1984. – godina fenomenalnih filmova

0

Mnogi smatraju 1999. godinu najvećih blockbustera, ali 1984. je donijela toliko puno kultnih filmova

 

„Prepun nasilja i potjera, Terminator je odgodio cijelu jednu generaciju ljubitelja akcije bez puno duboke priče“

 

01Terminator

TERMINATOR

Film koji je lansirao karijere Jamesa Camerona i Arnolda Scwarzeneggera je poslužio kao uzor tisućama filmova nakon toga. Prepun nasilja i potjera, Terminator je odgodio cijelu jednu generaciju ljubitelja akcije bez puno duboke priče, a iako nije bio toliko dobar kao nastavak snimljen sedam godina kasnije, postao je kultni film koji je svaki muškarac, koji drži do sebe, morao pogledati barem jednom u životu.

 

02IndianaJones2

INDIANA JONES I UKLETI HRAM

Iako ga mnogi smatraju najlošijim iz originalne trilogije, Ukleti hram je tipični Indiana Jones film – prepun avanture, akcije i humora. Umjesto najlošijim, trebalo bi ga nazvati najmračnijim, ali je svejedno privukao veliki broj gledatelja, pa se na kraju našao na 10. mjestu najgledanijih filmova 80-tih, odmah iza Posljednjeg križarskog pohoda.

 

03Policajac2

POLICAJAC S BEVERLY HILLSA

Današnjim mlađim čitateljima Eddie Murphy vjerojatno izgleda kao starac kojega je vrijeme pojelo, i netko do koga nikoga nije briga, ali Murphy je bio jedna od najvećih filmskih zvijezda 80-tih, a sve zahvaljujući ovom filmu. Policajac je tipični film 80-tih s auto potjerama, likom koji osvaja, i sintizajzer soundtrackom. Čak i danas, 30 godina kasnije, film izgleda itekako zabavno, a Alex Foley lik kojeg je jednostavno nemoguće ne voljeti.

 

04Gremlini

GREMLINI

Kako je itko stvorenja poput Gremlina (pogotovo s onim specijalnim efektima) mogao smatrati zastrašujućim? Teško je objasniti, ali Gremlini su bili horror komedija koja je jednostavno osvajala. S jedne strane ste imali Gizma, malenog čupavca koji bi svaku djevojku bacio na koljena, a sa druge ljigava stvorenja u koja se Gremlini pretvaraju ukoliko ih se polije vodom ili nahrani nakon ponoć. Zvuči smiješno, zar ne? Da, ali takve su bile 80-te…

 

05Istjerivaci

ISTJERIVAČI DUHOVA

I dok se već dugo priča o trećem nastavku koji bi se trebao početi snimati iduće godine, priča o Istjerivačima duhova počela je prije 30 godina sa scenarijem za film koji se trebao zvati Ghostsmashers i u kojem bi glumili samo Dan Aykroyd i HaroldRaims. Srećom, ime je promijenjeno, baš kao i kompletan scenarij, a John Belushi i Bill Murray su obogatili ovaj film koji je poharao kino blagajne te 1984. godine.

 

06Karatekid

KATARE KID

Nadamo se da nikome neće pasti na pamet uspoređivati remake s Jadenom Smithom s originalom iz 1984. godine za kojim je nastalo pravo ludilo tadašnje djece. Nakon gledanja ovog filma, djeca su se masovno tukla po ulicama (tada baš i nije bilo karate klubova kao danas)… Jednostavno je bilo prelijepo tada biti dijete koje želi postati hrvatski Daniel koji će zadiviti svijet svojim karate sposobnostima.

 

07Strava

STRAVA U ULICI BRIJESTOVA

Ferddy Krueger je definitivno jedan od najprepoznatljivijih (ako ne i najpoznatiji) likova horror filmova. Njegovo izgoreno lice i duge noževe je nemoguće zaboraviti a u naše noćne more se prvi put uvukao prije 30 godina kada je strašio gledatelje u kino dvoranama. Danas, 30 godina kasnije, nije smiješno gledati Freddiea, već Johnnyja Deppa kojemu je to bila prva veća uloga u životu.

 

08Policijska

POLICIJSKA AKADEMIJA

Komedije poput Policijske akademije danas su malo kome smiješne, ali u to vrijeme Policijska akademija je bila film koji je razvaljivao smijehom. Teško je bilo ne voljeti grupu nesposobnjakovića koja se sastojala od lika opčinjenog oružjem, smotanog zapovjednika, ogromnog linebackera, djevojke piskutavog glasića, a najviše je osvajao Larvell Jones, čovjek koji je bio pravi imitator zvukova.

 

09Momackazabava

MOMČAKA ZABAVA

Još jedna komedija s liste, ali potpuno drugog stila nego Policijska akademija. Momačka zabava je komedija u stilu komedija iz 70-tih koja je donijela urnebesni humor (tko još može zaboraviti scenu s magarcem?), a ujedno nam je predstavila Toma Hanksa kao zabavnog lika – nešto što nažalost danas više baš i nije.

 

10beskrajnaprica

BESKRAJNA PRIČA

Svako dijete voli bajke, a Beskrajna priča je jedna od najljepših filmskih bajki ikada ispričanih, film na kojem je odrasla cijela jedna generacija, i film kojeg i današnja djeca pronalaze zanimljivim. Koliko bezgranična dječja mašta može biti pokazao nam je upravo ovaj film, što je vjerojatno i razlog njegova uspjeha. Ukoliko imate dijete, obavezno mu ga pokažite!

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

5 urnebesnih serijskih zločina

Serijski zločinci ne rade uvijek stravična ubojstva, nekada su njihovi zločini i teško shvaćene gluposti   „Nakon malo istraživanja Smith je zatekao Meridith i njenog ...