Audi R18 e-tron na tronu Le Mansa

0

Audijev LMP1 bolid četvrtu godinu za redom osvaja naslov pobjednika najveće auto utrke na svijetu

 

„Audi je još jednom pokazao da u ovakvim utrkama nije važna samo brzina, nego konstantnost i pouzdanost“

 

Iako tako nije izgledalo na početku najveće utrke na svijetu, Audi je još jednom pokazao da je kralj Le Mansa! Andre Lotterer, Benoit Truleyer i Marcel Fassler su osvojili svoj treći naslov na prestižnoj utrci, pobjedivši ispred Mr. Le Mansa Toma Kristensena, Marca Genea i Lucasa di Grassija.

Unatoč tome što je Toyota dominirala kvalifikacijama, te bila u vodtsvu dobar dio utrke, te što je i Porsche u dijelovima bio bolji, Audi je još jednom pokazao da u ovakvim utrkama nije važna samo brzina, nego konstantnost i pouzdanost. I Audi je imao svojih sitnijih kvarova, ali dosta manje nego drugi, što se u konačnici pokazalo presudnim. Audijev R18 tako ima učinak od četiri pobjede u isto toliko nastupa, a ovo je bila ujedno peta pobjeda njemačkog proizvođača za redom.

Audi R18 e-tron quattro je ove godine po prvi put koristio hibridni sustav, i to dva takva sustava što mu je omogućilo i 30% manju potrošnju nego prije. Hibridni sustav u e-tron quattru prikuplja kinetičku energiju tijekom kočenja, kao i termalnu energiju ispušnih plinova, čime se dobija dodatna snaga automobila. Za pogon R18 e-tron quattra ove je godine korišten 4.0 litreni (prošlogodišnji model je imao 3.7 litreni) V6 TDI motorom s 500 KS.

 

Foto: f1.fanatic/Kraling

 

 

banerfacebooklike

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments