5 budućih borbenih zrakoplova

0

Ovih pet programa je trenutno u razvoju, a rezultirat će modernim zrakoplovima pete generacije

 

„Kinezi su navodno do saznanja o izradi stealth materijala došli nakon što su im Srbi isporučili dijelove oborenog F-117 nevidljivog bombardera“

 

J20

CHENGDU J-20

Kinezi su odavno izrazili želju da budu respektabilna vojna sila, a osim brojnosti počeli su svojim oružanim sustavimo dodavati i kvalitetu. Chengdu J-20 je kineski zrakoplov pete generacije koji bi u naoružanje trebao ući do 2019. godine. J-20 bi prema njihovim najavama trebao imati radarski odraz jednak američkom F-22, što ga tvori respektabilnim zrakoplovom i opasnim protivnikom. U unutarnjim spremnicima može nositi cijeli niz zrak – zrak i zrak – zemlja naoružanja, a Kinezi su navodno do saznanja o izradi stealth materijala došli nakon što su im Srbi isporučili dijelove oborenog F-117 nevidljivog bombardera.

 

FGFA2

HAL/SUKHOI PMF

Dok su Rusi predstavili svoj PAK FA zrakoplov, Indijci zajedno sa Sukhoiem prave dvosjednu verziju PAK FA koja će u odnosu na original biti naprednija u radarskom odrazu, senzorima, naoružanju i brzini superkrstarenja. Let prvog prototipa je planiran za ovu godinu, a ulazak u naoružanje za 2022., ali je sve pod velikim znakom pitanja nakon što su Indijci iskazali bojazan da im Rusi mogu isporučiti kvalitetan proizvod. Indijci imaju namjeru napraviti 210 primjeraka za vlastite snage, a planiraju zrakoplov i izvoziti. PMF bi inače trebao biti pogonjen s motorima razvijenima za propali MiG-ov 1.44 projekt a mogao bi nositi naoružanje u unutarnjim spremnicima i pod krilima.

 

KFX

KAI KF-X

Nakon što je Južna Koreja uspješno razvila trenažni T-50 zrakoplov, okrenuli su se proizvodnji prvog domaćeg zrakoplova 5. generacije čime bi stekli još veću prednost u odnosu na zrakoplovstvo susjedne Sjeverne Koreje. Zajedno s Indonezijom, Korejci su službeno u program krenuli prije četiri godine, a novi „nevidljivi“ zrakoplov bi u naoružanje trebao ući oko 2020. godine. Po svojim karakteristikama trebao bi biti bolji od posljednjih generacije F-16, ali će za F-35 Lightning II ipak zaostajati. Kako se očekuje da će Koreja u svom naoružanju imati i F-35 to i neće biti nedostatak. Koreja planira proizvesti 120 zrakoplova za svoje zračne snage, te još 80 za Indoneziju.

 

J31C

SHENYANG J-31

Prvi kineski stealth zrakoplov pete generacije bi u naoružanje trebao ući po nekim planovima već za dvije godine – J-31 za kinesko zrakoplovstvo, odnosno F-60 za međunarodno tržište. Kinesko zrakoplovstvo je odlučilo svoje buduće snage graditi oko dva zrakoplova – jednog kojem je primarno cilj obrana zračnog prostora, i drugog namjenjenog napadu na kopnene ciljeve (baš kao što će se USAF „vrtiti“ oko F-22 i F-35). Dok je uloga lovca pripala J-20 (koji može napadati i kopnene ciljeve), J-31 će se posvetiti napadu zemaljskih ciljeva, iako je prvotno dizajniran samo sa zrak – zrak sposobnostima. Na međunarodnom tržištu J-31 će biti direktni konkurent američkom F-35.

 

TAITFX

TAI TFX

 

Turskih Aerospace Industries je iskustvo stekao proizvodnjom (po licenci) zrakoplova F-16 za tursko zrakoplovstvo, a sada smatraju da su spremni za daljnji korak – proizvodnju prvog turskog borbenog zrakoplova. Kako je F-35, kojega Turska planira u budućnosti uvesti u naoružanje, zrakoplov ograničenih sposobnosti u zračnim borbama, Turci namjeravaju proizvesti zrakoplov pete generacije kojemu bi namjena bila upravo zračna borba (uz zadržavanje sposobnosti napada i na zemaljske ciljeve). TFX se razvija uz pomoć SAAB-a, u naoružanje bi trebao ući 2023. godine, ali njegovom se razvoju oštro protivi SAD koji u njemu vidi gubitak poslova za svoje proizvođače oružja.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

5 najboljih pjesama Sex Pistolsa

Izdali su samo jedan album, ali su svejedno ostali zapamćeni kao jedan od najznačajnijih rock (punk) bendova svih vremena   „Prvim stihom njihova prvog singla, ...