Bruce Lee: 5 stvari koje biste trebali znati

0

Četrdeset godina nakon smrti Bruce Lee je još uvijek sinonim za borilačke vještine i filmove

 

1. BRUCE LEE JE ROĐEN U SATU I GODINI ZMAJA

Bruce Lee je kao Lee Jun-fan rođen 27. studenog 1940. godine u Chinatownu, dijelu San Francisca. Njegov otac bio je poznati kineski operni pjevač Lee Hoi-Chuen, a nakon poroda roditelji su se s malenim Bruceom vratili u Hong Kong, točnije Kowloon u kojem je Bruce i odrastao. Prema kineskom horoskopu, Lee je rođen u satu i godini Zmaja, što je prema tradiciji izuzetno jak znak. Njegova majka mu je prvotno htjela dati ime Sai-fon, odnosno „mali feniks“, ali se na kraju, uvjerena da će se sin jednog dana vratiti u SAD, odlučila za Jun-fan, ili u prijevodu „ponovo se vraća“. Ime Bruce mu je dala doktorica Mary Glover koja ga je porodila.

 

2. BORILAČKE VJEŠTINE JE POČEO UČITI NAKON ŠTO JE PRETUČEN

Nakon što je izgubio u tučnjavi s članovima protivničke bande 13-godišnji Brucee je počeo učiti staru kinesku vještinu Wing Chun koja je učila samoobranu. Učitelj Yip Man je pokušavao svoje šićenike udaljiti od borbi na ulici i usmjeriti ih na natjecanja. Međutim, godinu dana nakon početka treniranja saznalo se da je njegova majka pola kineskinja, a pola bijelkinja, te su se ostali učenici pobunili da ne žele s njim trenirati jer su Kinezi uvijek bili protiv toga da njihove vještine uče neazijati. Ipak, Bruce Lee je bio toliko oduševljen ovom Wing Chunom da je nastavio privatno trenirati s Yip Manom.

 

3. NAKON PRIJETNJI TRIJADA BRUCE JE MORAO PRESELITI U SAD

Nažalost, učenja Yip Mana da se borba koristi samo u dvorani nisu prešla na mladog Brucea, te su njegove tučnjave na ulici postale sve češće. Nakon jedne borbe, pozvana je policija te je Bruceu zaprijećeno da će ići u zatvor ako bude uhvaćen u još jednoj uličnoj tučnjavi. Međutim, veći problem od policije su bile trijade, kineska podzemna organizacija. Naime, u toj tučnjavi je Bruce pošteno pretukao sina jednog od vođa trijada. Kako je policija sumnjala da je Bruceova glava ucjenjena, Leejev otac je odlučio poslati sina starijoj sesti Agnes u San Francisco. U SAD je stigao sa 100 dolara u džepu, a nakon kratkog vremena u San Franciscu preselio je u Seattle kako bi završio školu. Nakon srednje škole pohađao je Sveučilište u Washingtonu gdje je upoznao svoju kasniju suprugu Lindu Emery s kojom je imao sina Brandona i kćer Shannon.

 

