5 najkrvavijih bitaka 20. stoljeća

0

Prošlo su stoljeće obilježila dva krvava svijetska rata, te cijeli niz lokalnih koji nisu zaostajali po brutalnosti

 

„Rovovska bitka se vodila svakodnevno, s jurišima po više puta dnevno, a stradnja su bila tolika da je većina juriša završavala bez iti jednog prežijelog vojnika!“

 

05Galipolje

5. GALIPOLJSKA BITKA

Galipoljska bitka jedna je od najkrvavijih bitaka Prvog svjetskog rata koja je počela u travnju 1915. godine te je do siječnja iduće godine odnjela pola milijuna života. Odluku da se desantom osvoji Galipoljski poluotok saveznički zapovjednici su donijeli nakon niza uzaludnih pokušaja bombardiranja s mora po vanjskim utvrdama koje su štitile ulaz u tjesnac Dardaneli. Već isti dan, snage Antane su se uspješno iskrcale, ali dalje nisu uspjele proći. Kako su većinu snaga Antante činili neiskusni vojnici Irske, Australije i Novog Zelanda, poraz je po analitičarima bio neminovan, pogotovo što su na drugoj strani bili odlučni vojnici Osmanskog Carstva, predvođeni taktički genijalnim zapovjednikom Kemalom Ataturkom. Ovo je ujedno jedna od najslavnijih bitaka svih vremena.

 

04Bargaration

4. OPERACIJA BAGRATION

U ljeto 1944. godine, Operacija Bagration je pokrenuta od strane sovjetskih snaga kako bi se izbacile njemačke snage s područja Bjelorusije i istočne Poljske. Tijekom tri mjeseca borbi, čak 23 od 38 njemačkih divizija, koje su tada bile na raspolaganju Hitleru, je uništeno, te se ovaj poraz smatra jednim od najtežih poraza Wermachta. U bitkama je živote izgubilo i ranjeno 400.000 njemačkih vojnika, ali ni pobjednička strana pod zapovjedništvom generala Gerogija Žukova nije prošla bez velikih gubitaka. Više od 750.000 vojnika je ranjeno ili izgubilo živote, ali Sovjeti su uspjeli u cilju – u potpunosti su uništili njemačku armiju Centar te je nakon ove bitke njemačka vojska doslovno bila na koljenima.

 

03Somme

3. BITKA ZA SOMMU

Jedna od najvećih bitki Prvog svjetsko rata, i definitivno najkrvavija bitka Velikog rata, se vodila s obje strane obale rijeke Somme za područje od jedva stotinjak kilometara kvadratnih! Već prvog dana bitke, savezničke snage su imale nevjerojatnih 57.000 poginulih! Rovovska bitka se vodila svakodnevno, s jurišima po više puta dnevno, a stradnja su bila tolika da je većina juriša završavala bez iti jednog prežijelog vojnika! Kraj ratovanja je preživila samo šačica vojnika koja se pojavila na ratištu prvog dana bitke. Britanske i francuske snage su na kraju uspjele pobijediti, ali je cijena osvajanja malenog podučja bila 625.000 života. Poražene, njemačke snage su prebrojale 680.000 poginulih i ranjenih.

 

02Moskva

2. BITKA ZA MOSKVU

Prvi neuspjeh njemačke vojske je došao u neuspjelom osvajanju glavnog sovjetskog grada. U listopadu 1941. godine Adolf Hitler je htio opkoliti Moskvu, i otcjepiti je od ostatka države, ali umjesto toga u obruču su ostale tri njegove divizije. Tijekom četiri mjeseca vodile su se krvave borbe po velikim hladnoćama, a njemačkim je vojnicima stigla naredba direktno od Hitlera – nema povlačenja. Kako su u posljednja dva mjeseca ostali bez podrške zrakoplovstva zbog ekstremnih temperatura koje su se spuštale i do -40, bez opskrbe, Njemci su bili osuđeni na borbu do neizbježne smrti. U snijegu i ledu ispred Moskve, život je na kraju izgubilo njih 400.000 tisuća, ali cijena sovjetske pobjede je također bila velika jer je poginulo ili ranjeno preko milijun vojnika!

 

01Stalingrad

1. BITKA ZA STALJINGRAD

Operacija Barbarossa je tekla po planu i njemačke snage su nezadrživo napredovale pa je, pogotovo nakon početnih uspjeha, izgledalo da će i Staljingrad (današnji Volgograd) lako pasti. Luftwaffe je uništio gotovo cijeli grad iz zraka, ali Sovjeti se nisu dali pa se borba svakodnevno vodila prsa u prsa po cijelom gradu. A tada je došla zima, i Nijemci (nenaviknuti na takve uvjete) su počeli gubiti bitku. Tijekom pet mjeseci, između kolovoza 1942. i veljače 1943. godine Nijemci su izgubili čak 850.000 vojnika, pa su morali povlačiti vojnike sa Zapadnog fronta kako bi nadoknadili gubitke. Sovjeti su izgubili još i više, 1,1 milijuna vojnika i civilnog stanovništva koje je umiralo od hladnoće i gladi. Ova će se bitka pokasadi početkom preokreta rata.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Manuel Pardo – stvarni Dexter

Bivši policajac je tijekom 92 dana pohoda ubio devetero ljudi povezanih s drogom   „Bili su paraziti koji nisu zaslužili živjeti, a netko ga je ...