Brkovi: 5 stvari koje biste trebali znati

0

Studeni je mjesec u kojem (rijetki) muškarci puštaju brkove u znak podrške borbi protiv raka prostate i testisa

 

1. BRKOVI SAMA ELLIOTTA SU NAJBOLJI IKADA

Tj. barem tako tvrde John Chattman i Rich Tarantino koji su proveli više godišnje istraživanje za njihovu knjigu  Sweet ‘Stache: 50 Badass Moustaches and the Faces Who Sport Them. Brkove su ocjenjivali u kategorijama poput utjecaja na svijet, kvalitete dlaka, stila, dužine te kreativnosti, a svaku kategoriju su ocjenjivali ocjenama od 1 do 10. Jedini čiji su brkovi dobili desetku u svim kategorijama je glumac Sam Elliott, a uz objašnjenje stoji da brkovi Sama Elliotta ne trebaju filmove, već filmovi trebaju njegove brkove!

 

2. NAJSTARIJI CRTEŽ BRKOVA DATIRA 300 GODINA P.N.E.

Dok je brijanje pomoću kamena poznato još iz Neolitika prvi crtež čovjeka s brkovima datira 300 godina prije Krista. Konjanik iz antičkog nomadskog plemena Pazyryk je nacrtan sa djelomično orbijanom glavom i gustim brkovima. Nomadsko pleme je živjelo na području jugozapadnog Sibira, blizu granica Kine, Kazahstana i Mongolije, a također su poznati i po tetvoažama.

 

3. MARK SPITZ JE NATJERAO RUSE DA PUSTE BRKOVE

Legendarni plivač Mark Spitz je brkove pustio na fakultetu, jednostavno zato što mu je trener rekao da ne smije. Kako plivači briju svaku dlaku da ih ne usporava, Spitz je pred Olimpijadu u Munchenu 1972. godine razmišljao da obrije brkove, međutim njegovi su brkovi u to vrijeme bili slavni koliko i brada ZZ Topa. Kada ga je jedan ruski trener pitao usporavaju li ga brkovi Spitz se odlučio našaliti pa je rekao da ga brkovi ubrzavaju jer usmjeravaju vodu dalje od njegovih usta te mu u plivanju podižu stražnjicu. Iduće godine svi su ruski plivači imali brkove!

 

4. BRKOVI I BRADE IMAJU SVOJE SVJETSKO PRVENSTVO

Prvenstvo svijeta u brkovima i bradi se održava svako dvije godine i privlači veliku pozornost. Natjecatelji za najbolje brkove se natječu u kategorijama: prirodni brkovi, engleski, Dali, imperijalni brkovi, mađarski i slobodni stil!

Natjecatelji za najbolji bradu imaju više kategorija na raspolaganju: prirodna koza bradica, kineska, mušketir, imperijalna, Verdi, Garibaldi, prirodna duga brada i slobodni stil.

 

5. UZGAJANJE BRKOVA JE INDIJSKI NACIONALNI „SPORT“

Na svjetskom prvenstvu Indijci nemaju puno sreće ali su zato vlasnici nekih Guinnessovih rekorda. Badamsinh Juwansinh Gurjar uzgaja svoje brkove već 29 godina i dostigli su dužinu od preko četiri metra! Samo 30 cm kraće ima njegov zemljak Ram Singh Chauhan čiji su brkovi i tri godine mlađi.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Kakva nas klima očekuje do 2050.?

Prognoze o vremenskim (ne)prilikama u budućnosti ne izgledaju niti malo ružičasto   Europska agencija za okoliš (EEA) objavila je nedavno novo izviješće koje pokazuje koliko ...