljantne uloge, uloga novinara Mikaela Blomkvista, u Muškarci koji mrze žene, Craig je na ekranima ponovo kao agent 007 u filmu Skyfall. Prije premijere filma Craig je potpisao novi ugovor na čak pet naslova iz najdugovječnijeg filmskog serijala.

Kategorije
Muškarci Profili

Foo Fighters

Svojom najavom duže pauze Foo Fightersi su šokirali ne samo sve svoje fanove, već i sve ljubitelje prave glazbe

 

8.0

Godina osnivanja: 1994., Mjesto osnivanja: Seattle, SAD, Website: www.foofighters.com

 

Veliki dio svoje popularnosti Foo Fightersi duguju Nirvani i Kurtu Cobainu, međutim činjenica da je grupu osnovao bivši Nirvanin bubnjar Dave Grohl ne mjenjaju drugu činjenicu – da su Foo Fightersi jedan od najuspješnijih rock bandova posljednjih 15-tak godina. I dok se za prve albume može reći da su na tragu Nirvane, čak su i pjesme poput My Hero posvećene Kurtu Cobainu, danas su Foo Fightersi grupa koja sama nosi svoju slavu. Uspijeh Fightersa je još veći obzirom da se danas izvođači pojavljuju i nestaju brzinom svjetlosti, a nažalost rock je potpuno zasjenjen teen popom i mekušcima poput Justina Biebera.

Hoće li Foo Fightersi preživiti ostaje nam vidjeti, pitanje je koliko će trajati najavljena duža pauza. Članovi grupe, koja je ime dobila po NLO-ima i ostalim zračnim fenomenima koje su prijavljivali saveznički piloti za vrijeme Drugog svjetskog rata, su u ranim 40-tim, a s obzirom da U2 praše u 50-tim, da ne govorimo o Rolling Stonesima koji bi Grohlu i članovima banda mogli biti djedovi, za njih očigledno ima vremena. Za dobrobit čovječanstva se nadamo da pauza Fightersa neće trajati puno, jer rock bandovi su jedino što je ostalo u obrani od Bieber kataklizme.

 

BIOGRAFIJA

Nakon što je u travnju 1994. godine Kurt Cobain počinio samoubojstvo Grohl je shrvan smrću svoga prijatelja bio bez ideje što i kako dalje. Stoga je na kraju odlučio ući u studio i sam snimiti materijale koje je napisao tijekom godina. Svoj one man projekt je nazvao Foo Fighters, kao i album koji je brzo po izlasku postao platinast.

Grohl nikada nije htio solo karijeru pa je pozvao bivšeg Nirvaninog gitaristu Smeara, te bivše članove Sunny Day Real Estatea bunbjara Goldsmitha i basistu Mendela da mu se priključe. Idila je trajala do snimanja drugog albuma The Colour and the Shape kada je band napustio Goldsmith pa je Grohl sam morao odsvirati bubnjeve za album. Unatoč tome, drugi album se, s izvrsnim singlicama poput Monkey Wrench, My Hero, Everlong i Walking After You, pokazao kao pun pogodak

Prije izdavanja trećeg albuma dogodile su se daljnje promjene u sastavu banda kojeg je napustio Smear, kao i tadašnji bunbjar Stahl. There is Nothing Else to Lose ostat će zapamćen najviše po fantastičnim Brekaout i Learn to Fly. Iako se nakon tog albuma, dolaskom Chrisa Shifletta, postava banda stabilizirala, idući album je podbacio, ali albumom One by One ni sam band nije bio zadovoljan te su se svi članovi banda, iako i dalje okupljeni u jedan band,  posvetili svojim projektima.

Pauza je potrajala četiri godine nekon čega je izbačen dvostruki album In Your Honor, jedan disk je bio hard rock, drugi akustični. Čekanje se očigledno isplatilo jer je album grupi donio pet nominacija za Grammyja.

Isto toliko nominacija donio im je idući album Echoes, Silence, Patience & Grace, a Foo Fightersi su nagrađeni Grammyjima za najbolji rock album i najbolju hard rock izvedbu. Usljedila je Greatest Hits kompilacija koja je uključivala i dvije nove pjesme,  Word Forward i Wheels.

Njihov posljednji album je ujedno nagradama i najuspješniji, Wasting Light im je donio čak pet Grammya (Rock izvedba, Hard rock izvedba, Rock pjesma, Rock album i Glazbeni video) od šest nominacija – pobjegla im je jedino nagrada za Album godine.

