Kategorije
Zabava

20 fascinantnih zanimljivosti o svemiru

Svemir uvijek privlači pozornost pa će vam i ovih 20 zanimljivosti sigurno privući pažnju

 

1. Svemir je jezivo tih. Pošto zvuk treba medij kojim bi putovao, a u svemiru nema atmosfere, sve je jezivo tiho. Astronauti međusobno ipak uspijevaju komunicirati, i to zahvaljujući radio valovima.

2. Ljudi bi mogli letjeti na Titanu. Iz razloga što gravitacije gotovo da i nema, kao i guste atmosfere, svi bi se mogli osjećati kao superheroji.

3. Broj zvijezda u svemiru je nemoguće točno procijeniti. Broj zvijezda nitko ne može odrediti, možemo samo nagađati i procjenjivati. Tako je studija Australian National University izašla s brojkom od 70 sekstiliona. Koliko je to? 70 milijuna milijuna milijuna.

4. Težina sunca je 99% ukupne težine cijelog sunčeva sistema. Dovoljna ilustracija koliko smo mi mali, a koliko je sunce veliko.

5. Da je sunce veličine nogometne lopte Zemlja bi bila veličine graška. Još jedna usporedba radi stjecanja dojma koliko je sunce veliko.

6. Otisci stopala koje su astronauti ostavili na Mjesecu će tamo biti i za 100 milijuna godina. Zašto? Zato što Mjesec nema atmosferu, vodu ni vjetar da ih uništi-

7. Sunce gledano iz svemira je bijele boje. Kako na Zemlji imamo atmosferu, fotoni iz svjetlosti se pri ulasku lome prije nego dođu do našeg oka, te dolaze s dužim valova zbog čega nam sunce izgleda žuto, narančasto ili crveno.

8. Znanstvenici su otkrili da se u svemiru nalazi ogromni rezervoar vode. Koliko velik? 140 trilijuna veći od naših oceana.

9. Mjesec se svake godine udaljava četiri centimetra od Zemlje.

10. Gravitacijsko fokusiranje je fenomen u kojem gravitacija toliko lomi svijetlo da izgleda da je objekt na drugom mjestu nego na kojem se stvarno nalazi.

11. Najveći asteroid je promjera 1.000 km. Zove se Ceres i da udari u Zemlju bio bi to kraj čovječanstva.

12. Dan na Jupiteru traje 10 sati. Svoju rotaciju ovaj planet obavi za samo 10 sati, što znači da se površina planeta kreće brzinom od 50.000 km/h.

13. Astronauti u svemiru narastu i do pet centimetara. Još jednom možemo zahvaliti nedostatku gravitacije koja svoj posao obavlja na Zemlji, ali ne i u svemiru.

14. Dan na Veneri traje duže nego godina. Veneri trebaju 243 zemaljska dana da se okrene oko svoje osi, odnosno 225 dana da se okrene oko sunca, što znači da je Venerin dan duži od godine!

15. Ukoliko se u svemiru dva metala susretnu odmah se spajaju. Prirodno varenje na Zemlji nije normalno zbog toga što kisik na metalu stvara tanki, oku nevidljivi, sloj oksidiranog metala koji sprječava spajanje.

16. U svemiru postoji dijamantni planet. Ime mu je 55 Cancri E, osam je puta veći od Zemlje a trećina njegova sastava su – dijamanti!

17. Najveći „objekt“ u svemiru je promjera šest milijardi svjetlosnih godina. NQ2-NQ4 GRB maglica, ili poznatija kao Hercules–Corona Borealis Great Wall, je najveći vidljivi „objekt“ u svemiru a promjer mu je šest milijardi svjetlosnih godina što zbunjuje znanstvenike pošto se smatra da je veliki prasak nastao prije 4,5 milijarde godina.

18. Svako 15 godina prstenovi oko Saturna nestaju. Naime, prilikom ekviocija sunce će padati tako da će prstenovi nama na Zemlji biti jedva vidljivi.

19. Zemlja i mjesec su prije bili jedno tijelo. Iako neki smatraju da je mjesec umjetno stvoren, prema teoriji fisije mjesec i Zemlja su davno prije bili jedno tijelo, a nakon odvajanja su se savršeno uskladili i oblikovali.

20. Naša galaksija putuje brzinom od 552 kilometra u sekundi. Ako nastavi s tom brzinom i pravcem, sudar s Andromeda galaksijom je neizbježan. Ali to će biti tek za pet milijardi godina.

 

Autor Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *