18 zanimljivosti o Prvom svjetskom ratu

0

Sto godina je prošlo od početka nečega što će biti zapamćeno kao Veliki krvavi rat

 

1. U Prvom svjetskom ratu je sudjelovalo 65 milijuna vojnika iz 30 zemalja. Njih 10 milijuna je poginulo.

2. Dvije trećine vojnika je poginulo na bojištu, a trećina je preminula od španjolske gripe. U prijašnjim ratovima najviše vojnika je umiralo od bolesti.

3. Ukupno je u Prvom svjetskom ratu bilo 35 milijuna žrtava, vojnika i civila. 15 milijuna je smrtno stradalo, a 20 milijuna je ranjeno.

4. U samo jednom jedino danu, Britanija je u bitci za Somme izgubila nevjerojatnih 57.000 vojnika. To je više nego što je američka vosjka izgubila u cijelom ratu!

5. Prosječna dužina života u vojnika u rovovima je iznosila samo šest tjedana. Za pilote je bila još i kraća – samo dva tjedna!

6. Rusija je s 12 milijuna mobiliziranih vojnika bila najbrojnija vojska u ratu. Čak ¾ njih je poginulo, bilo ranjeno ili nestalo u akciji.

7. Četiri carstva su se urušila nakon Prvog svjetskog rata – Otomansko, Austro-ugarsko, Njemačko i Rusko.

8. Prvi koji su koristili otrovne plinove su bili Francuzi koji su njime u kolovozu 1914. godine napali Njemce. Njemci su prvi put otrovnim plinovima napali Ruse u siječnju 1915., ali se otrov zbog niskih temepratura pretvorio u tekućinu.

9. Tijekom rata Njemci su ispustili 68.000 tona otrovnih plinova, a Britanci i Francuzi zajedno 57.000 tona. Čak 1.200.000 vojnika je bilo zahvaćeno plinovima a 91.000 je umrla u strašnim mukama.

10. Preko 30 vrsta otrovnih plinova je korišteno u ratu, a vojnicima je savjetovano da na lice stavljaju komadiće odjeće natopljene urinom kako bi se zaštitili. Kasnije su se pojavile prve plinske maske.

11. Samo na zapadnoj fronti je iskopano 40.000 kilometara rovova. Neki od njih su imali i imena poput Pilsen rov ili Dolina smrti.

12. Prvi svjetski rat je prvi put vidio bacače plamena. Prvi su ih koristili Njemci čiji su bacači plamena mogli dosegnuti i do 40 metara!

13. Tijekom rata britanski tenkovi su se dijelili na „muške“ i „ženske“. Muški su imali topove a ženski strojnice.

14. Little Willie je bio prvi tenk koji se pojavio na bojištu. Imao je tri člana posade i kretao se brzinom manjom od 5 km/h.

15. Psi su masovno korišteni za slanje poruka, ako i polaganje telegrafskih žica.

16. Velika Berta je bio naziv njemačkog super topa koji je granate od 900 kilograma ispaljivao na udaljenosti od 15 km. Da bi se Velika Berta najmestila na bojni položaj bilo je potrebno čak 200 ljudi i šest sati rada!

17. Najuspješniji zrakoplovni as Prvog svjetskog rata je bio Njemac Rittmeister von Richthofen, poznatiji kao Crveni barun. Oborio je 80 protivničkih zrakoplova, a poginuo je u blizini Amiensa.

18. Na Badnjak 1914 godine vojnici s obje strane fronta su pjevali Božićne pjesme jedni drugima. Na sam Božić dogovoreno je primirje koje je na mjestima potrajalo tjedan dana. Iduće godine, zabranjeno je proglašavanje primirja!

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Peugeotov atraktivni Onyx koncept

Autoshow u Parizu bit će mjesto na kojem će Peugeot svijetu predstaviti svoj superatraktivni koncept   „Onyxu je na raspolaganju i KERS sličan onima u ...