5 vježbi koje Marinci koriste kako bi ojačali tijelo

1

Tko su fizički najpripremljeniji muškarci na svijetu? Možda će vam kao prvi odgovor pasti na pamet budy builderi, ali kod body buildinga je naglasak na mišićima, stoga bi pravi odgovor trebao biti – profesionalni vojnici. Kako bi se pripremili za sve uvjete profesionalni vojnici naporno treniraju kako bi ojačali svoje tijelo, pa se od njihova treninga puno toga može naučiti. Ovo je pet vježbi koje možete prekopirati iz trening programa američkih Marinaca.

Zgibovi. Zgibovi su jedna od onih vježbi koja razdvaja prave muškarce od dječaka, stoga je sasvim logično da će je primjenivati i Marinci. Izvodi se tako da brada mora biti iznad šipke, a prsa što je moguće priljubljenija uz šipku. U toj pozi treba ostati nekoliko sekundi prije nego se spustite i ponovite proces. Ukoliko napravite 10 ovakvih ponavljanja na dobrom ste putu jer je za upad među Marince potrebno napraviti barem 16 ponavljanja.

Sklekovi. Najjednostavnija, najčešća i jedna od najučinkovitijih vježbi ima svoju primjenu u svim vojskama svijeta pa tako i u američkim vojnicima. Znamo je raditi svi, ali verzija koju Marinci preferiraju je ona u kojoj dlanovi nisu u širini ramena već stisnuti uz prsa. Za početka morate biti u stanju napraviti 30 ponavljanja bez odmora, a 50 je brojka kojoj trebate težiti.

Gecko sklekovi. Na repertoaru treninga Marinaca naći će se više vrsta sklekova a jedna od njih je posebno zanimljiva, i prilično teška – gecko sklekovi. Slični su spiderman sklekovima samo što u trenutku kada se prinosi koljeno laktu morate okrenuti tijelo tako da vam suprotno rame bude što bliže podu. Na ovaj način se tijelo izokreće i „lomi“, što dovodi do pojačanog naprezanja core mišića. Ukoliko želite veću stabilnost i eksplozivnost, kao što je žele Marinci, ovo je odlična vježba.

Izdignuti sklek. Još jedan omiljeni sklek među zapovjednicima Marinaca, ali ne toliko i među samim vojnicima. Sklek je podvrsta standardnog skleka, ali se ruke u širokom hvatu ne stavljaju direktno ispod ramena nego što dalje u pravcu trbuha. Pri izdizanju se podignite što više. Ova vrsta skleka je izuzetno teška jer se nalazite u pozi koja nije stabilna pa će od vašeg tijela zahtjevati aktivaciju svakog mišića.

Trčanje s povlačenjem tereta. Marinci sa sobom nose velike količine opreme stoga im je snaga tijela izuzetno potrebna. Jedan od treninga upravo za to je i trčanje s povlačenjem tereta. Izvodi se tako da se za tijelo vojnika veže konopac na čijem kraju je teret. Izaberite dužinu koju ćete istrčati, kao i težinu tereta i krenite! Idealna površina za ovu vježbi je trava, ali može poslužiti i bilo koja druga, samo je važno da je što je moguće ravnija.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

1 comment

Post a new comment

5 savjeta kako vratiti bivšu

Mislili ste da ćete cijeli život provesti zajedno, a tada je usljedio hladan tuš – prekinuli ste. Pitanje je: želite li ponovo biti s njom? ...