20 zanimljivosti o modi

0

Moda se za većinu svodi na kupovanje artikala i malo koga zanima povijest mode, kao i što se sve događa u pozadini modne industrije. Stoga bi vas ovih 20 zanimljivosti itekako moglo iznenaditi

1. Louis Vuitton je najvrjedniji svjetski modni brend, a vrijednost mu iznosi 22,55 milijardi dolara! Slijede ga H&M, Nike, Zara i Gucci.

2. Muškarci nisu nosili donje rublje do 17. stoljeća, a žene do 1800-tih.

3. Iako se plavo smatra bojom za dječake, a rozo za djevojčice, u katalogu iz 1918. godine plava boja se sugerira za djevojčice jer je delikatan ton, dok se roza sugerira dječacima zato što je strastvena boja koja je proizašla iz crvene!

4. Visoke pete su u početku nosili i muškarci i žene. Muškarci su ih nosili kako bi im pomogle pri jahanju konja, a ta je modna praksa nestala do 1740. godine.

5. Južna Koreja je svojevremeno imala modnu policiju koja je zaustavljala djevojke i mjerila im dužinu suknji. One koje su imale prekratke su mogle završiti čak i u zatvoru!

6. Sigurno ste primijetili da na zatvaračima najčešće piše YKK. Kratica je to za Yoshida Kogyo Kabushikikaisha, najvećeg proizvođača zatvarača na svijetu!

7. Lacosteov kroodil je bio prvi modni logo, a kreiran je 1933. godine.

8. Prvi par Levi’s jeans hlača je prodan za zlatnu prašinu vrijednu šest dolara. legendarni model 501 je broj dobio po broju skladišta.

9. Crni petak i dan poslije Božića su dva dana u kojima se bilježe rekordne prodaje zbog velikih popusta koji se daju tim danima.

10. Hlače koje padaju niz stražnjicu, omiljene među hip-hoperima, datiraju iz zatvora u Los Angelesu u kojima zatvorenicima nije bilo dozvoljeno da nose remen.

11. Osnivač Zare, Amancio Ortega, je u listopadu 2015. godine bio najbogatiji čovjek na svijetu, skinuvši barem na kratko Billa Gatesa s prvog mjesta.

12. U kraljevskoj Indiji princeze su mijenjale odjeću više puta dnevno i nikada nisu nosile istu odjeću dva puta. Odjeću koju bi nosile bi davale robovima.

13. Jedan je muškarac patentirao cipele u koje je ugrađen GPS, a aktivira se tako da se tri puta kucne petom o petu!

14. U prosjeku stanovnici Manhattana mjesečno najviše potroše na odjeću – 362 dolara.

15. U arapskoj kulturi se gađanje cipelom smatra najvećom uvredom jer se sama cipela smatra najprljavijom stvari pošto dira tlo.

16. Svake godine se u svijetu proda dvije milijarde majica.

17. Napoleon je zaslužan za to što danas na košuljama imamo dugmad. Legendarni vojskovođa nije htio gledati kako njegovi vojnici čiste nosove rukavima pa ih je na ovaj način htio spriječiti.

18. Prvi par legendarnih Doc Martens čizama je bio napravljen od starih automobilskih guma.

19. Sve do 19. stoljeća djeca su se odijevala jednako kao i odrasli, a tek tada se počela pojavljivati industrija odjeće za djecu.

20. Sve popularniji dizajner Michael Kors je počeo dizajnirati već s pet godina kada je dizajnirao vjenčanu haljinu za drugo vjenčanje svoje majke.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Najljepši ženski borac u MMA

Ronda Rousey je dobila opaku konkurenciju za titulu najljepše djevojke MMA   Michelle Waterson (1,63 cm i 48 kg) najvjerojatnije je najljepši ženski MMA borac ...