10 najvećih hard rock izvođača

0

Nemoguće je rangirati grupe poput ovih, jer svaka od njih pridonijela je hard rock glazbi i njenoj popularizaciji na neki svoj način, pa ih predstavljamo abecednim redom

 

AC/DC

Australski hard rockeri na sceni su već 40 godina i još se , na sreću svih ljubitelja prave glazbe, nisu umorili! Bend karakterističnog gitarskog zvuka i čvrste ritam sekcije, koji plijeni publiku svojom jednostavnom svirkom, karijeru je počeo albumom High Voltage, a sve do posljednjeg Black Ice (izdanog 2008. godine) ukupno je izdao 16 albuma! Nevjerojatnih 200 milijuna albuma AC/DC su prodali tijekom svih ovih godina, pri čemu je posebno uspješan bio Back in Black, koji je s 50 milijuna primjeraka drugi na listi najprodavanijih albuma svih vremena, odmah iza Jacksonova Thrillera.

 

 

BLACK SABBATH

Britanski rockeri se vode kao začetnici hard rock i metal glazbe, a slobodno možemo reći da su riffovi koje je uveo Tony Iommi promijenili su svijet. Sabbathe su 1968. godine u Birminghamu osnovali  gitarist Tony Iommi, basist Geezer Butler, pjevač Ozzy Osbourne i bubnjar Bill Ward, a tijekom godina postava se često mjenjala, pri čemu je Iommi jedina konstanta. Nedavno su izbacili svoj 19. album, naziva 13, a albumi koji su imali najviše utjecaja na žanr su Black Sabbath, Paranoid i Master of Reality. VH1 ih je stavio na drugo mjesto njihove liste 100 najvećih hard rock izvođača.

 

 

ALICE COOPER

Alice Cooper je počeo kao band u kojem je Vincent Damon Furnier bio pjevač, da bi od 1975. godine počeo solo karijeru koja je prije dvije godine rezultirala njegovim 19. samostalnim albumom (i 26. ukupno) Welcome 2 My Nightmare. Cooper je bio pionir u uklapanju horror elemenata u svoje nastupe, a svojim kazališnim nastupima je pokazao koliko mala može biti razlika između kazališnog nastupa i rock koncerta. Električne stolice, giljotine i lažna krv bili su obavezni dio njegovih koncerata pa su ga fanovi i kritičari prozvali kraljem shock rocka. Njegov utjecaj na rock glazbu je bio toliki da je prije dvije godine je primljen u The Rock and Roll Hall of Fame.

 

 

DEEP PURPLE

Koliki je utjecaj Deep Purplea na glazbu možda najbolje govori podatak da većina gitarista svoje upoznavanje električne gitare započinje riffom pjesme Smoke on the water, što je samo jedan od njihovih bezvremenskih hitova. Osnovani su 1968. godine kao progresiv rock band, da bi se okrenuli hard rocku 1970. godine, te ih se danas smatra jednim od pionira hard rocka i metala, iako se njihova glazbena filozofija mjenjala tijekom godina. Tijekom 70-tih, s Led Zeppelinom i Black Sabbathom su tvorili „sveto trojstvo britanskog hard rocka i metala“. Do sada su prodali više od 100 milijuna albuma, a u travnju su izdali i svoj 19. album po redu Now What?!

 

 

GUNS N’ROSES

Najopasniji band na svijetu, kako su dobili nadimak, više nije ni sjena bandu koji je harao krajem 80-ih i početkom 90-tih, ali nitko ne može izbrisati njihove dane slave i utjecaj na žanr. Appetite for Destruction obilježio je kraj osamdesetih i donio im svijetski uspjeh, malo tko nije čuo za pjesme Sweet Child o’Mine, Paradise City ili Welcome to the Jungle. Od postave iz njihovih slavnih vremena ostao je samo Axl Rose, a njihova klasična postava je prošle godine primljena u The Rock and Roll Hall od Fame. Izdali su šest albuma, posljednji Chinese Democracy je najskuplji album svih vremena, i do sada prodali više od 150 milijuna albuma!

