Najveće akcijske zvijezde 80-tih

0

Sada već dalekih 80-tih, akcijski filmovi su bili nešto što se ne propušta, a akcijske zvijezde su bile jedine prave zvijezde

 

 

dolph

DOLPH LUNDGREN

Visoki Šveđanin je impresionirao kao sovjetski boksač Ivan Drago u četvrtom Rockyju. Iako je njegov engleski u filmu smješan poput Tarzanovog „ja Tarzan, ti Jane“, nema toga tko se nije zabrinuo za dobrog starog Rockyja. Hollywood je Lundgrenu namjenio akcijske uloge pa je do kraja desetljeća glumio He-mana, Punishera te ruskog agenta u Crvenom škorpionu. Zanimljivo, unatoč izgledu mišićavog tupavca, Lundgren tečno govori pet jezika te ima studij kemijskog inžinjeringa!

 

bronson

CHARLES BRONSON

Iako je snimio Dvanaestoricu žigosanih i Veliki bijeg, Charles Bronson će uvijek biti poznat po Smrtonosnim željama. Osim četiri nastavka poznatog serijala, u 80-tim je snimio i dva Čina osvete, Glasnik smrti, Atentat, Lov do smrti… Kao što se vidi po naslovima, Bronson je stvarno volio smrt, a svi su filmovi bili na isti kalup kao i Smrtonosna želja – Charles Bronson naoružan poznatim brkovima i pištoljem!

 

norris

CHUCK NORRIS

Legendarni američki glumac Chuck Norris nije uvijek bio predmet šprdnje. U zlatnim 80-tim bio je akcijska zvijezda, majstor borilačkih vještina, crtani lik te junak iz igrica. Za filmove poput Delta Forcea ili Nestali u akciji, u kojima Chuck tamani sve živo što mu se nađe na putu, tražila se ulaznica više. Zvuči nezamislivo zar ne? S obzirom da danas Norrisa znamo kao čovjeka koji ne spava nego čeka.

 

rambo

SYLVESTER STALLONE

80-tih se uglavnom sve svodilo na Rockyja i Ramba, a iza oba serijala stajao je, naravno, Slyvester Stallone, glumac koji je karijeru počeo soft pornićem. Unatoč tome što je za Rockyja bio nominiran i za Oscara, Sly će uvijek biti pamćen kao zvijezda koja je u ringu prebijala Apolla te ostale izazivače, i po džunglama lišavala života Vijetkongovce. Tijekom 80-tih je čak uspio obarati i ruke u Na vrhu, te biti opaki policajac u Kobri i Tangu i Cashu. Ne smijemo zaboraviti niti da je 80-tih plijenio pažnju svojim brakom a Amazonkom Brigitte Nielsen.

 

russell

KURT RUSSELL

Do 80-tih je Russell bio najpoznatiji po Disneyevim filmovima, a tada je dobio ulogu zatvorenika koji mora spasiti predsjednika u futurističkom Bijegu iz New Yorka. Kao badass Snake Plissken je toliko oduševio da je svoj akcijski put nastavio Stvorom i Velikom gužvom u Kineskoj četvrti. Glumio je i opake detektive u Tangu i Cashu te Zori očajnika.

 

arnold

ARNOLD SCHWARZENEGGER

Filmsku 80-u obilježilo je i nadmetanje između Stallonea i Schwarzeneggera za titulu najveće akcijske zvijezde. Dok je Stallone osvajao sa svoja dva serijala, Arnie je utjelovio različite likova, a sve je počelo legendarnim Terminatorom. Mišićavog Austrijanca pamtit ćemo i kao Conana, Kalidora iz Crvene Sonje (u kojoj mu je partnerica bila Slyjeva supruga), Johna Matrixa iz Komandosa, Dutcha iz Predatora, Bena Richardsa iz Trkača… Još se i danas vode polemike tko je bio veći – Sly ili Arnie?

 

dudikoff

MICHAEL DUDIKOFF

Možda nije dostigao slavu Schwarzeneggera, Stallonea ili Norrisa, ali Dudikoff je još jedan „lemator“ koji je obilježio 80-te. Poznat vam je kao Američki ninja, a nakon što se naučio borilačkim vještinama prebacio se na M16 strojnicu i rešetanje cijelih vojski u Osvetničkoj sili, Vodniku i Rijeci smrti. S istom praksom je nastavio i 90-tih da bi nakon toga potpuno nestao.

 

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Najbolje vježbe za masu

Želite povećati masu? Evo osam savršenih vježbi za vas! Izbačaj s bučicama. Mišići rastu pod utjecajem kombinacije podignutog tereta i vremena pod tenzijom. Započinjući vježbu ...