10 najvećih glazbenika ovisnika svih vremena

2

Oni su se doslovno držali one – seks, droga, alkohol

 

keith-richards

KEITH RICHARDS

Jedan od najvećih ovisnika, po mnogima i najveći, je legendarni gitarist Rolling Stonesa Keith Richards. Količina droga koju je „trpao“ u sebe je nevjerojatna, a iako je prestao sa drogama prije 20 godina još uvijek ga prati glas suludog ovisnika. Još nevjerojatnije od količine i vrsta droga koju je konzumirao jest činjenica da je danas još uvijek živ i zdrav, pogotovo s obzirom da je više puta bio na samom rubu smrti, a najbliže odlasku s ovog svijeta bio je 70-tih u Švicarskoj kada mu je netko u drogu stavio strihnin.

 

ozzyosbourne

OZZY OSBOURNE

Sve kontroverze, poput one kada je na koncertu šišmišu otkinuo glavu, samo su pomagale Osbourneu u karijeri. A kada si uspješan rocker, (nažalost) nekako se i očekuje da se život svodi na seks, drogu i alkohola. Ništa od toga nije nedostajalo Osboruneu pa se Tony Iommi prisjećao dana snimanja albuma za Black Sabbath kada su bili toliko nadrogirani da su snimanja morali prekidati jer nitko od njih nije mogao ni stajati na nogama, a pogotovo ne svirati. Osborune je jednom izjavio da je smanjio droge kad je shvatio da se ne može sjetiti imena svoje djece!

 

keithmoon

KEITH MOON

Jedan od najboljih bubnjara svih vremena (Rolling Stones ga je svrstao na drugo mjesto liste najboljih bubnjara svih vremena) imao je velikih problema ne samo sa drogom, nego i alkoholom. Bubnjar grupe Who je bio poznat po razbijačkim pohodima pod utjecajem alkohola i droga, a omiljena zabava mu je bilo raznošenje javnih WC-a dinamitom. Destruktivac Moon je na kraju preminuo u svojoj 32. godini uslijed predoziranja heminevrinom, drogom koja se davala ljudima koji su bili na terapijama odvikavanja od alkohola.

 

sidvicious

SID VICIOUS

Kada se susretnu rušilački nastrojena osoba koja samu sebe naziva buntovnikom bez razloga, i koktel droga, rezultat nikada ne može biti dobar. Zanimljivo, pjevača Sex pistolsa je sa drogom upoznala njegova majka koja ga je snabdijevala različitim drogama, ali je još sve i bilo pod nekom kontrolom dok Vivious nije upoznao Nancy Spungen, managericu koja će mu postati djevojka. Njihova veza će se vrtiti većinom oko heroina, a završit će tragično – nakon što ju je Vicious ubio, pušten je uz jamčevinu a on je sve odlučio proslaviti partyjem na kojem se predozirao i umro. Mnogi smatraju da je postojao pakt između Viciousa i Spungen o zajedničkoj smrti.

 

jimmorrison

JIM MORRISON

Vjerojatno najslavniji, uz Jimi Hendrixa, član neslavnog kluba 27, je samohtio istraživati sve svjetove, a nažalost završio je na onom drugom svijetu. Osim što su bili superslavni rockeri, Doorsi, pogotovo Jim Morrison su bili poznati po uživanju u psihodeličnim drogama. To ne treba ni čuditi s obzirom da su ime Doors uzeli po knjizi Aldousa Huxleya o utjecajima psihodeličnih droga The Doors Of Perception. Legendarni vođa grupe je preminuo 3. srpnja 1971. u Parizu, a službeni razlog je predoziranje kokainom.

