10 westerna koje morate pogledati

0

Vrijeme westerna je možda prošlo, ali ove klasike jednostavno morate pogledati

 

Pronaći slabu kariku ovog filma je jednostavno nemoguće – od glumačke ekipe predvođene Clintom Eastwoodom, legendarne glazbe, do scenarija i kinematografije – baš sve je jednostavno savršeno“

 

sedmoricavelicanstvenih

10. SEDMORICA VELIČANSTVENIH

1960

Donekle baziran na Kurosawinom Sedmorici samuraja, ovaj film je jedan od najzabavnijih westerna ikada snimljenih. Sedmoricu plaćenika koji se okupljaju kako bi spasili selo od grupe bandita predvoe Steve McQueen, Charles Bronson i Yul Brenner, a točku na „i“ ovom odličnom filmu stavlja odlična glazba ElmeraBernsteina.

 

crvenarijeka

9. CRVENA RIJEKA

1948

Koliko je ovaj film dobar najbolje govori i to da ukupan dojam nije uspio pokvariti niti kraj koji i nije najbolje osmišljen. Međutim, redatelj Howard Hawks je imao najvećeg western glumca svih vremena, Johna Waynea, u jednoj od svojih najboljih uloga u filmu o ocu i usvojenom sinu koji se nađu u sukobu jedan sa drugim.

 

nepomirljivi

8. NEPOMIRLJIVI

1992

Iako se pojavio u vrijeme kada su westerni već bili sahranjeni, a Eastwoodu je bio cilj snimiti svojevrsni anti-western film, Nepomirljivi su postali western koji se jednostavno mora pogledati! Baš kao i westerni, i Eastwood ovdje igra revolveraša čije je vrijeme prošlo, a Nepomirljivi su nagrađeni sa čak četiri Oskara!

 

tocnoupodne

7. TOČNO U PODNE

1952

Film koji je pobio mnoga praivla westerna i time ih napravio još popularnijim. Točno u podne je fenomenalna priča u kojoj je šerif u malenom gradiću, Gary Cooper, prisiljen sam se suprotstaviti bandi ubojica. Smjesšten gotovo u realnom vremenu, pa bi ga mogli nazvati čak i reality westernom, Tono u podne je pravi klasik koji je nagrađen čak i Oskarom.

 

sakudolara

6. ZA ŠAKU DOLARA

1964

Film, koji će se pokazati početkom izvrsne trilogije, je neizbrisivo upisao imena Sergia Leonea i Clinta Eastwooda na kartu western Hall of Famea. Poznat kao svojevrsni remake Kuroswainog klasika Yojimba, Za šaku dolara je napeti i brutalni western kakav će postati prepoznatljivi stil velikog Leonea.

 

divljahorda

5. DIVLJA HORDA

1969

Sam Peckinpahov western je svojom nevjerojatnom brutalnošću u ono vrijeme podigao puno prašine, i može se slobodno reći da je bio ispred svog vremena. Divlja Horda je bila inovativna te je kasnije poslužila kao uzor i inspiracija mnogim drugim filmovima i redateljima. Bez iti malo sumnje ovaj je film najbolje Peckinpahovo dijelo.

 

riobravo2

4. RIO BRAVO

1959

Ako pitate Quentina Tarantina, Rio Bravo je najbolji western ikada snimljen. I iako se velika većina neće složiti s njim, svi su složni da je Rio Bravo vrhunski kaubojac. Redatelj Howard Hawks je odlično nabrijavao radnju za završnu bitku, a John Wayne, Dean Martin i Ricky Nelson su svojim glumačkim izvedbama samo pomogli da film ostane zapamćen.

 

zadolarviše

3. ZA DOLAR VIŠE

1965

Nastavci su rijeko bolji od originala, a ovaj Leoneov film je duplo bolji od izuzetnog prethodnika Za šaku dolara, najviše iz razloga jer je Clint Eastwoodov lik dobio ravnopravnog i opakog protivnika u vidu Lee Van Cleefa. Radnja možda i nije savršena ali su scene spektakularne a glumačke izvedbe savršene.

 

bilojednomnazapadu

2. BILO JEDNOM NA DIVLJEM ZAPADU

1968

Ono što je filmove Sergia Leonea izdvajalo u odnosu na druge redatelje westerna jest izvrsna glazba koja se tako odlično uklapala u filmove, i koju još i danas pjevušimo a da mnogi ne znaju iz kojeg je filma. I ovaj film nije iznimka, a uz izvrsne izvedbe Henryja Fonde, Charlesa Bronsona i Claudie Cardinale Leoneov uradak je pravi užitak za gledanje.

 

dobarloszao

1. DOBAR, LOŠ, ZAO

1966

Najbolji film koji je Sergio Leone ikada snimio se s razlogom smatra najboljim western filmom svih vremena! Pronaći slabu kariku ovog filma je jednostavno nemoguće – od glumačke ekipe predvođene Clintom Eastwoodom, legendarne glazbe, do scenarija i kinematografije – baš sve je jednostavno savršeno. Ukoliko nikada niste pogledali ovaj film trebali bi provjeriti jeste li uopće među živima!

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Što brada govori o vama?

Često se govori da odijelo ipak ne čini čovjeka, ali što je s bradama? Znanstvenici, kakvi već jesu, istraživali su i tu temu pa su ...