Borussia: 5 stvari koje biste trebali znati

0

Prvi finalist Lige prvaka je klub s najvjernijim navijačima u Europi

 

1. LOKALNI SVEĆENIK JE HTIO SPRIJEČITI OSNIVANJE BORUSSIE

Početkom 20. stoljeća muškarci su nogomet u Dortmundu igrali u Trinity Youth kluba koji je djelovao pod lokalnom crkvom. Iza svega je stajao otac Dewald, kruti i mrzovoljni svećenik koje je nadzirao mladiće, a kada više nisu mogli izdržati 17 nezadovoljnih je 19. prosinca 1909. godine odlučilo osnovati svoj nogometni klub. Osnivačka sjednica održana je u lokalnom pubu Zum Wildschütz, a sastanak je pokušao spriječiti otac Dewald kojemu su mladići, da bi ga spriječili, pred nosom zaključali vrata. Iako je Borussia latinski naziv za Prusku, ime je izabrano po lokalnoj pivovari čije je pivo bilo popularno među stanovnicima Dortmunda. Prve četiri sezone klub je igrao u bijelo-plavim majicama i crnim hlačicama da bi se 1913. godine po prvi put pojavila danas prepoznatljiva žuto-crna kombinacija.

 

2. BORUSSIA JE BILA PRVI NJEMAČKI OSVAJAČ EUROPSKOG TROFEJA

Prije gotovo 50 godina, točnije 1966. godine, godinu nakon što je osvojila svoj prvi njemački trofej, Borussia je pobjedom 2-1 u produžetku nad Liverpoolom osvojila tadašnji Kup kupova i tako postala prvi njemački klub koji je osvojio neki europski trofej. Zanimljivo, te iste godine je zahvaljujući četiri poraza u pet posljednjih kola ispustila trofej pobjednika Bundeslige. Ipak, dosta veći uspjeh ostvaren je 1997. godine kada su u finalu Lige prvaka, zahvaljujući dva pogotka Karl Heinz Riedlea i jednim Larsa Rickena, s 3-1 pobjedili Juventus. Iste godine su pobjedom 2-0 nad Cruzeirom osvojili Interkontinentalni kup.

Žuto-crni su do sada osvojili i osam titula prvaka Njemačke, tri titule pobjednika kupa i četiri superkupa.

 

3. NAJVEĆI RIVAL BORUSSIE JE SCHALKE 04

Iako su trenutno najzanimljiviji derbiji s Bayernom, poznati i kao Der Klassiker, najveće rivlastvo je sa Schalkeom 04 koji dolazi iz samo 24 km udaljenog Gelsenkirchena. Iako bi se termin Revierderby trebao odnositi na svaki susret klubova iz regije Ruhr, koristi se ipak samo za derbije Borussije i Schalkea. Njihovo veliko rivalstvo počelo je već prvim susretom 3. svibnja 1925. godine u kojem je Schalke pobjedio 4-2, a zahuktalo se poslije Drugog svijetskog rata. Navijači Borussije s gorčinom se prisjećaju razdoblja 70-tih kada Borussia punih deset godina nije uspjela pobjediti „plave“. U Revierderbyju uspješniji je Schalke s 50 pobjeda prema 44 Borussije, uz 33 remija.

 

4. WESTFALENSTADION JE NAJRASPRODANIJI STADION U EUROPI

Nakon porasta popularnosti kluba sredinom 1965. godine odlučeno je da s izgradi novi stadion koji bi zamjenio dotadašnji Stadion Rote Erde kapaciteta 25.000 gledatelja. Kada je Dortmund izabran za jedan od gradova domaćina Svjetskog prvenstva u nogometu 1974. godine krenulo se u izgradnju Westfalenstadiona, tada kapaciteta 53.872 gledatelja. Westfalenstadion je otvoren 1974. godine a do danas je kapacitet povećan na 80.720 gledatelja. S prosječnim gledateljstvom od 80.720 vijernih navijača Borussije Westfalen je najposjećeniji stadion u Europi!

Međutim, iako ga svi i dalje zovemo Westfalenstadion, službeni naziv je od 2006. godine Signal Iduna Park, prema lokalnoj osiguravajućoj kući koja je zakupila pravo na ime do 2016. godine.

 

5. BAYERN JE SPASIO BORUSSIJU OD ISPADANJE

U novom mileniju je Borussia postala prvi, i trenutno jedini, klub u Njemačkoj koji je izašao na burzu. Međutim, nakon što su 2002. godine osvojili titulu njemačkog prvaka stvari su, gledajući s financijske strane, krenule niz brdo. Sve je kulminiralo kada je Borussia ispala od Cluba Bruggea 2003. godine u kvalifikacijama za Ligu prvaka, te na taj način ostala bez planiranih financijskih sredstava koje bi dobili igranjem u elitnom natjecanju. Westfalenstadion, koji je bio u vlasništvu kluba, je morao biti prodan, a da bi mogli platiti svoje dugove morao je uskočiti čak i Bayern koji je svom velikom rivalu posudio dva milijuna eura! Slična situacija se dogodila ponovo 2005. godine a klub je ovaj put reagirao 20% smanjenjem plaća igračma.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments