7 najvećih europskih bandi

0

Možda nisu tako opasne kao latino-američke i američke bande, ali ovih sedam bandi s područja Europe nikako ne smijemo potcijeniti

 

„Interpol pretpostavlja da grupu čini 800 članova, većinom Srba s iskustvom u ratovima na ovom području, a Panthersi su odradili odvažne krađe po Dubaiu, Švicarskoj, Monaku, Japanu, Francuskoj…“

 

pinkpanthers

PINK PANTHERS

Pink Panthers je po mnogima najveća i najuspješnija grupa kradljivaca dijamanata koji su u 370 pljački odnijeli robu vrijednu preko 500 milijuna dolara! Grupu, koja je ime dobila po serijalu filmova Petera Sellersa, osnovao je u Cetinju 1999. godine Dragan Mikić. Interpol pretpostavlja da grupu čini 800 članova, većinom Srba s iskustvom u ratovima na ovom području, a Panthersi su odradili odvažne krađe po Dubaiu, Švicarskoj, Monaku, Japanu, Francuskoj… Ova grupa je postala toliko legendarna da imaju čak i svoje imitatore!

 

solntsevskaya

SOLNTSEVSKAYA BRATVA

Riječ banda je ponižavajuća za Solntsevskaya bratva pošto su puno sofisticiraniji od ostalih europskih bandi. Sergei Mikhailov ih je osnovao krajem 1980. godine, a kako su kontrolirali glavni autoput koji je iz Moskve vodio za Ukrajinu, brzo su se uključili u trgovinu automobila. Kako je Mikhailov sebe uvijek vidio kao biznismena, a ne mafijaša, 90-tih su se uključili u bankarske poslove što im je omogućilo pranje novca. Danas su uključeni u doslovno sve – od reketarenja i hakiranja, preko trgovine drogom i prostitucije, do pranja novca i prevara s kreditnim karticama.

 

ak81

AK 81

Danska ulična banda osnovana 2007. godine je dio moto kluba Hells Angels, a njihovi članovi ne moraju imati motocikle niti nositi obilježja. Banda se sastoji od rasista kojima je cilj istjerati imigrante iz Copenhagena i cijele Danske. AK iz imena stoji za Altid Klar, što u prijevodu sa sanskog znači Uvijek spremni, dok su 81 abecedni brojevi slova H i A, odnosno inicijala Adolfa Hitlera. Osim rasnih nemira, uključeni su i u trgovinu hašišom, a u sve medije su dospjeli 2008. godine kada su hladnokrvno ubili 19-godišnjeg Turčina.

 

srpskobratstvo

SRPSKO BRATSTVO

Tijekom 70-tih i 80-tih je bivša Jugoslavija praznila svoje zatvore „istjerivajući“ kriminalce u Zapadnu Europu. Kriminalci koji su preselili u Švedsku i Dansku su se tijekom 70-tih udružili u kriminalnu skupinu nazvanu Srpsko bratstvo, a pretpostavlja se da ih je osnovao, te ujedno bio i prvi šef, nitko drugi do Željko Ražnatović Arkan! Grupa se bavi otmicama, iznudama, pljačkama i trgovinom drogom i oružjem, a tijekom 90-tih bandi je prijetio raspad zbog unutarnjih svađi oko podjele novca. Nakon što su ubijena dva šefa Bratstva, novi gazda (na kojeg je također pokušan atentat) Milan Ševo navodno bandom upravlja iz sigurnosti Beograda.

 

36boys

36 BOYS

Iako više službeno ne postoje ne moguće ih je ne spomenuti na bilo kojoj listi europski bandi, a neki njihovi članovi su još uvijek aktivni u drugim bandama i udruženjima. U Njemačkoj ima oko tri milijuna Turaka, a tijekom 80-tih su Turci posebno bili na meti rasistički nastrojenih Arijevaca i Skinheada. Kako bi se obranili, Turci su se organizirali u bande od kojih je najpoznatija 36 Boys. Tijekom 80-tih i do sredine 90-tih 36 Boys su gotovo svakodnevno imali okršaje s Nacistima, Skinheadima i Warriorsima.

 

yardies

YARDIES

Kada su 50-tih godina Jamajčani počeli dolaziti u Veliku Britaniju kako bia zaradili za život, prozvani su „yardies“, po stanovnicima državno izgrađenih četvrti u Kingstonu u Jamajci. Naziv je brzo preuzet od strane crnaca koji su veću zaradu vidjeli u trgovini oružjem i pogotovo kokainom. Yardies su svoju nasilnu stranu pokazali više puta, a na naslovnice novina na Otoku su dospjeli 1993. godine kada su ubili policajca, te 2000. kada su imali seriju krvavih obračuna s rivalskim bandama. Zanimljivost je da Yardiesi nemaju strukturu niti vođu.

 

delabrise

DE LA BRISE DE MER

Smješteni u sjevernoj Korzici, ova velika kriminalna organizacija operira na svom teritoriju, ali i u Parizu, ako i bivšim francuskim kolonijama poput Gabona, Malija i Kameruna. Bazirani su na reketarenje, ucijene i iznude, i ubojstva, ali su najpoznatiji po spekatakularnim pljačkama poput one USB banke u Ženevi i Air Faranceova sjedišta. Njihovi najveći neprijatelji su Armata Corsa, korzikanska separatistička skupina, pa se pretpostavlja da su upravo oni odgovorni za ubojstva nekih članova Armate.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Recenzija: Poltergeist

Legendarni horror je dobio remake za kojeg nije bi nilo potrebe da bude snimljen     Remakeovi filmova rijetko uspiju, a ako uspiju riječ je ...