Autoindustrija u Prvom svjetskom ratu

0

Na spomen Prvog svjetskog rata automobili vjerojatno i nisu prva stvar koja nekome padne na pamet. Uglavnom svi imamo istu sliku pred očima, veliku tragediju, rovovsko ratovanje i smrt 15 milijuna ljudi. Automobilska industrija, međutim, imala je veliku utjecaj u Velikom ratu. Mnoge tvrtke koje i danas postoje, poput Forda, Rolls-Roycea ili Citroëna,  u tom su sukobu odigrale značajnu ulogu.

Renault možda i najznačajniju s lakim tenkom FT-17. Louis Renault prvi je put odbio pukovnika Estiennea, koji mu je došao s idejom o oklopljenom vozilu. Nekoliko mjeseci poslije Louis Renault se predomislio te je dizajnirao FT tenk, koji je bio mnogo napredniji od dva druga francuska tenka u to vrijeme, Schneidera CA1 i Saint-Chamonda.

Prvi je put u bitci FT sudjelovao u svibnju 1918. kad je zaustavio napredovanje Nijemaca. Do kraja rata više od polovice tenkova koje su koristile članice Antante činio je upravo Renault FT-17. Čak su i Amerikanci kupili licenciju.

Nakon završetka svjetskog sukoba Francuzi su ga izvozili po svijetu te je bio u oružanom sastavu gotovo svih europskih zemalja. U Drugom svjetskom ratu bio je i u arsenalu Kraljevine Jugoslavije, ali i nacističke Njemačke.

 

Renaultovi taksiji zaustavili ofenzivu

Prva bitka na Marni odvijala se od 5. do 12. rujna 1914., a za zaustavljanje snažnog njemačkog napada najzaslužniji su Renaultovi automobili Type AG i Type AG-1, kolokvijalno zvani ‘Taxi de la Marne’. Francuska vojska, naime, sve je pariške taksije u rujnu prenamijenila za potrebe prijevoza vojnika na prvu liniju. Akcija je uspjela i njemačka ofenziva je zaustavljena. Da se to nije dogodilo vrlo vjerojatno bi pao Pariz i rat vjerojatno ne bi imao isti ishod.

Renaultov ‘Taxi de la Marne’ proizvodio se od 1905. do 1910. Pariška tvrtka za iznajmljivanje automobila naručila je 1905. od Renaulta 1.500 automobila kao posljedicu izuma taksimetra. Renaultovi taksiji od 1905. do izbijanja Prvog svjetskog rata bili su vrlo popularni u Parizu, ali i u Londonu od 1907.

 

Versajski ugovor natjerao je BMW na proizvodnju motocikala 

Bayerische Motoren Werke nije još postojao na početku Velikog rata. Temelji su postavljeni 1913. kad je Friedrich Rapp osnovao tvrtku Rapp Motorenwerke, koja je proizvodila motore za zrakoplove. Kompanije je ubrzo bankrotirala, a 7. ožujka 1916. osnovan je današnji BMW. Primarna djelatnost nove tvrtke bila je proizvodnja avionskih motora, no nakon versajskog mira Bavarci su se okrenuli izradi motocikala. Tek 10 godina nakon rata proizveli su i prvi automobil. Bio je to Dixi temeljen na Austinu 7.

 

Andre-Gustav Citroën je proizvodio municiju

Andre-Gustave Citroën uoči izbijanja Prvog svjetskog rata nije bio netko koga se prvo  povezivalo s automobila. Francuski industrijalist je doduše 1906. postao direktorom automobilske tvrtke Mors, no kad su topovi zapucali nad Europom Andre Citroën bio je zadužen za masovnu proizvodnju streljiva. I to je činio briljantno te je stekao svjetsku slavu. Dnevno su se ispaljivale tisuće i tisuće granata, no iz Citroënove tvornice na prvu liniju redovito su stizale nove pošiljke.

Andre je 1916. ipak shvatio da će jednom rat završiti i da njegova ogromna tvornica u Parizu neće imati svrhu. Iskustvo iz masovne proizvodnje streljiva iskoristio je za pokretanje automobilske tvrtke. Do kraja rata isplanirao je baš sve, a tvrtku je osnovao 1919. Samo 13 godina kasnije Citroën je postao četvrti najveći automobilski proizvođač u svijetu.

 

Ford Model T preinačen je u ambulantno vozilo

Malo je poznato da je Henry Ford bio veliki pacifist, međutim,  kad je Amerika 1917. ušla u rat svi Fordovi traktori i kamioni u britanskim tvornicama proizvodili su se isključivo za potrebe vojske.

Model T uskoro je postao uobičajena slika na prvoj liniji bojišnice jer je automobil prenamijenjen u ambulantno vozilo. Pokretao ga je četverocilindarski motor s 20 KS. Po  teškom, blatnjavom i grbavom terenu mogao je voziti i 45 km/h.

Henry Ford je proizvodio i tenkove za vojsku. No M1918 bio je toliko inferiorniji u odnosu na Renaultovu oklopnu ‘zvijer’ da je američka vojska odustala od narudžbe 15.000 Fordovih tenkova nakon što ih je samo 15 došlo u Francusku. Ukratko, nisu bili dovoljno kvalitetni. Tijekom rata Ford je u Britaniji nastavio proizvoditi automobile i za civile.

 

Oklopljeni Rolls-Royce vozio i Lawrence od Arabije

Tijekom rata Britanci su osnovali šest eskadrila sa po 12 Rolls-Royce Silver Ghost vozila u svakoj. Pokazali su se toliko uspješnim na bojištu da je britanska vojska prisvojila sve automobile koje je našla u Rolls-Royceovoj tvornici. Za potrebe rata Silver Ghost, koji je prvi put proizveden 1906., dobio je oklop, a neki modeli imali su ugrađen i mitraljez na kupoli.

Premda je najviše korišten na zapadnom bojištu,  Rolls-Royce proslavio je legendarni Lawrence od Arabije na Bliskom istoku. Od 1917. oklopljeni Silver Ghost se više nije proizvodio jer je vojska naredila da se inženjeri Rolls-Roycea usredotoče na proizvodnju motora za zrakoplove.

 

About author

Autoportal

Najstručniji automobilski portal u regiji, s bazom većom od 25.000 članaka. Svaki dan 15 vijesti, s naglaskom na testove, tehniku i savjete.

No comments

Novi Breguetov Tradition

Serija poznata po netipičnom brojčaniku je dobila svoju novu inačicu   Nedavno završeni Baselworld Breguet je iskoristio da predstavio novu uzdanicu u svojoj Tradition seriji ...