Kategorije
Fitness

8 savjeta za mršavljenje

James S. Fell, kolumnist Chicago Tribunea i autor knjige Lose it Right: A Brutally Honest 3-Stage Program to Help You Get Fit and Lose Weight Without Losing Your Mind, je svojedobno bio muškarac koji je imao velikih problema s težinom. A nakon što je odlučio promijeniti život i svoje razmišljanje, nakon mršavljenja je postao muškarac čije savjete svi traže. A tko može dati bolje savjete oko načina mršavljenja od nekoga tko je sve to sam prošao?

1. Prihvatite da niste u odgovarajućoj formi. Najteže je sebe pogledati kritično, bez ružičastih naočala. Malo tko je u savršenoj formi, stoga nije kraj svijeta ukoliko shvatite da imate npr. 10 kg viška. Ali ono što razlikuje pobjednike od ostalih je to što ćete napraviti u vezi toga. Hoćete li samo prihvatiti stanje ili ćete nešto poduzeti u vezi toga?

2. Naučite kako voljeti vježbanje. Ne možete se natjerati uživati u nečemu dan za danom, tjedan za tjednom, mjesec za mjesecom. U slučaju da ne uživate u nečemu i rezultati će izostati. Stoga se potrudite pronaći ono što vam se u vježbanju privlači kako bi se treningu posvetili punim srcem.

3. Krećite se što više. Trening je jedno, a kretanje nešto sasvim drugo. Trudite se što više biti u pokretu, čak i onda kada se nakon napornog treninga osjećate smoždeno.

4. Koncentrirajte se na kratkoročne ciljeve. Vaš dugoročni cilj je gubitak toliko i toliko kilograma, ali kako se do cilja ne dolazi preko noći, mnogi odustanu već nakon kraćeg razdoblja. Stoga određujte kratkoročne ciljeve kako bi se držali motiviranim. Npr. ovaj mjesec ću izgubiti dva kilograma…

5. Doručkujte. Potpuno je pogrešno razmišljanje da će doručak ojačati vaš metabolizam. Dapače, doručak će vam itekako pomoći jer će vas do kasnijeg držati sitim te ćete lakše kontrolirati glad. Također, istraživanja su pokazala da oni koji preskaču doručak, pa kasnije još i ručak, konačno puknu u toku kasnog popodneva ili večeri, baš u vrijeme kada je metabolizam sporiji pa se hrana lakše prima.

6. Izbjegavajte prejedanje. Većini nas kod obroka je najvažnije da se najedemo toliko da se osjećamo punim. Naravno, na taj način radite pogrešno jer opterećujete želudac i probava otežavajući ujedno i posao metabolizmu. Umjesto toga s obrokom prekidajte onda kada se osjetite zadovoljnim.

7. Odlazite u krevet lagano gladni. Jedan od najvažnijih savjeta je da ne jedete previše po noći jer se tada hrana prima bolje nego tijekom dana. Stoga nemojte pokleknuti i u sebe ubacivati kalorije nakon večere, već se potrudite da na spavanje idete polupraznog želuca. Znamo da je teško, ali to je karta za uspjeh.

8. Slastice su vaš neprijatelj. Ovo je svima itekako dobro poznato, ali malo tko se može othrvati zovu slatkiša. Jeste li znali da 300 grama špinata ima isto kalorija koliko i jedan jedini Oreo keks? Slastice zaboravite, a umjesto njih se posvetite hrani koju možete jesti u većim količinama, kako se ne bi osjećali gladnim, a koje ne nose puno kalorija – povrće se savršeno uklapa u ovaj profil.

Autor Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *