Brendovi satova: A. Lange & Sohne

0

Ukoliko vas svijet satova ne zanima previše, vrlo je vjerojatno da ćete pri nabrajanju proizvođača satova spomenuti Rolex, Omegu (jer za njih svi znaju) te Casio, Seiko i Nauticu jer su to dostupni satovi koje većinom kupuju muškarci na našem području. Uglavnom, na vašem popisu će se velikom većinom naći oni koji jako puno ulažu u reklamu i čije ime je povezano s sportskim klubovima ili celebrityjima. Međutim, postoje i oni brendovi kojima povezivanje s poznatim imenima nije najvažnija stvar i koji su, unatoč tome što im ime nije toliko poznato kao npr. Rolexovo, u samom crhu urarstva zahvaljujući tome što proizvode superkvalitetne satove. A jedno od tih imena je i A. Lange & Sohne.

Ovaj njemački brend je smješten u malenom gradiću Glashutte, u bivšoj Istočnoj Njemačkoj, koji broji samo 4,700 stanovnika, u gradiću u kojem je urarstvo jedina industrija pa izgleda kao da je 4,699 tih stanovnika zaposleno u urarstvu. Glashutte je nekada živio od rudnika srebra, ali je nakon što ga je osvojio Napoleon, počeo strahovito propadati te je početkom 19. stoljeća broj stanovnika spao na svega stotinjak kućanstava. Sve se to počelo mijenjati nakon što je Ferdinand Adolph Lange 1845. godine osnovao preteču onoga što nam je danas poznato pod imenom A. Lange & Sohne. Lange se od početka orijentirao na satove za precizna mjerenja, za kojima je tada vladala potražnja, a njegovi satovi su od samog početka bili na glasu kao izuzetno kvalitetni satovi s mehanizmima koji su garantirali besprijekoran rad nekoliko generacija vlasnika.

Priča o A. Lange & Sohneu dolazi kraju završetkom Drugog svjetskog rata kada nova vlast Istočne Njemačke nacionalizira tvrtke pa nasljednik, Walter Lange napušta Glashutte, što se vidjelo kao čin izdajništva pa mu je povratak bio zabranjen sve do ujedinjenja dvije Njemačke 1990. godine. Lange se i vraća u svoj rodni grad te zajedno s legendarnim predsjednikom grupe LMH, koja je tada bila vlasnik i IWC-a i Jaeger LeCoultrea, Guntherom Blumleinom, osniva 1994. godine novu tvrtku koju je nazvao imenom koji nam je danas poznato – A. Lange & Sohne.

Od tada pa sve do danas A. Lange & Sohne je u samom vrhu urarstva i to najviše zahvaljujući jednoj stvari – posvećenosti detaljima kod svakog pojedinog sata. Njihovi satovi ne traže vizualnu pažnju, za neke su možda čak i prejednostavni, ali kada ih se uzme u ruku vidi se velika razlika u odnosu na većinu satnih manufaktura. Satovi A. Lange & Sohnea su savršeno napravljeni do najsitnijeg detalja, i niti najmanji dio nije stavljen a da nije najkvalitetnije izrađen. Mehanizmi A. Lange & Sohnea se proizvode od maillechort, materijala poznatog kao „njemačko srebro“ (iako u sebi nema niti malo srebra – izuzetno kvalitetnog materijala, a preciznost pri izradi dijelova je savršena do mikrona! Satove odlikuje i veliki broj izuzetno složenih komplikacija, nešto čime se može pohvaliti mali broj satnih manufaktura. Svi satovi se ručno sastavljaju i to ne jednom, nego dva puta! Prvi put da bi se kontrolirala kvaliteta sklopa dijelova, i drugi put da bi sat bio spreman za prodaju.

Kod A. Lange & Sohnea se baš sve vrti oko kvalitete i vlasnici mogu biti sigurni, baš kao još jednog proizvođača iz samog vrha – Patek Philippea, da će dobiti vrhunski sat koji će trajati generacijama. I iako će neki reći da je njihov izgled jednostavan, izgled ovih satova je nevjerojatno elegantan, a odvajanje brojčanika za sat i minute, kao i sekunde, te veliki pokazivač datuma, će možda na prvu izgledati čudno, ali je vrlo uglađeno rješenje koje oduševljava prave ljubitelje satova širom svijeta.

Zbog naglaska na kvaliteti, kao i stroge kontrole iste i već spomenutog duplog slaganja, A. Lange & Sohne godišnje proizvede samo 10.000 satova, ali su zato svi odreda prava remek dijela urarstva. Ujedno naglasak na kvaliteti i ručnoj proizvodnji itekako podiže cijenu i običan smrtnik ga sigurno neće nikada moći priuštiti. Najjeftiniji A. Langeov sat dođe oko 140.000 kn, dok je uobičajena cijena od 500.000 kn na dalje. Ali, onaj tko si uspije priuštiti, na ovaj ili onaj način, sat ovog proizvođača, može biti siguran da ima sat koji će nositi i generacije iza njega!

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Počnite trening sa složenim vježbama

Tri razloga zbog kojih je dobro početi trening s intezivnijim vježbama   „Koncentracija je kod treniranja izuzetno važna kako bi rezultat bio što bolji, stoga ...