5 najvećih genocida u povijesti

0

Milijuni ljudi izgubili su živote u genocidima koji su nastali kao plod mržnje, donosimo vam pet najstrašnijih

 

„Kako je većina Armenaca umrla u prisilnim dugim marševima kojima su protjerivani, današnji Turci smatraju da nema govora o genocidu, već samo o masovnim preseljenjima!“

 

5. RUANDA

1.000.000

Zbog rata koji se još uvijek vodio na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine, na našim područjima je gotovo nezabilježeno prošao građanski rat u Ruandi, odnosno najgori masakr modernog doba. Do 1962. godine Ruandom su vladali manjinski Tutsi, sve dok se nije pobunilo većinsko pleme Hutu. Netrpeljivost između plemena je tinjala sve dok nije buknula u travnju 1994. godine pretvorivši se u pravi građanski rat. Povod je bila smrt predsjednika Ruande iz plemena Hutu koji je stradao u padu zrakoplova pod sumnjivim okolnostima. Krvi žedni Hutui krenuli su u osvetu nad Tutsima. Iako nisu bile organizirane od strane Vlade, akcije hutuanske milicije održavale su se uz dozvolu vojske Ruande. U krvavim sukobima pobijeno je milijun civila, velikom većinom pripadnika Tutsija, a veliku krivicu snosi i UN i velike sile koje nisu na vrijeme reagirale!

 

4. ARMENIJA

1.800.000

Turci to nikada neće priznati, ali prvi genocid u prošlom stoljeću dogodio se u otomanskom carstvu pod vodstvom ratnog ministra Envera Pashe. Za vrijeme Prvog svijetskog rata, te odmah nakon njega pobijeno je, deportirano i izgladnjelo do smrti čak 1,8 milijuna Armenaca. Turci su ujedno prvi koji su osmislili koncentracijske kampove, iako su oni bili kratkog vijeka. Sve se dogodilo zbog toga što su Armenci podržavali Ruse s kojima je Turska bila u ratu. Zbog toga su Turci vrlo jednostavno odlučili iseliti sve Armence, i očistiti svoje carstvo od „zla“. Kako je većina Armenaca umrla u prisilnim dugim marševima kojima su protjerivani, današnji Turci smatraju da nema govora o genocidu, već samo o masovnim preseljenjima!

 

3. KAMBODŽA

2.500.000

Kada su Crveni Kmeri udarom preuzeli vlast 1975. godine ustanovili su komunističku utopiju, a prvi korak im je bilo eliminiranje svih „neprijatelja države“. Pripadnici prijašnje vlasti i vojske, novinari, učitelji, poslovni ljudi, intelektualci, Budisti, pa čak i svi koji su nosili naočale su proglašeni nepoželjnim, te skupljani i odvođeni u kampove. Tamo su mučeni i ubijani, često sami sebi kopajući grobnice. Kada im se nije dalo vršiti masovna ubijanja, jednostavno bi zarobljenike zatrpavali žive! U četiri godine terora, Pol Pot i njegovi Crveni Kmeri su poubijali čak petinu stanovništva, pretvarajući npr. Phnom Penh u grad duhova. Da nije bilo vijetnamske invazije koja je Kmere natjerala u skrivanje, pitanje je tko bi preživio. Pol Pot nikada nije doživio pravu kaznu, preminuo je u kućnom pritvoru 1998. godine, a sumnja se da je otrovan.

 

2. JAPAN

5.000.000

Potpuno u sjeni medijski razvikanog Holokausta, ostao je neviđeni masakr Japanaca nad Kinezima, prije i za vrijeme Drugog svijetskog rata, a mozak svega je bio premijer Japana Hideki Tojo. Čak pet milijuna Kineza je pobijeno, zbog čega i dan danas u Kini ne mogu uspostaviti potpuno normalne odnose s otočnom zemljom. Genocid koji se dogodio 1937. godine, poznat i kao „silovanje u Nankingu“ i danas je najveći pojedinačni masakr u povijesti. U kineskom gradu Nanking, tom prilikom je silovano i ubijeno 350.000 civila! Samo godinu dana kasnije nestalo je 230.000 civila koji su korišteni kao pokusni kunići za testiranja bioloških i kemijskih oružja suludih Japanaca, u njihovom postrojenju postavljenom u gradu Ping Fan! Tojo je uhićen, te na međunarodnom sudu osuđen na smrt vješanjem!

 

1. HOLOKAUST

6.000.000

Nacisti su to jednostavno zvali „rješavanje problema“. Židove nisu htjeli u svojoj etnički čistoj državi, a nisu ih htjeli iseliti stvarajući na taj način vojnike za svoje neprijatelje. Stoga su zahvaljujući „genijalnosti“ Hitlera i njegovih podanika smislili „humani“ način uništavanja Židova – plinskim komorama u koncentracijskim logorima, a u kasnijim fazama rata specijalne jedinicie Einsatzgruppen su bile zadužene za masovna strijeljanja. Prije holokausta u Europi je živjelo devet milijuna Židova, a preživjela ih je samo trećina!!! U 40.000 objekata u Njemačkoj i okupiranim područjima život je izgubilo milijun židovske djece te dva milijuna žena. Ako se dodaju smaknuti zarobljenici, mentalno zaostali i homoseksualci, broj se penje na preko deset milijuna!!!

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

5 savjeta za savršen flert

Kako ostvariti uspjeh u flertu sa djevojkama?   1. Zvuči očigledno ali nevjerojatno kako se lako zaboravi – ne možete ostvariti povezanost s nekom djevojkom ...