Kategorije
Muškarci Profili

Chuck Norris

Jedini čovjek koji je u stanju preživjeti ugriz kobre, zadati šah-mat jednim potezom, pobjediti zid u tenisu i dva puta brojati do bezbroj se konačno vratio na male ekrane

 

7.5

Datum rođenja: 10. ožujak 1940., Mjesto rođenja: Ryan, SAD, Website: www.chucknorris.com

 

Veliki Pele je nedavno izjavio da je on toliko velik da za njega ne znaju jedino na Mjesecu, i to samo zbog toga što tamo nikada nije igrao. Tom izjavom je htio reći da je najveći, međutim zaboravio je da je samo jedan najveći – Chuck Norris. Za legendarnog Chucka, naravno, znaju i na Mjesecu i u cijelom svemiru jer je on ipak – veći od svemira.

Akcijski heroj ima crni pojas i šest titula svjetskog prvaka iz karatea, 10. stupanj iz Tang Soo Doa, te najveći stupanj iz – savršenstva. Kada pravi sklekove Zemlja se pomiče, pobjeđuje zid u tenisu a u stanju je pobjediti u šahu jednim potezom. Chuck Norris je definitivno „larger than life“.

Chuck Norris, ipak, vjerojatno nije ni svjestan da mu je svu slavu zamalo ukrao Vin Diesel! Naime, nakon što je 2005. u kinima igrao film u kojem Vin Diesel igra bivšeg Navy SEAL specijalca koji postaje babysitter, tadašnji teenager Ian Spector je pokrenuo stranicu Vin Diesel Facts u kojem se ismijavao glumac i njegove akcijske uloge. Stranica je jedno vrijeme bila vrlo uspješna ali je nakon nekog vremena ljudima dosadila. A tada se Ian dosjetio Chucka Norrisa, preimenovao stranicu u Chuck Norris Facts i legenda je rođena.

Koliko je Chuck Norris stvarno cool? Ne samo da se ne ljuti na sve viceve nego ih nalazi čak i smiješnima. U Plaćenicima 2 je čak i sam ispričao vic o samome sebi! Chuck Norris nije celebrity, on je jednostavno veći od svega, on je universum koji nam dopušta da živimo u njemu!

 

BIOGRAFIJA

Chuck Norris, vjerovali ili ne, ipak nije uvijek bio neustrašiva akcijska zvijezda. Zbog svojih korjena Cherokee plemena, i sitne građe često je bio meta vršnjaka. Sve se to promjenilo kada se prijavio u Američko zrakoplovstvo 1958. godine kada je poslan i u Južnu Koreju. Za vrijeme boravka na Dalekom istoku upoznao je borilačku vještinu Tang Soo Do. Norris je tako brzo postao uspješan da je u kratkom roku pobjeđivao iskusnije protivnike.

Po povratku u SAD nastavila se i Chuckova ljubav prema borilačkim vještinama u kojima je vidio smisao svog života. U karateu je bio tako uspješan da je brzo otvorio školu i počeo podučavati poznate poput Steve McQueena. Vremenom se počeo prijavljivati i na natjecanja što je na kraju dovelo do titule svjetskog prvaka 1968. godine, titule koju će obraniti još pet puta! Kasnije je Chuck Norris uvršten i u Black Belt Hall of Fame!

Njegove borilačke sposobnosti, i prijateljstva s filmskim zvijezdama su morale rezultirati njegovim debijem na velikom ekranu. A debi se dogodio ni manje ni više nego u legendarnom filmu Bruce Leeja Na zmajevom putu. Njegova uloga će proći zapažena pa je Norris glumio u još pet borilačkih filmova – The Student Teachers, Slaughter in San Francisco, Breaker! Breaker, Good Guys Wear Black i A Force of One.

Zahvaljujući filmu Nestali u akciji iz 1980., o veteranu vijetnamskog rata koji spašava zarobljene vojnike, Chuck Norris postaje zvijezda. Usljedila su još dva nastavka franšize, a formula „jedan protiv svih“ je bila toliko uspješna da je snimio još sličnih filmova – Zakon šutnje, Invazija na Ameriku, Firewalker i Delta Force. Njegova slava je bila tolika da je dobio svoju animiranu seriju Chuck Norris: Karate Commandos, a njegova autobiografija je bila jedna od najčitanijih knjiga 1988. godine.

U 90-tim je Norris brzo shvatio da se vremena mjenjaju i da Amerikanci više nisu zainteresirani za „sam protiv svih“ akciju. Nakon što su Delta Force 2: Kolumbijska veza, Hitman i Sidekicks izuzetno loše prošli, Norris se odlučio okrenuti malom ekranu. 1993. godine producirao je, i naravno glumio, u seriji Walker – Teksaški ranger. Iako je serija, kasnije, poslužila kao pravi materijal za ismijavanje, zaživjela je do 2001. godine i prikazana je u više od 100 zemalja. Zajedno s gašenjem Norrisovog Walkera, ugasila se i njegova karijera. Norris bi definitivno potonuo u zaborav da se nisu pojavili vicevi o njemu. To mu je omogućio povratak, prvo kroz neke reklame a, ove godine i, zahvaljujući nastavku Plaćenika, na velike ekrane. U međuvremenu je vremešni Norris pokrenuo i World Combat League, timsko natjecanje u borilačkim vještinama.

