Brendovi satova: Omega

0

Osim po dozvoli za ubijanje, zgodnim djevojkama, gadgetima, nabrijanim Aston Martinima i Martiniju, James Bond je poznat i po svojim Omega satovima. Seamaster se na ruci agenta 007 pojavio 1995. godine, nakon što je ulogu Bonda preuzeo Pierce Brosnan, te mu je od tada vjerni pratitelj. Više od 20 godina suradnje je dugo razdoblje, ali Omega je poznata po dugoročnim suradnjama, pa je dio Olimpijskih igara još od Los Angelesa 1932. Najbolji je to dokaz kvalitete satne manufakture iz švicarskog Biela koja ujedno spada u jedne od najstarijih manufaktura na svijetu!

Povijest Omege seže u daleku 1848. godinu kada Louis Brandt osnovao La Generale Watch Co, tvrtku koja je sklapala džepne satove od dijelova koje su proizvodili lokalni proizvođači, a za koje je našao tržište širom svijeta. Njegovi sinovi, Louis-Paul i Cesar, su 1894. godine osmislili revolucionarnu tehniku uz koje su napravili prvi sat od dijelova napravljenih isključivo u njihovom pogonu – sat je dobio ime Omega. Nastavivši razvijati satove pod tim nazivom, šest godina kasnije uspjeli su proizvesti i jedan od prvih ručnih satova na svijetu. Uvidjevši potencijal novih satova, Louis-Paul i Cesar su 1903. godine brend odvojili i osnovali tvrtku Omega. Nažalost, iste godine oba osnivača su umrla, ostavivši Omegu, koja je proizvodila 240.000 satova godišnje i imala 800 zaposlenika, u rukama četvorice nasljednika od kojih je najstariji Paul-Emile Brandt imao samo 24. godine. Budućnost nije izgledala ružičasta, pogotovo za vrijeme Prvog svjetskog rata, ali u rukama mladih vizionara, a kasnije i njihovih nasljednika, Omega je konstantno rasla te je 1970. godine po vrijednosti prodaja pretekla čak i Rolex! Natjecanje između dva luksuzna švicarska branda prekinuto je dolaskom „kvarcnog vremena“ kada su Seiko i Citizen preuzeli dominaciju tržište. Dok se Rolex orjentirao na mehaničke mehanizme, Omega se odlučila natjecati s Japancima na tržištu kvarcnih mehanizama. To će se na kraju pokazati lošom odlukom jer je kvarcna kriza dovela do financijske krize unutar Omege koja je na kraju, nakon nekoliko promjena vlasnika i udruživanja, završila u rukama Swatch grupe.

Bez obzira na sve uspone i padove s kojima se Omega susretala jedno je uvijek ostalo isto – kvaliteta proizvoda. Omegini satovi se smatraju jednim od najkvalitetnijih satova, te su dominanti na tržištu u svom cjenovnom razredu. U Omegi u posljednje vrijeme sve više teže ekskluzivi pa su cijene satova sve više, a smanjuje se i broj trgovina u kojima se može kupiti njihov sat. Ukoliko želite biti vlasnik Omega sata možete ga kupiti jedino u ovlaštenim trgovinama, svi satovi koji se prodaju kao novi na internetu ili nekoj trgovini su ili lažni ili sumnjivog porjekla!

Zbog ove politike Omega je ponovo u sve žešćem rivalstvu s Rolexom, a baš kao i luksuzni brend i Omega puno ulaže u marketing i sponzorstva. A kada je riječ o marketingu Omega ima aduta kojeg Rolex nikada neće imati – Omega je jedini sat koji je bio na Mjesecu. Naime, nakon što je 1965. godine NASA izabrala Omegu kao svog službenog proizvođača satova, četiri godine misija Apollo 11 je sletjela na površinu Mjeseca te je na ruci Buzza Aldrina Omega Speedmaster postao prvi i jedini sat koji je bio na površini Mjeseca. Zanimljivo, Omega je bila i na ruci Neila Armstrogna, prvog čovjeka koji je dodirnuo površinu Mjeseca, ali ga je skinuo prije izlaska iz svemirske kapsule kao osiguranje ukoliko se pokvare mjerači vremena Apolla 11.

Najpznatiji dio Omegova opusa su bez sumnje Speedmaster i Seamaster kolekcije, koji uključuju mnogobrojna posebna izdanja i redone serije, a kvaliteta i izgled ovih satova privukle su mnoge poznate muškarce koji su ih obožavali, i obožavaju, nositi na svojoj ruci. Među fanovima ponosnim vlasnicima Omeginih satova su Pierce Brosnan, Danial Craig, George Clooney, Jeremy Clarkson (kao i James May i Richard Hammond), Michael Phelps, Tom Hanks…

Ukoliko i vi želite postati vlasnik jednog od Omeginih satova morate biti spremni na veća izdvajanja jer se cijene, ovisno o modelu, kreću od 30.000 kn na dalje. Visoka je to cijena, ali s obzirom na kvalitetu i image Omege, satovi će u potpunosti opravdati uloženo. Uostalom što se može reći o muškarcu koji na ruci nosi Omegu nego da je – pravi muškarac!

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Odlazak glumca velikog srca

Poznatiji je kao glumac iz Brzih i žestokih, ali Paul Walker je bio i veliki humanitarac   „Iako Paul Walker nije bio vrhunski glumac, bilo ...