6 stvari kojih trebate napraviti prije vježbanja

0

Dobra priprema je važna koliko i sam trening, a kvalitetna priprema počinje još puno vremena prije nego podignete prvu bučicu. A ukoliko kvalitetno odradite pripreme trening će biti maksimalno efikasan, a ujedno ćete smanjiti i mogućnost ozljede. Stoga dobro pazite da napravite ovih šest stvari.

Obrok prije treninga. Iako idealno vrijeme za obrok ne postoji, neko nepisano pravilo je da obrok bude sat i pol prije treninga. Obrok neka se sastoji od proteina, kao i održivijih oblika dopremanja energije – ugljeni hidrati iz banana, jabuka i narandži.

Pijte vodu. Znanstvenici smatraju da bi prije treninga trebali popiti nešto više od ola litre vode, pogotovo ako ste i inače aktivni. Izuzetno je važno da spriječite dehidraciju za vrijeme treninga pa vodu nastavite piti i za vrijeme treninga.

Odlučite se za ili protiv suplemenata. Unos suplemenata prije trenibga nije neophodan, ali mogu da poboljšaju koncentraciju i obezbijede dovoljno energije. Ukoliko se odlučite za uzimanje usplemenata napravite to 30 minuta prije treninga.

Napravite plan. Odličan način da se mentalno pripremite za izazove koji vam predstoje. je da napravite plan treninga – koje vježbe ćete raditi i koliko serija i koliko ponavljanja.

Zagrijte se dovoljno. Zagrijavanje je jako važno kako bi tijelo doveli na „radnu“ temperaturu i kako bi kasnije izbjegli ozljede. Vodite računa da zagrijavanje nije vežba stoga nemojte pretjerivati – umjerena vožnja bicikla, trčanje na traci ili veslanje na spravi će biti dovoljno.

Pratite trening odgovarajućom glazbom. Verovali ili ne, znanstvenici su pokušavali oktriti koja je glazba idealna za trening, i to analizirajući čak sedam milijuna playlista koje se slušaju u teretani. Daft Punk se našao na vrhu liste, a odmah iza njih soundtrack iz Rockyja! Već prije su znanstvenici otkrili da nam glazba pomaže u vježbanju – uz nju se opuštamo, hvatamo ritam i lakše podnosimo napor.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Najljepši ženski borac u MMA

Ronda Rousey je dobila opaku konkurenciju za titulu najljepše djevojke MMA   Michelle Waterson (1,63 cm i 48 kg) najvjerojatnije je najljepši ženski MMA borac ...