Kategorije
Muškarci Profili

Jeremy Renner

Bourne Legacy ne samo da hara box officeom nego je od Rennera stvorio jednu od najvećih akcijskih zvijezda današnjice

 

7.4

Datum rođenja: 7. siječanj 1971., Mjesto rođenja: Modesto, SAD, Website: twitter.com/renner4real

 

Biti glumac u Hollywoodu je prilično slično kao i biti sportaš, ako ne ostvarite rezultat do određenih godina možete se pozdraviti s vrhunskom karijerom. U Hollyoodu su te godine malo veće nego u sportu, ali još uvijek govorimo o ranim 30-tim. Rijetko se događa da se netko počne probijati u kasnim 30-tim godinama i da, u trenucima kada prelazi 40-tu, postane jedan od najtraženijih akcijskih glumaca današnjice.

A upravo se to dogodilo Jeremyju Renneru, koji je uspon počeo Oscarom nagrađenim Narednikom Jamesom, a nakon uloge u Osvetnicima, i pogotovo novom Bourneu, uletio je na Hollywoodsku A listu.

Jeremy Renner je bio jedan od onih glumaca čiji ste svaki film pogledali a da ga niste ni primjetili. Od samih početaka glumio je epizodne uloge vojnika i adrenalinskih ovisnika, a koliko mu takve uloge dobro stoje prva je primjetila Kathryn Bigelow koja ga je angažirala za ulogu suludog vojnika koji razminira bombe u izvrsnom Naredniku Jamesu.

Renner je trenutno jedan od najtraženijih akcijskih glumaca današnjice, iako ga na prvi pogled sigurno ne bi doživjeli kao glumca za akcijske filmove. Ne baš obdaren visinom, velike okrugle glave i još većih očiju… više izgleda kao dobroćudni susjed koji je uvijek spreman pomoći. Međutim, obucite ga u uniformu i dajte mu strojnicu u ruku i dobijate pravog badass vojnika koji će uvijek pronaći put iz nevolje!

Međutim, Renner je više od akcijske zvijezde, nominacija za Oscara u kategoriji najbolje muške sporedne uloge u Gradu lopova, najbolje govori o njegovim sposobnostima kao glumca.

 

BIOGRAFIJA

Kao najstariji u obitelji njemčko – irksih korjena Renner je odrastao u Californiji ne znjući što bi htio biti. Nakon što su mu se roditelji razveli, da bi izbacio negativne emocije iz sebe upisao je glumački tečaj u školi koju je pogađao. Nakon završetka srednje škole upisao je dva studija – informatiku i kriminologiju, ali, iako je bio uspješan na oba studija, zaljubio se u glumu kojoj se na kraju odlučio posvetiti. Njegove prve uloge su bila manja pojavljivanja u teen komedijama ili serijama, pa se pojavio čak i u CSI-u.

Njegova prva glavna uloga bila je i izuzetno teška. Film Dahmer u kojem tumači poznatog serijskog ubojicu Jeffreya Dahmera možda nije vidjelo puno gledatelja ali ga je itekako primjetila kritika pa je Renner nominiran za Spirit Award nomination. Sam Renner je priznao da mu je ova uloga psihički itekako teško sjela te da dugo vremena poslje toga nije mogao stupiti u bilo kakvu ljubavnu vezu.

Nakon Dahmera pojavio se uz Colina Farrela u akcijskom S.W.A.T., Brada Pitta u Ubojstvu Jessea Jamesa od kukavice Roberta Forda te 28 tjedana kasnije u kojem je glumio jednu od glavnijih uloga. Njegove uloge, a posebno ona Jeffreya Dahmera, su privukle pažnju Kathryn Bigelow.

U to vrijeme Renner je već bio spominjan kao jedan od najpodcjenjenijih glumaca Hollyooda koji zaslužuje pravu priliku. A pravu priliku je dobio u akcijskom trileru o stvarnosti rata u Iraku. Uloga Williama Jamesa je bila namjenjena nekome drugome ali je Bigelow shvatila da bi Renner bio idealan za ulogu. Nekako je uspjela nagovoriti studio i rezultat svega je bio Oscar za najbolji film te konačno pojavljivanje Rennerovog imena na radaru producenata i redatelja.

Ono što je Rennerove uloge činilo posebnim jest to što nikad niste znali što je sljedeće. Dok većina heroja preživi sve moguće situacije i dočeka kraj filma živ i zdrav, Rennerovi junaci su ginuli, bili ludi… A njegove uvjerljive uloge takvih likova su oduševljavale kritičare. Dugo očekivani Affleckov Grad lopova još jednom je pokazao Rennerov talent. Glumeći uz Jona Hamma, poznatijeg kao Don Drapera iz Momci s Madisona, i Blake Lively, Renner je dobio priznanje kritike u vidu nominacije za Oscara, a zbog svog stila i pristupa prozvan je novim Russellom Croweom.

