Boksački filmovi koje morate pogledati

0

Danas u kino distribuciju kreće Creed, film kojeg mnogi nazivaju sedmim Rockyjem, pa kao uvod u avanture Adonisa Johnsona Creeda donosimo pet boksačkih filmova koje bi svaki muškarac trebao pogledati

 

rocky

ROCKY

1976

Sinonim za filmove o boksu, Rocky je priča o fiktivnom boksaču Rockyju Balboi, talentu iz Philadelphije koji nikada nije dobio pravu priliku, a koji igrom slučaja na kraju i dobije jedinstvenu šansu u životu – borbu za naslov prvaka svijeta! Priča inspirirana borbom autsajdera Chucka Wepnera i prvaka Muhammada Alija bila je najgledaniji film 1976. godine te je nagrađena s tri Oscara, uklučujući onoga za najbolji film. Rocky je ujedno lansirao karijeru Sylvestera Stallonea, koji je napisao i scenarij za film, a film je dobio još pet više-manje uspješnih nastavaka od kojih je Stallone napisao scenarij za njih pet, a čak četiri je i režirao.

 

razjarenibik

RAZJARENI BIK

1980

Iako Martin Scorsese u početku nije bio oduševljen idejom o snimanju filma o Jakeu LaMotti, bivšem svjetskom boksčakom prvaku poznatom po agresivnom pa čak i prljavom stilu boksanja, Razjareni bik je po mnogima postao ne samo najbolji boksački film svih vremena, već i jedan od najboljih filmova 80-tih! Sniman u crno-bijeloj tehnici kako bi efekt filma bio jači, Razjareni bik je donio nezaboravne boskačke scene, ali i još jednu ulogu kojom je Robert De Niro potvrdio da je jedan od najboljih glumaca tog razdoblja. Film Martina Scorsesea je jedan od onih filmova koje svaki muškarac mora pogledati.

 

djevojkamilijundolara

DJEVOJKA OD MILIJUN DOLARA

2004

Tko je, do pojave ovog filma, mislio da film o ženskom boksu može biti dobar i zanimljiv? Clint Eastwood nas je sa svojim Oscarom nagrađenim filmom razuvjerio i donio nam odličnu priču o treneru kojega proganjaju pogreške iz prošlosti i koji pokušava amaterskoj boksačici pomoći u ostvarenju sna o profesionalnoj karijeri. Djevojka od milijun dolara je potpuno pomela konkurenciju na dodjeli Oscara 2005. osvojivši zlatne kipiće za najbolji film, režiju (Clint Eastwood), žensku ulogu (Hilary Swank) i sporednu mušku ulogu (Morgan Freeman), a bila je nominirana i u još tri kategorije!

 

boksac2010

BOKSAČ

2010

Svatko tko se barem malo razumije u boks dobro zna da je „trilogija“ Micky Ward protiv Artura Gattija jedna od najboljih serija boksačkih okršaja svih vremena. Film Davida O. Russella donosi priču upravo o „Irish“ Micky Wardu, boksaču velter kategorije, u čijoj ulozi je Mark Wahlberg. Wahlberga, koji je odličan u ovom filmu, su ipak zasjenili fantastični Christian Bale, koji igra Mickyjeva brata, i Melissa Leo, a oboje su nagrađeni Oscarima za najbolje sporedne uloge. Boksač je izuzetno hvaljen od strane kritike te je bio nominiran sa sedam nominacija, a solidno je prošao i na box officeu zaradivši 129 milijuna dolara.

 

southpaw

LIJEVI KROŠE

2015

Posljednji film na ovoj listi je možda i najmanje orjetniran na boks kao boks, orjentiravši se više na nedaće kroz koje prolazi glavni lik redajući loše odluke jednu za drugom. Ali ono što ističe Lijevi kroše u odnosu na druge je nevjerojatna gluma Jakea Gyllenhaala koji je u svojoj ulozi bolji čak i od De Nira iz Razjarenog bika. Također, Lijevi kroše je film u kojem je boks najsavršenije prikazan te su stručnjaci s HBO Boxinga primjetili da je Gyllenhaal toliko usavršio detalje da se u ringu kretao poput pravog boksača. Osim Gyllenhaala, Lijevi kroše odnosi i odlične izvedbe Foresta Whitakera, Rachel McAdams, 50 centa i debitantice Oone Laurence.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments