5 vrsta ruma koje bi trebali znati razlikovati

2

Jedno od popularnijih alkoholnih pića u svijetu, pogotovo kao sastojak koktela, je rum koji se proizvodi destilacijom šećerne trske, a njegova boja i okus ovise o tome koliko će dugo sazrijevati u hrastovim bačvama. Rum uglavnom ima 35 do 40 posto alkohola, a posebno je popularan na Karibima i u Latinskoj Americi. Najjednostavnija podjela je na bijeli i tamni, ali u stvari rum se može podijeliti na pet vrsta. S obzirom da ste muškarac koji se trudi biti bolji, naučite svih pet vrsta ruma kako bi idući put kao pravi stručnjak znali naručiti pravi rum.

Light rum. Poznatiji je kao bijeli rum a karakterizira ga gotovo prozirna boja te nježan okus zbog čega je popularan i među pripadnicama ljepšeg spola, te je najvažniji sastojak koktela Mojito. U hrastovim bačvama stoji vrlo kratko, te se često filtrira kako bi se uklonile sve nečistoće koje bi mogle utjecati na boju i okus.

Zlatni rum. Karakterističnu jantarnu boju, zbog koje je i dobio naziv zlatni rum, ova vrsta ruma dobije nakon barem šestomjesečnog dozrijevanja u bačvama. Zbog toga ima i slađi okus, pa je važan sastojak najvećeg broja koktela baziranih na rumu. Bacardi, Pernod Richard Havana Club i McDowell’su najpopularnije marke ove vrste ruma.

Tamni rum. Ovo je rum koji najduže stoji u bačvama – minimalno tri godine, ali najčešće čak do sedam godina. Zbog toga od svih rumova upravo tamni rum ima najtamniju boju i vrlo jak, dimni okus. Najpoznatiji proizvođači ovog ruma su Black Seal Rum, Dark & Stormy i Myer Dark Rum.

Začinjeni rum. Začinjeni rum je tamni rum kojemu je dodana aroma i boja karamele kako bi dobio puno slađi okus. Najbolji je kada se pije kao samostalno piće, a često se koristi i u kolačima. Po začinjenenom rumu najpoznatiji je Captain Morgan.

Rum za kolače. Kao što i samo ime kaže, riječ je u rumu koji je namijenjen upravo korištenju pri pravljenju kolača. Naravno, ovaj rum se može korisitit i za piće, ali je aromom i okusom daleko iza drugih vrsta ruma, stoga je najbolje da se držite samo njegove primjene u slastičarstvu.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

2 comments

  1. Goldhand 12 prosinca, 2018 at 11:06 Odgovori

    Obozavam sve vrste ruma,za pice naravno.
    Mogu se koristiti i u zimskim kombinacijama,kada se greju i mesaju sa vinom ili cajevima.O koktelima da ne govorim.Ma dobro pice do jaja.

Post a new comment

5 modnih savjeta za ovu jesen

Svake nove sezone se svi oni koji prate modne trendove suočavaju s pitanjem – što nositi tijekom idućeg godišnjeg razdoblja? Bez obzira spadali u tu ...