Nakon što je kritici pokazao da zna glumiti Renner se okrenuo prihvaćanju akcijskih uloga koje donose i rezultate na box officeu. Nakon uloge agenta Brandta u Nemogućoj Misiji 4, i superjunaka Hawkeyea u Osvetnicima, Renner se prihvatio oživljavanja Bourneove franšize. Film u kojem više nema Mata Damona sada donosi pravog cool lika, a da je Renner sposoban nositi i blockbustere pokazuju prvi rezultati na box officeu.

Kategorije
Muškarci Profili

Usain Bolt

Nitko nikada u atletici nije toliko dominirao kao omiljeni sprinter s Jamajke za kojim ludi cijeli svijet

 

8.8

Datum rođenja: 21. kolovoz 1986., Mjesto rođenja: Trelawny, Jamajka, Website: usainbolt.com

 

Tijekom godina smo se nagledali, ne samo u atletici, različitih prvaka. U kraljici sportova redala su se različita imena koja su se, duže ili kraće, zadržavala na samom vrhu. Nažalost, kraljevska disciplina, 100m za muškarce, donjela je i puno prvaka i rekordera čija su imena naknadno  brisana s ljetsvica zbog dopinga. Oni koji su ostali čisti, ostali su zapisani kao najbolji sprinteri svih vremena. Carl Lewis je vjerojatno najuspješnije ime na toj listi, sprinter koji se kitio medaljama i koji je imao nebrojeno navijača diljem svijeta. Međutim, čak se ni legendarni Carl ne može usporediti s Lightning Boltom, odnosno najvećim od najvećih svih vremena – Usainom Boltom.

Ono što Bolta razlikuje od Carla Lewisa, pa i ostalih atletskih legendi poput Michaela Johnsona ili Javiera Sotomayora, već i prvaka u ostalim sportovima, jest nevjerojatna popularnost. Doslovno ne postoji čovjek koji ne obožava ovog Jamajčanina. Kako bi netko mogao i mrziti čovjeka koji je uvijek nasmješen, uz čije se ime ne vezuje niti jedan incident, koji nema konflikata s drugim trkačima i koji je tako uspješan.

Koliko je obožavan najbolje govori navijanje na stadionima i standing ovations kad se pročita njegovo ime, bilo to u Pekingu, Berlinu ili Londonu. Nitko drugi, pa čak ni domaći atletičari ne mogu pobuditi toliko zanimanje publike.

A Bolt, iako svjetski prvak i olimpijski pobjednik, je i dalje malo dijete koje uživa u životu i koji se nije niti malo promjenio, unatoč tome što je trenutno svjetski sportaš broj 1.

 

BIOGRAFIJA

Odrastajući u Trelawnyju na Jamajci, Bolt je sanjao kako će jednog dana biti vrhunski igrač u kriketu. Dok je pohađao školu trenirao je i kriket te je bio jedan od najnadarenijih igrača. Kriket je nastavio igrati i dok je išao u William Knibb Memorial srednju školu, sve dok ga njegov trener, zapanjen njegovom brzinom, nije uputio da se okuša u atletici. 2001. godine, na svom prvom natjecanju Bolt ostvaruje drugo mjesto na 200 m, a na svom prvom državnom juniorskom prvenstvu osvaja također drugo mjesto na 200 i 400 m. Godinu dana kasnije već je prvi u obje discipline.

Ta 2002. godina će se pokazati jako važnom za Boltovu karijeru. Na svjetskom prvenstvu za mlade, održanom u Kingstonu Bolt s 15 godina postaje najmlađi prvak ikada na 200m. Kao član štafete Jamajke na 4×100 i 4x400m osvaja još dva srebra, te zahvaljujući svojim rezultatima dobija i sponzorstvo Pume. Samo godinu kasnije na svjetskom prvenstvu mladih ponovo pobjeđuje na 200m, ali ovaj put obarajući svjetski rekord mladih atletičara.

U olimpijskoj 2004. godini Bolt dobija novog trenera i prelazi u profesionalce. Njegov prvi veći nastup trebao je biti na Olimpijadi u Ateni ali ga je ozljeda spriječila, baš kao i na Svjetskom prvenstvu 2005. Po povratku kući dočekale su ga ponude za studiranje u SAD-u ali se odlučio ostati na otoku i studirati u Kingstonu. Unatoč obećavajućem školovanju Bolt je nastavio s napornim treniranjem pa je 2006. godine ostvario top 5 rezultat godine na 200 metara. Nakon osvajanja srebra na 200m na Svjetskom prvenstvu u Osaki, Bolt se počeo fokusirati na duplo kraću dionicu a već iduće godine oborio je svjetski rekord na Reebok Grand Prixu.

U Peking je otišao kao favorit ali je svijet svejedno ostao zapanjen kada je lakoćom oborio svjetski rekord i postavio nevjerojatnih 9.69, unatoč tome što je posljednjih 20 metara usporio slaveći. Na 200m je također osvojio zlato pri tom oborivši svjetski rekord Michaela Johnsona star deset godina. Nevjerojatni uspjeh zaokružio je zlatom i novim svjetskim rekordom u štfeti 4×100 metara. Cijeli svijet je konačno upoznao Usaina Bolta.

Na svjetskom prvenstvu u Berlinu 2009. Bolt je nastavio s rekordima. Na 100m, ovaj put trčeči maksimalno do kraja, ostvario je nevjerojatno vrijeme 9.58, rezultat koji stoji i danas, a njegova prednost u odnosu na drugoplasiranog je najveća ikada od kad se digitalno vodi vrijeme. Naravno da Bolt tu nije stao već je postavio i novo rekordno vrijeme na 200m, trčeći fantastičnih 19.11. Ovim zlatom, Bolt je postao prvi atletičar koji je postao svjetski prvak i olimpijski pobjednik na 100 i 200 metara.

Jedinu grešku u karijeri, Bolt je napravio 2011. godine na Svjetskom prvenstvu u Daegau kada je prerano startao te je zbog toga diskvalificiran. Zadovoljstvo je ipak dobio novim zlatima na 200 metara i u štafeti 4×100 metara. Zbog ozljeda, a mnogi smatraju da je sve bila kalkulacija, Bolt je poražen na jamajčanskim kvalifikacijama od svjetskog prvaka Yohana Blakea na 100 i 200 metara. Ipak, kada je bilo najvažnije, u finalu Olimpijskih igara u Londonu na 100 metara Bolt je uvjerljivo pobjedio s novim olimpijskim rekordom 9.63.

Kategorije
Muškarci Profili

Fernando Alonso

Nakon vrhunske pobjede u Hockenheimu Alonso je napravio još jedan korak prema trećem naslovu prvaka

 

7.9

Datum rođenja: 29. srpanj 1981., Mjesto rođenja: Oviedo, Španjolska, Website: www.fernandoalonso.com

 

I love to hate you, pjesma je Erasurea koja se može primjeniti u slučaju vrhunskih sportaša, jer na rijeku fanova nađe se uvijek i onih koji ga, upravo zbog njegove uspješnosti mrze, ili bolje rečeno – vole mrziti. Kada govorimo o Formuli 1 dovoljno se prisjetiti najuspješnijih vozača kroz povijest – Niki Lauda, Ayrton Senna, Alain Prost, Michael Schumacher… Svi odreda vrhunski vozači, svjetski prvaci koje su ljudi obožavali ali i mrzili. Takav je i slučaj s Fernandom Alonsom, jednim od najboljih, ako ne i najboljim, vozačem današnjice. Voljeli ga ili ne, svi će mu priznati njegove vozačke kvalitete.

Fernando Alonso nije svetac, niti glumi sveca a njegovi kritičari će mu zamjeriti njegovu mrzovoljnost i kukanje kada mu ne ide po njegovom planu (iako su gotovo pa svi vozači F1 tkvi,) ali i sramotni incident u Singapuru. Za one koji ne znaju o čemu je riječ, u utrci se Nelson Piquet Jr. po naredbi Flavia Briatorea. namjerno zabio u zid kako bi Alonso profitirao od izlaska SC. Iako Alonsova umješanost nikada nije dokazana, dapače umješani u namještaljku su sami izjavili da Alonso nije o ničemu znao ništa, taj će se incident uvijek spominjati i uz njegovo ime.

Međutim, Alonso je na stazi sasvim fer i korektan vozač i za njegovo ime se ne vezuju nikakvi direktni incidenti, Španjolac na stazi govori drugim jezikom – jezikom brzine. El Nano, što je tipični nadimak za Fernande, je bio najmlađi osvajač Pole positiona, pobjednik te prvak, kao i dvostruki prvak. Njegovih dosadašnjih 30 pobjeda u karijeri samo su još jedan dokaz kvalitete.

 

BIOGRAFIJA

Fernandov otac JosE Luis Alonso je uvijek bio zaljubljenik u go-kart pa je svoju ljubav i strast pokušao prenjeti i na djecu. Prvi go-kart je napravio za svoju osmogodišnju kćer koja nije pokazala preveliki interes pa ga je brzo nasljedio tada trogodišnji Fernando. U početku je sve bila dobra zabava ali je sa šest godina Jos Luis počeo primjećivati Fernandov Alonso, napravio je bolji go-kart a Fernando se počeo pojavljivati i uvjerljivo pobjeđivati na utrkama. S 12 godina dominirao je prvenstvom Katalonije te je nakon toga počeo putovati Europom pobjeđujući gdje god bi se pojavio.

