5 namirnica koje su jako štetne za vas

0

Postoji hrana za koju znamo da je jednostavno loša za nas, poput gaziranih sokova i slatkiša. No, postoji i hrana o kojoj uopće ne razmišljamo tako, štoviše, mislimo da je i zdrava, a zapravo je potpuno suprotno. U nastavku saznajte kojih bi se namirnica trebali odmah riješiti ili ih barem konzumirati što manje.

1. Kokice iz mikrovalne pećnice. Ne samo da su prepune nezdravih masnoća koje su loše za vaš kardiovaskularni sustav, kokice za mikrovalnu mogu sadržavati i perfluorooctanoic kiselinu (PFOA), otrovnu tvar koja se nalazi u teflonskim tavama i loncima. One s okusom maslaca najčešće sadrže i diacetil, kemikaliju koja oštećuje stanice koje štite mozak.

2. Prirodni voćni sokovi. Prirodni su i puni vitamina C, istina. No, jeste li znali da samo jedna čaša prirodnog voćnog soka sadrži čak 36 grama šećera. Većina tog šećera dolazi iz fruktoze koja je idealna za stvaranje sala na trbuhu.

3. Slatke žitarice. Tješite se da se zdravo hranite ako ujutro za doručak jedete žitarice? Ako nisu sto posto prirodne, bez šećera i aditiva, poput čistih zobenih pahuljica, radite pogrešno. Sve prerađene žitarice prepune su šećera koji može uzrokovati dijabetes, ali i probleme sa srcem.

4. Dijetalna gazirana pića. Što umjetne boje i šećeri te inhibitori požara imaju zajedničko? Svi oni su glavni sastojci vaših omiljenih dijetalnih gaziranih pića. Još ako su u boci koja sadrži BPA kemikaliju, pijete zapravo najgore piće ikad. Sva dijetalna pića sadrže umjetna sladila koja podižu razinu glukoze u krvi te preopterećuju jetru. Umjetne boje pak kancerogene su za životinje, što znači da su štetne i za ljude.

5. Mesne prerađevine. Salama i kobasica u kojima uživate svako jutro izuzetno su štetne za vaše tijelo. Većina mesnih prerađevina sadrži nitrate, konzervanse koji usporavaju prirodnu obradu šećera što povećava rizik za dijabetes. Nitrati također povećavaju rizik za obolijevanje od raka štitnjače i debelog crijeva. Ako vam to nije dovoljan razlog, većina mesnim prerađevina prepuna je soli čije pretjerano konzumiranje stvara velike probleme zdravlju čovjeka.

About author

Večernji

Prvi portal neke novinske kuće u Hrvatskoj stavlja naglasak na kvalitetu tekstova, točnost i pouzdanost informacija. Kliknite vecernji.hr!

No comments