 

iggypop

IGGY POP

Kako je Iggy Popu uzor bio Jim Morrison ne treba niti malo čuditi što je pošao njegovim stopama, iako srećom sa drukčijim krajem. Tih 70-tih Pop je upao u velike probleme sa drogama koji su potrajali gotovo dva desetljeća. Ironično, njegova najpoznatija pjesma Lust for Life, koja se pojavljuje na soundtracku za film o drogama Trainspotting, je napravljena baš pod utjecajem droga, i to zajedno s njegovim prijateljem ovisnikom – Davidom Bowieom. Iz razdoblja drogiranja još se i danas pamte povraćanja na bini, valjanja po razbijenom staklu…

 

davidbowie

DAVID BOWIE

Pojam heroin chic izgled se tako dobro mogao prenijeti na Davida Bowiea, pjevača koji je tijekom 70-tih i 80-tih rijetko bio priseban. Novinari, koji su tih godina s njim pokušavali napraviti razgovor se i danas sjećaju kako nije mogao sastaviti dvije suvisle rečenice, a njegova ovisnost o kokainu (ne heroinu) je navodno bila toliko velika daje s njim posipao cornflakes koji bi jutrima doručkovao!? Nekim čudom, Bowie je ne samo preživio nego se i potpuno oporavio i nastavljao oduševljavati publiku svojim glasom!

 

mickjagger

MICK JAGGER

Ukoliko se Keith Richards, poznat po izjavi da je ušmrkao pepeo svog oca, nalazi na samom početku ove liste, niste valjda mislili da i frontman Rolling Stonesa nije uživao u istim zabranjenim supstancama? Tada sam više mislio na to kako ću uzeti heroin više nego na išta drugo, izjavio je puno kasnije Jagger koji priznaje da i danas zna ponekad uzeti neku od droga objašnjavajući da s vremenom uzimaš drogu kako bi mogao seksati i svirati rock jer te tri stvari (zajedno s drogama) čine Sveto trojstvo!

 

kurtcobain

KURT COBAIN

Jedan od onih koje je droga odvela u smrt je i legendarni frontman nikad prežaljenog benda Nirvana. Međutim, Cobain se nije predozirao, već ga je depresija stalno gurala dublje i dublje u ovisnost u heroinu, pa je na kraju sačmaricom sam sebi oduzeo život. Novi dokumentarac Kurt Cobain: Montage Of Heck puno toga otkriva o rastrganosti Cobaina između glazbe i heroina u kojem je vidio spas i bijeg od stvarnosti. Njegova ovisnost je počela prilično rano, a nažalost završila je na tragičan način prije više od 20 godina.

 

johnlennon

JOHN LENNON

Beatlesi su bez sumnje jedan od najvećih bandova svih vremena, a iz liverpoolske četvorke svojim glasom, ali i karizmom, najviše se isticao upravo Lennon. Lennon je uvijek bio oštra uma, čovjek koji je imao što za reći – pogotovo o vijetnamskom ratu što će, po mnogima u konačnici dovesti i do njegovog ubojstva. Njegovi stihovi i izjave se i danas pamte, a pitanje je koliko ih je „stvorio“ pod dojmom LSD-a, droge u kojoj je otvoreno uživao. Pogotovo ako pričamo o pjesmama poput Lucy In The Sky With Diamonds…

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

2 comments

  1. roccoprc 26 svibnja, 2015 at 20:37 Odgovori

    Sid Vicious je bio basist i to loš tako da nikako ne može uci na nikakav popis 10 najvecih rokera.
    Ako zelite pisati o glazbi dajte to nekom tko zaista nesto zna o temi.

    • Kult portal 27 svibnja, 2015 at 08:16 Odgovori

      Možda ne bi bilo loše pogledati naslov teme, kao i pročitati tekst, jer ovdje nije riječ o najvećim rockerima nego najvećim ovisnicima među glazbenicima

Post a new comment

Tko su finalistice?

Pratite proglašenje finalistica Miss Kult 2013 uživo na Kult portalu!   18:20 Zahvaljujemo se svima koji su danas bili u nas! Pozdravljamo Vas do proglašenja ...