4. FILMSKA KARIJERA JE POČELA NAKON NASTUPA NA BORILAČKOJ EGZIBICIJI

Nedugo po dolasku u SAD, Bruce je počeo učiti Jun Fan Gung Fu, odnosno u prijevodu Bruce Leejev Kung Fu, tj. njegovu verziju Wing Chuna. Njegove sposobnosti su vrlo brzo postale primjećene, a nastup na borilačkoj egzibiciji mu je promjenio život! Naime, na egzibiciji je Bruce Lee demonstrirao svoje dvije sposobnosti – sklekove na dva prsta i udarac od inča (udarac pri kojem Lee drži šaku desne ruke na samo dva centimetra od tijela protivnika, te ga nakon toga bez zamaha tako snažno udari da protivnik pada). Viđeno se toliko svidjelo Williamu Dozieru da ga je pozvao na audiciju za seriju Number One Son. Serija nikada nije prikazana ali je Lee pozvan da glumi Kata u seriji Green Hornet. Serija je trajala samo jednu sezonu i nije bila veliki hit u SAD-u, pa se Bruce Lee odlučio vratiti u Hong Kong kako bi tamo snimao filmove. Na njegovo iznenađenje otkrio je da je Green Hornet postao veliki ht u njegovoj domovini te da je već postao velika zvijezda! Još veća zvijezda je postao nakon što je snimio svoj prvi film u Hong Kongu, Veliki gazda, koji je postao hit godine u Aziji! Usljedili su Zmajeva šaka, koji je potukao sve box office rekorde na kontinentu, Kineska veza i Na zmajevom putu, film u kojem je Bruce Lee bio ne samo glavni glumac, već i redatelj, scenarist i koreograf! Ovaj film će biti zapamćen i po sceni okrašaja između Brucea Leeja i Chucka Norrisa. Njegov četvrti film u Hong Kongu, ujedno i posljednji bio je U zmajevom gnijezdu.

 

5. STRUČNJACI SE NE SLAŽU OKO UZROKA NJEGOVE SMRTI

Dok je snimao scene za U zmajevom gnjezdu, 10. svibnja 1973. godine Bruce Lee je odjednom kolabirao, te je hitno prevezen u bolnicu u Hong Kongu gdje se žalio na jake bolove u glavi. Otkriven je ugrušak u mozgu koji je u konačnici uspješno izlječen. Nešto malo više od dva mjeseca kasnije, Lee se trebao naći u Hong Kongu na večeri s Georgeom Lazenbyjem, zvijezdom Jamesa Bonda, s kojim je trebao snimiti film Igra smrti. Prije toga je bio na sastanku s producentom Raymondom Chow, a nakon dolaska u stan glumice Betty Ting Pei počeo se žaliti na jake bolove u glavi. Betty mu je dala Equagesic, analgetik koji kombinira aspirin i sredstvo za opuštanje mišića, nakon čega je Bruce pošao prileći. Kako nije dolazio na dogovorenu večeru Chow se zaputio u apartman gdje je našao Leeja kako leži bez svijesti. Iako je hitno prebačen u Queen Elizabeth nije mu bilo pomoći te je nedugo po dolasku i preminuo. Imao je samo 32 godine.

Prema izvještaju nije bilo vanjskih ozljeda, ali je mozak oteknuo za 13%. Jedina supstanca pronađena u tijelu je bio Equagesic, pa je službeni zaključak da je Bruce Lee preminuo od reakcije na meproabamte (sredstvo za opuštanje mišića koje se nalazilo u lijeku). Međutim, s tim se mišljenjem nije složio Don Lanford, Leejev osobni liječnik koji ga je liječio u prvom slučaju kada je otkriven ugrušak i kada je glumac imao potpuno iste simptome (jaku glavobolju), koji je ustvrdio da Equagesic nikako nije mogao biti uzrok smrti. Donald Tare, forenzičar Scotland Yarda, je također bio mišljenja da je uzrok već spomenuti lijek, dok je Bruceov prijatelj Chuck Norris smatrao da je uzrok bila kombinacija Equagesica i lijeka koji je Bruce zbog ozljede diska pio od 1968. godine. Ugledni magazin Black Belt je 1985. godine iznio tvrdnju prema kojem je „krivac“ za smrt Dim Mak udarac, koji je Bruce primio par tjedana prije prvog kolabiranja.

Pričama nije bio kraj, a kako je Bruce Lee bio velika zvijezda pojavile su se i brojne teorije zavjere pa su tako za njegovu smrt krive trijade (kao osveta za premlaćivanje sina jednog od vođa) ili prokletstvo koje je bačeno na njegovu obitelj (njegov sin Brandon je 20 godina kasnije poginuo pod sumnjivim okolnostima).

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments