Sve što trebate znati o burbonu

0

Američki viski u našim krajevima nije toliko popularan koliko njegovi irski i škotski preci

 

1. IME JE DOBIO PO FRANCUSKOJ PLEMIĆKOJ OBITELJI

Burbon je žestoko alkoholno piće veoma slično viskiju, odnosno američki viski koji se prije tri stoljeća počela praviti u SAD-u, i koje se i danas (ukoliko se želi klasificirati kao burbon) proizvodi samo u SAD-u. Područje burbona je američki jug, posebno Kentucky i njegov okrug Bourbon. Pretpostavlja se da je orkug, kao na kraju i samo piće, ime dobio po francuskoj plemićkoj obitelji koja je u 16. stoljeću vladala Francuskom, Sicilijom i dijelovima Italije. Najveća razlika između viskija i burbona je u tome što se burbon pravi većinom od kukuruza (minimalno 51%), što mora stajati u novim hrastovim bačvama te da nema propisanu starost. Burbon u pravilu stoji četiri godine u bačvama, jer u slučaju da predugo stoji može izgubiti svoja prepoznatljiva svojstva.

 

2. BURBON JE NAJBOLJE PITI SAM

Amerikanci obožavaju burbone, i svi do jednog su složni u tome da se trebaju popiti velike količine burbona kako bi se opio, te da im je čak i u tom slučaju mamurluk nepoznat pojam. Naravno, puno ovisi i o kvaliteti samog burbona (zaboravimo vremena prohibicije), ali mnogi se kunu da se ni s najgorim burbonom ne može imati problema s mamurlukom. Ipak, postoji i kvaka. Burbon treba piti sam jer sadrži biljna ulja i ako se miksa sa šećerom, poput npr. Cola, rezultat svega će biti prilično nezgodan mamurluk!

 

3. KOD ISPIJANJA BURBONA VRIJEDI PRAVILO TRI PRSTA

U domovini burbona, Kentuckyju, kada je riječ o ispijanju ove njihove zlatne tekućine, postoji samo jedno važno pravilo – pravilo tri prsta. Kao što ste vjerojatno i sami zaključili, riječ je o količini koja se ulije u čašu – tri prsta. Međutim, zanimljivo je da se za mjeru tri prsta uzimaju palac, srednji i mali prst! Zašto je to tako, nitko ne zna, ali to se pravilo uvažava još od prvih dana pojave burbona. Burbon se ulije u čašu za vodu, dok se voda (koja se obavezno poslužuje uz burbon) ulije u shooter čašu. Zanimljivo, zar ne?

 

4. PRAVI BURBON MORA BITI BOJU JANTARA S BLJESKOM VATRENO NARANČASTE

Ukoliko ste pravi ljubitelj alkoholnih pića (ne mislimo alkoholičar), trebali bi znati i degustirati burbon na pravi način. Dakle, nakon što ste ulili burbon (držeći se pravila tri prsta) obratite pažnju na boju. Pravi kvalitetni burbon bi trebao biti boje jantara s bljeskom vatreno narančaste. Kada je riječ o mirisu, nećete zabiti nos u čašu kao kada degustirate vino već ćete jedva primaknuti nos rubu čaše. Trebali bi osjetiti miris orahovine pomiješan s naznakama mirisa karamele i vanilije. Prvi gutljaj treba biti dovoljno velik da vam pređe preko cijelog jezika, burbon zadržati u ustima nekoliko sekundi i progutajte. Okus bi trebao biti bogat, ali istovremeno mekan i nikako ne bi smio niti peći niti „gristi“.

 

5. BEZ BURBONA KENTUCKY BI PROPAO

Iako se mnogima ova izjava čini pretjeranom, ipak nije ni daleko od istine. Čak 95% „izvoza“ ove američke države otpada na burbon, dok ostalih 5% otpada na marihuanu i disko kugle!? Dovoljno je reći da u ovom trenutku u Kentuckyju ima više bačvi burbona (i to onih od 200 litara) nego stanovnika! Industrija proizvodnje burbona je vrijedna tri milijarde dolara a na plaće zaposlenih u proizvodnji burbona godišnje se potroši 707 milijuna dolara. Nakon plaćanja svih poreza i nameta Kantuckyju u blagajni ostane čak 166 milijuna dolara. Ta će brojka biti sve veća pošto je i potražnja sve veća – samo u ovom stoljeću potražnja se povećala za gotovo tri puta!

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Tko je militantna skupina al-Shabab?

Iako su napadom u Keniji došli na naslovnice, somalijski militanti djeluju već neko vrijeme   „Velika većina vodstva al-Shabab je prošla obuku u Afganistanu i ...