 

 

JIMI HENDRIX

Gitarska legenda, koja je utrla put ostalim gitarskim virtuozima poput Joe Satriania, Sreve Vai i mnogih drugih , jedan je od najslavljenijih glazbenika 20. stoljeća. Njegovi energični nastupi, psihodelična glazba, ali i prerana smrt u 27. godini, od njega su stvorili legendu koju je ugledni Rolling Stone proglasio najvećim gitaristom svih vremena te šestim najvećim izvođačem svih vremena! Jimi Hendrix Experience je 1992. godine primljen u Rock and Roll Hall of Fame, a zanimljivo je da je Hendrix za vrijeme svog života izdao četiri albuma, a posthumno njih čak 12!

 

 

KISS

Za Kiss se može reći da su američki san u pravom smislu. I nako desetljeća na sceni još uvijek pružaju jedan od najspektakularnijih rock nastupa, a primjer su kako s pravim menadžmentom i reklamom sve se može prodati – pa čak i pločice za kupatilo, urne, vino, pivo… sa njihovim logom. Poznati po svom make-upu, kao i koncertima koji obiluju vatrom, gitaram iz kojih suklja dim, vatrometom i općenito pirotehnikom, Kiss su izdali čak 24 albuma (posljednji Monster prošle godine) a redovno ih se uvrštava u različite Top 10 lliste – najbolji hard rock izvođači, najbolji izvođači uživo, najbolji metal bandovi, najbolji maerički bandovi… Prodali su preko 100 milijuna albuma te imaju najviše zlatnih albuma od svih američkih bandova!

 

 

LED ZEPPELIN

Jedan od najuspješnijih, najinovativnijih i najutjecajnijih bandova svih vremena su definitivno Zeppelini koji su nam, među ostalim, pružili jednu od najvećih rock balada Stairway to Heaven. Komercijalni uspijeh posebno su ostvarili albumima Led Zeppelin I-IV, Houses of the Holy i Physical Graffiti, a procjenjuje se da su prodali između 100 i 300 milijuna albuma. O njihovoj popularnosti možda najbolje govori podatak da su se za njihov koncert u Londonu prije par godina za 20.000 karata, prijavili su se doslovno milioni ljudi, jer su prodavane na principu lutrije. Rolling Stone ih je s razlogom prozvao najvećim badnom 70-tih.

 

 

SCORPIONS

Jedini band s neengleskog govornog područja na našoj listi, svima je poznat po baladi Wind of Change, ali Scorpionsi su pravi žestoki band koji je „lutao“ između hard rocka i metala. Osnovani su 1965. godine, a do danas je jedini konstantni član gitarist Rudolf Schenker, iako je Klaus Meine vokal na svih 18 studijskih albuma. Njihovo, na žanr, najutjecajnije djelo je rock himna Rock You Like a Hurricane koju je VH1 svrstao na 18. mjesto najboljih hard rock pjesama svih vremena! Do danas su prodali preko 75 milijuna albuma, a unatoč pričama o raspadu, za ovu godinu su najavili izdavanje novog albuma, kao i seriju koncerata (uključujući i MTV Unpugged nastup).

 

 

VAN HALEN

Uz showmena kao što je pjevač David Lee Roth i gitaristu Eddie Van Halena, koji je izmislio način sviranja gitare tapping, uspijeh im je bio zagarantiran. Njihov album iz 1978. godine, jednostavno nazvan Van Halen, kritika i fanovi smatraju jednim od najoriginalnijih i revolucijskih albuma koji su promjenili rock and roll. Do sredine 80-tih bili su jedan od najuspješnijih rock izvođača tog vremena, a do danas su izdali 12 albuma (posljednji A Different Kind of Truth izdan je prošle godine) te prodali 75 milijuna primjeraka. Unatoč kontroverzama koje su obilježavale napuštanje banda nekih članova, Van Halen je ostao jedan od najvećih hrad rock bandova svih vremena pa su 2007. godine primljeni u Rock and Roll Hall of fame!

 

 

Posjetite nonacustica.com!

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Lamborghini Aventador J Roadster

Nova verzija Lamborghinija o kojoj svi pričaju   „Aventador J Roadster je u biti trkaća verzija, bolid kakve viđamo na utrkama Le Mans serije“   ...