10 zanimljivosti o Nelsonu Mandeli

0

Nepoznati Mandela – volio je Spice Girls, bio je komunist i osnovao vojno krilo ANC-a koje je ubijalo civile

 

Nelson Mandela bio je jedan od najvećih političkih figura 20. stoljeća. Bio je najpopularniji predsjednik Južne Afrike, bio je najvažniji pojedinac u rušenju apartheida, veliki borac protiv AIDS-a u Africi i promotor mira u svijetu. No, mnoge stvari o njemu zapadni svijet nije uzimao u obzir kada je stvarao sliku o toj nadahnjujućoj političkoj figuri.

Portal Listverse sastavio je popis deset iznenađujućih činjenica o Nelsonu Mandeli koje su manje poznate zapadnoj javnosti:

 

MRZIO JE SVOJ JAVNI IMAGE

Kada je izabran za predsjednika Južne Afrike, novine su objavile naslovnicu s njegovim citatom na kojoj je pisalo: ‘Ja nisam Mesija’. Dok su ga ‘zapadnjaci’ opisivali kao ‘sveca’, Mandela je bio, kako se sam opisao, ‘običan čovjek koji je postao vođa zbog izvanrednih okolnosti’.

Većina političara pokušava dobiti glasove na ‘lažnu skromnost’, ali čini se da je Mandela u tome bio iskren. Bio je čovjek i radio je greške te je znao da nije ‘božanstvo’ za koje se svijet želio da bude. I to njegu priču čini još nevjerojatnijom: bio je običan čovjek koji se borio za ono što je vjerovao i promijenio je svijet.

 

BIO JE KOMUNIST

Južnoafrička Komunistička partija se 50-ih i 60-ih godina žestoko borila protiv vlasti i to one iste vlasti koja je činila život nepodnošljivim milijunima crnaca. Pa nije teško shvatiti zašto je to privuklo siromašnog crnca. S druge strane, čini se kako je Mandelu više zanimalo učenje tehnika otpora nego da pretvori Južnu Afriku u marksističku utopiju. Dokazi ukazuju na to da je ipak u jednom trenutku bio aktivan član, a kasnije je to skrivao kako bi dobio američku potporu.

 

BIO JE ŽENSKAROŠ

Kao što ne zamišljate niti svoje roditelje, tako je teško zamisliti i da je Mandela nekada bio seksualno biće. No, sudeći prema njegovim biografima, bio je i više od toga, moglo bi ga se slobodno nazvati Casanovom 40-ih godina u Južnoj Africi. U knjizi ‘Mladi Mandela’ Davida Jamesa Smitha, južnoafrički političar je prikazan kao energičan, karizmatičan i poletan mladić, kao kombinacija James Deana i Che Guevare. Navodno je u isto vrijeme imao i desetak veza te su žene neizbježno ‘padale’ na njega.

 

MANDELINA BIVŠA ŽENA JE BILA OSUĐENA ZBOG OTMICE

Mandela je tijekom života sa tri žene bio u braku. Dok su se njegova prva i treća supruga doimale kao obične pristojne žene, druga supruga bila je ženski ekvivalent Tonyja Soprana, poznatog mafijaša iz američke serije. Winnie Mandela je 1991. godine je osuđena zbog otmice i ubojstva 14-godišnjeg policijskog doušnika te je dobila uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od šest godina. Tijekom godina u Afričkom nacionalnom kongresu naređivala je ubojstva, sudjelovala u nasilnim ispitivanjima te je čak imala i svoju tajnu policiju.

 

POMAGAO JE PACIJENTIMA OBOLJELIM OD AIDS-A

Bivši američki predsjednik Bill Clinton, čija zaklada troši milijune dolara na borbu protiv AIDS-a, je rekao da je Mandela slao čekove zaraženim od AIDS-a kako bi si mogli platiti liječenje.

 

BIO JE GADAFIJEV PRIJATELJ

Kada je Mandelin Afrički nacionalni kongres još bio u oporbi, bivši libijski diktator je bio jedan od rijetkih vođa koji im je pomagao, slao oružje i novac kada im je on bio najpotrebniji. Mandela nije nikada zaboravio tu prijateljsku gestu te je Gadafija posjetio 1994. godine kada je to bilo ‘tehnički ilegalno’, svog unuka je nazvao po njemu te je podržavao njegov režim do samoga kraja. Mandela je jednom rekao kako apartheid ne bi bio srušen bez libijske pomoći.

 

NAVODNO JE TUKAO PRVU SUPRUGU

Kada se Mandela razveo od prve supruge krajem 50-ih godina, ona je tvrdila da ju je napao i prijetio joj. Potom je povukla tu tvrdnju. Slučaj nikada nije došao do suda pa nije bilo niti presude i nikada nećemo saznati je li to zaista istina

 

OSNOVAO JE VOJNO KRILO ANC-A…

Većina nas je svjesna da je svijet jednom Mandelu smatrao teroristom, ali mnogi ne znaju koliko je daleko Mandela u nasilju mogao ići. Jednostavno rečeno, da nije bilo Mandele, vojno krilo ANC-a nikada ne bi postojalo. Ta vojna postrojba sudjelovala je u napadima na civile. Potvrđeno je da su u najmanje dva njihova bombaška napada poginuli nevini civili.

 

…NO, PROTIVIO SE NASILJU NAD CIVILIMA

S druge strane, oni koji Mandelu znaju kao terorista mogli bi se iznenaditi da nikada nije naudio niti jednoj osobi. Protivio se da vojno krilo ANC-a napada ljude i ciljeve koji nisu bili vojni. Dok nije završio u zatvoru, vojno krilo je ‘dizalo u zrak’ trafostanice i željezničke pruge te gotovo nitko pritom nije poginuo. Nakon što je Mandela zatvoren počeli su napadati vojnike, a u 80-ima i civile.

Mandela nije odobravao niti je sudjelovao niti u jednom krvoproliću. 1977. godine tada još uvijek teroristička organizacija ANC je čak potpisala Ženevske konvencije i obvezala se da će izbjegavati ubojstva civila. Mandela nije bio kriv što su ljudi koji su 1985. godine vodili ANC promijenili stajalište.

 

VOLIO JE SPICE GIRLS

Nelson Mandela je bio veliki ljubitelj cura iz britanskog pop benda Spice Girls. Susreli su se 1997. godine te ih je Mandela nazvao ‘heroinama’ uz dodatak da je to jedan od najemotivnijih trenutaka u njegovom životu.

 

Tekst preuzet s vecernji.hr.

About author

Večernji

Prvi portal neke novinske kuće u Hrvatskoj stavlja naglasak na kvalitetu tekstova, točnost i pouzdanost informacija. Kliknite vecernji.hr!

No comments