Nakon što je 1996. osvojio svjetsko juniorsko prvenstvo u kartingu, kao i prvenstva Španjolske i Italije, Fernando je zapeo za oko bivšem F1 vozaču Adrianu Camposu, zahvaljujući kojem je tri godine kasnije dospio u Formulu Nissan. Iako većini treba malo vremena da se priviknu na novu vrstu utrkivanja Fernando je dominirao prvenstvom već u prvoj sezoni, samo godinu dana kasnije već je bio u Formuli 3000, odnosno na vratima Formule 1.

Strelovit put nastavio se 2001. kada se Alonso našao u F1 nakon samo dvije godine ozbiljnijeg utrkivanja u bolidima manjih kategorija. Njegov talent nije mogao promaći Flaviu Briatoreu koji je postao njegov manager, njihova suradnja će donjeti plodove par godina kasnije. Debitiravši u Australiji 2001. godine za slabi Minardi postao je tada treći najmlađi vozač u povijesti. Iako nije osovjio niti jedan bod, bolid je jednostavno bio previše loš, Alonso je pokazao znakove genijalnosti pa je Briatore zaključio da je vrijeme da ga povede sa sobom u Renault.

Iduću sezonu je ipak morao presjedati, odrađujući dužnosti test vozača, da bi vozačko mjesto dobio u 2003. godini. Već u toj prvoj pravoj sezoni Alonso je ostvario pole position u Maleziji i pobjedu u Mađarskoj čime je postao, u tom trenutku, najmlađi vozač u povijesti kojem je to uspjelo. Sezonu je završio s četiri pole positiona i ukupnim šestim mjestom. Iako iduću sezonu nije ostvario niti jednu pobjedu završio je četvrti u ukupnom poretku a Renault je bio spreman za velike rezultate.

Godina 2005. je donjela pravu Alonsomaniu kada je Španjolac, kao najmlađi svjetski prvak, skinuo s trona velikog Michaela Schumachera. S ukupno sedam pobjeda Alosno je uvjerljivo osvojio prvenstvo a, osim brzine, pokazao je i izuzetnu zrelost u drugom dijelu sezone kada je bez rizika privodio utrke kraju. Druga titula bila je još veći dokaz El Nanove kvalitete. Dok je prva utrka osvojena u potpunoj dominaciji Renaulta, druga je titula osvojena u direktnoj borbi s najvećim od najvećih – Michaelom Schumacherom.

Već početkom 2006. godine Alonso je šokirao svijet F1 najavom o prelasku u McLaren, što se na kraju pokazalo velikom pogreškom. Iako su svi očekivali treću titulu za redom u McLarenu u engleskoj je momčadi Alonsa dočekao neočekivano jak protivnik – rookie Lewis Hamilton. Naviknut na poziciju broj jedan u momčadi za koju vozi Alonso se iznenadio kada je naišao na jednako jakog protivnika koji nije voljan puštati pozicije. U drugom dijelu Fernando se morao boriti i protiv Hamiltona i McLarena koji je stao uz svoje dijete. Na kraju konfuziju i unutarnju borbu unutar McLarena je najbolje iskoristio Raikkonen pa su oba McLarenova vozača ostala bez titule. Iako je imao ugovor za iduću sezonu Alonso se pokupio i vratio u, sada već loši Renault, u kojem se mučio iduće dvije godine.

Nakon što je osvojio titulu u svojoj prvoj sezoni s Ferrarijem Kimi Raikkonen se sve teže nosio s krutom Ferrarijevom organizacijom pa su ga 2010. u Maranellu odlučili zamjeniti Fernandom Alonsom. Španjolac je zamalo ponovio Raikkonenov uspijeh i osvojio titulu u prvoj sezoni u crvenom bolidu. Ipak, loša taktička odluka koštala ga je titule u posljednjoj utrci sezone u Abu Dhabiju. Prošlu sezonu Ferrari nije uspio složitit dobar bolid pa je Fernando završio kao četvrti sa samo jednom pobjedom da bi ove godine stvari krenule puno bolje. Na polovici sezone Fernando je vodeći u poretku.

Kategorije
Muškarci Profili

Ken Block

Majstor driftanja i legenda YouTube video klipova nedavno je pokazao svoje vještine na ulicama San Francisca

 

7.5

Datum rođenja: 21. studeni 1968., Mjesto rođenja: Long Beach, SAD, Website: twitter.com/kblock43

 

Ne želimo biti seksisti, ali ako niste čuli za ime Ken Block tada definitivno ili niste muškarac ili imate viška estrogena – bolje rečeno tetkica ste. Eto, rekli smo pa se vi ljutite koliko god hoćete.

Ken Block, ekstremni sportaš, je sinonim za muškost, točnije za sve ono što bi mi htjeli biti. Ono što on radi sa svojom Fiestom, a mogli ste vidjeti i na našem portalu, mi smo radili bezbroj puta u našim mislima. Oni koji su bili dovoljno glupi da to pokušaju u stvarnosti, neslavno su završili i s glavoboljom od računa koji su dobili za popravak svog limenog ljubimca.

Gledajući njegove klipove, kojih barem na YouTubeu ima na izvoz, sve njegove ludorije za volanom, od driftanja do skokova, izgledaju tako jednostavno kada ih on radi. S coolerskom facom ispod kacige, kao da jede jutarnju obrok i čita novine, Ken Block drifta ulicama gradova, pravi krugove oko tramvaja koji voze, milimetarski prolazi ispred stupova, te pravi skokove pri kojima Fiesta jedva ostaje u komadu. Ako ste pogledali iti jedan od njegovih klipova, pogotovo Gymkhana seriju, nemoguće je ne ostati zadivljen. Zaboravite akcijske filmove s napetim scenama potjere, ovo je prava stvar.

 

BIOGRAFIJA

Long Beach u Californiji definitivno nije mjesto u kojem se rađaju „obična“djeca. Provodeći dane po plažama, već od ranog djetinjstva, i gledajući surfere mali se Ken zaljubio u ekstremne sportove. Klinac u Californiji bez skatea je kao Dalmatinac bez gradela ili Zagorac bez gemišta, pa je tako Ken vrlo brzo počeo izvoditi različite akrobacije sa svojim skateom. To ga nije dugo zadržavalo pa je skate brzo zamjenio motociklom, a uskoro i automobilom. Već tada se vidjelo da je zvjezda rođena.

Svoju karijeru u rallyu Block je počeo 2005. godine kada se počeo natjecati u rally prvenstvu Amerike. Vozeći Subaru WRX STi već na prvom rallyju osvojio je ukupno sedmo mjesto te peto mjesto u svojoj N klasi. Do kraja sezone ostvario je pet top 5 plasmana te je sezonu završio na trećem mjestu N klase, te izvrsnom četvrtom mjestu ukupnog poretka. Zahvaljujući ovim odličnim rezultatima proglašen je rookiem godine. Iduću sezonu, zajedno s legendom Red Bullovih X-Fightersa Travisom Pastranom, postao je djelom Subaruovog tima te je prvenstvo završio na drugom mjestu, a 2007. godinu na trećem, iako nije vozio sve utrke.

Iako je bio uspješan u rallyu Blocka su uvijek više zanimale ekstremnije stvari. Početak slave može zahvaliti Discoveryju i njihovoj emisiji Stunt Junkies. U jednoj epizodi, posvećenoj samo njemu, Block je svojim Subaruom preskočio čak 52 metra. Nakon što je osvajao medalje na X Igrama, Block se pojavio u svjetski poznatom auto showu Top Gear gdje je Jamesa Maya učio vožnji Gymhana stilu. Pojavljivanje u showu je pokrenulo ludnicu za njegovim klipovima na YouTubeu koje je do danas pogledalo preko 200 milijuna gledatelja.

Nakon par pojavljivanja 2007. i 2008. godine Block se 2010. godine odlučio ozbiljnije okušati u najelitnijem rally natjecanju – WRC-u. U prvenstvu u kojem je dominirao Sebastien Loeb, Block se i nije pokazao uspješnim. U rookie sezoni, zahvaljujući devetom mjestu u Španjolskoj, zauzeo je ukupno 19. mjesto te je postao tek drugi Amerikanac koji je osvojio bodove u Svjetskom rally prvenstvu. Godinu kasnije osvojio je četiri boda više ali i tek 22. mjesto u prvenstvu.

Kategorije
Muškarci Profili

Fernando Torres

Nakon što je briljirao na Euru, od El Nina se konačno očekuju i velike igre u plavom dresu Chelsea

 

7.7

Datum rođenja: 20. ožujak 1984., Mjesto rođenja: Madrid, Španjolska, Website: www.fernando9torres.com

 

Život Fernanda Torresa pisao je, do prije godinu dana, samo bajke. Nakon fantastične karijere u Španjolskoj, pošao je na Otok gdje je brzo postao miljenik navijača s Anfielda te jedan od najboljih napadača, ne samo Premier Lige već i cijelog svijeta. Svoju reprezentaciju vodio je do naslova prvaka Europe i Svijeta.

A tada je, nakon prelaska u Chelsea odjednom nestao. El Nino, kako mu je nadimak, je od heroja postao predmetom ismijavanja okrutnog britanskog tiska koji ga je proglasio najgorom investicijom ikada.

Ali, Fernando Torres nije od onih koji su predviđeni za neuspjeh, a zabijanje golova je kao i vožnja biciklom – nešto što se ne zaboravlja. El Nino je ponovo eksplodirao na Euru i sigurni smo da je pred njim uspješna povratnička sezona u klupskom nogometu.

El Nino je sve samo ne tipičan nogometaš. O njemu nećete pročitati vijest kako je uhvaćen s ljubavnicom ili prostitutkom, nećete ga vidjeti kako se ponosno šepiri ispred foto aparata svaki put s drugom starletom ispod ruke, niti ćete vidjeti kako mrtav pijan izlazi iz noćnog kluba u četiri ujutro. Svoj privatni život, za razliku od većine nogometaša drži skriven. Iako izgleda kao maneken i za njim lude žene cijelog svijeta, Torresu su nogomet i obitelj jedine važne stvari u životu. A što je još važnije, unatoč slavi El Nino je ostao isti onaj skromni klinac koji je, kao najmlađi nogometaš koji je zaigrao za prvu momčad Atletica iz Madrida, prvi put istrčao u crveno-bijelom dresu. Zbog svega toga Torres će, za razliku od npr. prenapuhanog Ronalda, uvijek biti faca i frajer kojeg, voljeli ga ili ne, jednostavno morate poštivati.

 

BIOGRAFIJA

Dok većina Madrižana sanja o bijelom dresu Reala, mali Fernando je uvijek želio obući dres omiljenog kluba njegova djeda – Atletica. Sa samo pet godina priključio se Atleticu, stavši između dvije vratnice. Dvije godine kasnije, odlučio se da ne želi biti golman već napadač. S 13 godina postigao je 55 pogodaka u sezoni te je službeno postao članom mlađih kategorija Atletica. Godinu kasnije pomogao je Atleticu da osvoji Nike Cup u kategoriji U15 te je proglašen najboljim igračem Europe u toj starosnoj kategoriji. Slično je ponovio na europskim prvenstvima U16 i U19. Atletico je dočekao novu zvijezdu.

Iako ga je u svoje redove vrbovao i Real, 2001. godine Torres je ostvario svoj dugogodišnji san te je postao najmlađi igrač koji je obukao dres Realovog gradskog rivala. U Atleticu je napredovao nevjerojatnom brzinom te je već s 19 godina postao kapetan. Međutim, iako je Torres pokazao znakove briljantnosti, nedostatak kvalitetnih suigrača je doveo do toga da Atletico, iako se izdignuo u gornju polovicu tablice, nikada nije konkurirao za sami vrh. Nakon šest godina Torres je odlučio da je vrijeme za napredak.

U ljeto 2007. godine El Nino je za 21.5 milijuna funti prešao u redove Liverpoola. Preuzeo je sred s brojem 9 koji je tada držala Liverpoolova legenda Robbie Fowler a na Anfieldu je dočekan s velikim očekivanjima. Već u prvoj sezoni zabio je 33 pogotka čime je oborio dotadašnji rekord po broju pogodaka stranog igrača u debitantskoj sezoni, kojeg je do tada držao Ruud van Nistelrooy. Vrlo brzo je oborio i rekord kao igrač koji je u crvenom dresu najbrže došao do 50. pogotka. U dresu Liverpoola postao je vrhunski napadač kojeg su stavljali uz bok Ronalda i Messija te je vrlo brzo postao meta najvećih klubova koji su nudili milijune.

U siječnju 2011. godine Chelsea je ponudio 40 milijuna funti za njegove usluge što je Liverpool glatko odbio, baš kao i Fernandov zahtjev za transferom. Četiri dana kasnije Torres je ipak navukao plavi dres i to za rekordni transfer u Premier ligi, odnosno za 50 milijuna funti. Torres nije dobro debitirao u svojoj prvoj sezoni u Chelsea, na njegov gol prvjenac trebalo se čekati punih 903. minuta. Iako je sezonu 2011/12 počeo s par pogodaka usljedila je pauza od nevjerojatne 24 utakmice bez pogotka! U dosadašnjih 46 utakmica u dresu Chelsea postigao je samo sedam pogodaka. Za usporedbu, postotak golova u odnosu na broj susreta u crvenom dresu Liverpoola bio je čak 64%

Iako su Španjolci prvotno zamjerili Torresu što je prešao na Otok, sve bi to palo u zaborav kad bi obukao nacionalni dres. Već na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 2006. s tri pogotka se pokazao kao snaga koja dolazi. Dvije godine kasnije Španjolska je na Euru došla do finala gdje ih je čekala favorizirana Njemačka. Torres je zabio jedini pogodak na utakmici, proglašen je igračem susreta te je postao nacionalni heroj.

2010. godine u Južnoj Africi je postao svjetskim prvakom, iako nije postigao pogotka, da bi ove godine ponovo zablistao na Euru. Osvojio je Zlatnu kopačku, nagradu za najboljeg strijelca, a pogotkom u finalu protiv Italije, postao je prvi igrač koji je bio strijelac u dva finala Eura.