Amsterdam: 5 stvari koje biste trebali znati

0

Zanimljivosti o gradu užitaka u kojem cvjetaju prostitucija i lake droge a kriminala uopće nema

 

1. 25.000 BICIKALA GODIŠNJE ZAVRŠI U KANALIMA

Amsterdam se ponosi svojim programom smanjenja zagađivanja okoliša te se vožnja biciklima potiče. Najpoznatiji grad Nizozemske je i inače poznat po biciklima pa se na njegovim ulicama u svakom trenutku može vidjeti doslovno stotine tisuća bicikala. Međutim, koliko god vožnja biciklima bila pogodna za okoliš toliko slijedeći podatak djeluje loše na okoliš. Naime, svake godine 25.000 bicikala završi u amsterdamskim kanalim! Dodajte tome i da preko 100.000 bicikala budeukradeno.

 

2. PROSTITUTKE NE RADE REDOVNE PREGLEDE

Ovaj podatak sigurni niste znali. Amsterdam je, naravno, itekako poznat po prostituciji koja je ovdje legalna. S obzirom koliki je promet Ulicom crvenih svjetala, i koliko prostitutki radi na području Amsterdama, očekivali bi da prijateljice noći moraju raditi obavezne preglede, kao što je praksa u bordelima u npr. Njemačkoj. Ipak, to ovdje nije praksa, a objašnjenje je da bi u tom slučaju i klijenti morali raditi redovne preglede! Budite stoga oprezni ukoliko se odlučite za užitak s jednom od „animatorica“.

 

3. AMSTERDAM JE GRAD BEZ KRIMINALA

Već smo spomenuli gužvu koju svaki dan stvaraju bicikli. Stoga bi očekivano bilo da se, unatoč tome što je smanjen promet automobila, svaki dan događaju prometne nesreće u kojima pogibaju biciklisti. Međutim, sve će iznenaditi da godišnje u prosjeku pogine samo 18 ljudi! Da, dobro ste pročitali, u cijelom milijunskom gradu u godinu dana u prometnim nesrećama pogine samo 18 ljudi! Također, iako je Amsterdam zbog droge i seksa svojevrsni „sin city“, godišnje se dogodi samo 26 ubojstava! Dakle, argumenti da bi legalizacija droga i prostitucije povećali stopu kriminala padaju u vodu.

 

4. AMSTERDAM JE DOM PRVE SVJETSKE BURZE

Amsterdam nije samo seks i droga, ono što niste znali jest da je Amsterdam dom najstarije svjetske burze! Amsterdamsku burzu je osnovala Dutch East India Company 1602. godine u svitanje amsterdamskih zaltnih godina kada su nizozemski trgovci pretvorili ovaj prelijepi grad u europski ekonomski ventar. Amsterdamska burza je također odgovorna i za printanje prve svjetske mjenice!

 

5. PRODUŽENI VIKEND POČINJE U ČETVRTAK

Produženi vikend je magična riječ za svakog zaposlenika, ali zaposlenicima koji rade u Amsterdamu ta riječ ima posebno značenje. Naime, ukoliko neki praznik pada u četvrtak, vi se nećete morati vratiti na posao prije pnedjeljka! Dakle, Amsterdamci rade manje od nas a produktivniji su od nas. Zanimljivo, zar ne?

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Kako ispravno ulaštiti cipele?

Premazivanje cipela kremama i poliranja je nekada bila uobičajena praksa, dok je danas pažnja prema cipelama gotovo da ne postoji. Stručnjaci će reći da je ...