Brendovi satova: Ulysse Nardin

0

Ukoliko čitate naše tekstove iz rubrike Satovi sigurno ste već primjetili atraktivne satove koje proizvodi švicarski Ulysse Nardin. Njihovi satovi iz Marine kolekcije su nešto što ostavlja bez daha, kako atraktivnim izgledom, tako i mogućnostima, što i ne treba čuditi s obzirom da je more igralo veliku ulogu u povijesti ovog proizvođača.

Ulysse Nardin je slijedeći ljubav prema satovima njegova oca Leonarda-Frederica, od malenih nogu radio sa satovima pa je 1846. godine, u dobi od samo 23 godine, u svom rodnom gradu La Locle u Švicarskoj, otvorio tvrku koja i dan danas ponosno nosi njegovo ime. Ulysse Nardin je brzo postao jedan od poznatijih proizvođača džepnih i mornaričkih kronometara, te je tvrtka konstantno rasla ujedno osvajajući i brojne nagrade za svoje satove. Međutim, kvarcna kriza je 1983. godine gotovo uništila tvrtku koja je, da bi se spasila, morala biti stavljena na prodaju pa je na kraju završila u rukama Rolfa Schydera koji je bio mišljenja da se inovativnim pristupom može doći u sam vrh urarstva. Međutim, unatoč ispravnoj viziji, napredak se ne bi dogodio da Schnyder nije slučajno upoznao dr. Ludwiga Oechslina, talentiranog genijalca koji je Schnayderovu viziju astronomskih ručnih satova pretvorio u stvarnost u vidu Trilogy of Time satova. Gotovo preko noći je Ulysse Nardin od proizvođača pomorskih kronometara katapultiran u svijet preciznog urarstva, a Trilogy of Times je 1989. godine ušao u Gunnessovu knjigu rekorda kao sat s najviše funkcija – njih 21.

Oechslin je tijekom vremena razvio cijeli niz inovacija, od mehanizma za inteligentni kalendar do novih zapornih sustava, te je bio prvi koji je počeo koristiti silicij i umjetne dijamante. Gotovo svaki Ulysse Nardinov model je donio neke tehničke inovacije pa je tako Moonstruck ostao zapamćen po točnosti Mjesečevih mijena.

Kolekcija Ulysse Nardina se može podijeliti u četiri kategorije: Marine, Functional, Exceptional i Classico. Većini najpoznatija je Marine, kolekcija kojom se odaje priznanje povezanosti mora i Ulysse Nardina kroz povijest, a u kojoj se nalaze odlični satovi poput Marine Chronometer Manufacture i Marine Divera. Functional donosi Perpetual Calendar, Dual Time i Sonata satove, dok Exceptional kolekcija uključuje dva sata koja su gurnula Ulysse Nardin u vrh – Trilogy of Times seriju i Freak, koji je bila prva serija satova koja je koristila silicij, nešto što će kasnije postati standard u urarstvu. Classico kolekcija ja namijenjena ljubiteljima starine koji će sigurno biti oduševljeni satovima koji se proizvode na starinski način i umjetnost emajliranja. Naravno, cijene bilo kojeg sata iz ovih kolekcija su prilično paprene, pa tako npr. najjeftiniji sat iz hvaljenje Marine Diver kolekcije košta 60.000 kn. Uobičajenije su cijene od oko 200.000 kn, a cijena onih najskupljih modela iznosi i do nekoliko milijuna kuna!

Posljednjih godina Ulysse Nardin sve manje izbacuje nove modele jer se sve više okreće istraživanju fokusirajući se na nove mehanizme i nove tehnologije. Od 2014. godine Ulysse Nardin je u rukama Keringove Luxury – Watches and Jewellery divizije čija vizija je da se Nardin još više okrene inovacijama i razvojima mehanizama u čemu vide mjesta za još veći globalni napredak brenda.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Kako izvoditi kosi potisak za prsa?

Jedna od najboljih vježbi za prsa ujedno aktivira i neke druge mišićne skupine   Potisak šipkom na kosoj klupi učinkovita je vježba koja pogađa gornji ...