10 najvećih gitarista svih vremena

1

Magazin Guitar World je napravio listu 100 najvećih gitarista svih vremena, a mi vam donosimo deset najboljih

 

10. SLASH

Malo tko je imao tako moćan debitantski album kao Guns N’ Roses s Appetite for Destruction. Počevši od Sweet Child O’ Mine, preko Welcome to the Jungle do Paradise City, album je prepun genijalnih nota legendarnog Slasha. Gitarist Gunsa je preuzeo blues sviranje Hendrixa, Iommia i Pagea i dodao mu energiju, te stvorio nešto po čemu će zauvijek ostati zapamćen. Oni više skloni komercijali sigurno će istaknuti njegovu solo dionicu November Raina.

 

 

9. JOHN PETRUCCI

Osnivač progresiv rock band Dream Theater je definitivno najzaslužniji što se spomenuti band, uz Genesis, Yes, Pink Floyd i Rush, smatra najboljim prog-rock bandom svih vremena. Počevši s albumom Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory iz 1999. godine, Petrucci i Portnoy su producirali sve albume Dream Theatera.

 

 

8. DAVID GILMOUR

Početkom 1968. godine David Gilmour je zamjenio Syda Barretta u postavi Pink Floyda. Iako su njegovi ritmovi bili genijalni, band je do 1985. godine predvodio Roger Waters za čije će vrijeme biti najviše zapamćen Dark of the Moon. Nakon odlaska Watersa, Gilmour se pokazao sposobnim voditi Pink Floyd, a za njegovo vrijeme izdani su izvrsni A Momentary Lapse of Reason i Division Bell.

 

 

7. DAVE MUSTAINE

Nakon što je otpušten iz Metallice, u kojoj je do 1983. godine bio solo gitarist, Mustaine je osnovao Megadeth, jedan od najboljih trash metal bandova 80-tih. Tri albuma Megadetha u razdoblju od 86. – 90., Peace Sells… but Who’s Buying?, So Far, So Good… So What? i Rust In Peace, smatraju se najvećim trash metal ostvarenjima. Nakon što je uspio dobiti borbu s teškim alkoholizmom, Mustaine predvodi Megadeth i u današnje vrijeme pa će band uskoro izdati 14. album Super Collider.

 

 

6. RANDY RHOADS

Randall William Randy Rhoads je tijekom svoje kratke karijere svirao s Ozzy Osbourneom i Quiet Riotom. Rhoads je bio poznat po svom prepoznatljivom stilu koji je kombinirao klasičnu gitaru s heavy metalom u čemu je imao najveći utjecaj na neoklasični metal, a mnogi ga smatraju i zaslužnim za Ozzyjevo uzdizanje iz pepela Sabbatha. Tko još može zaboraviti uvodne riffove Crazy Traina? Rhoadsov mladi život je prekinut u zrakoplovnoj nesreći.

 

 

5. DIMEBAG DARREL

Pojavom grungea, 90-te nikako nisu bile vrijeme za metal i njegove podžanrove, pa su bandovi brzo počeli propadati. Jedan od rijetkih koji se održao je bila Pantera, band koji je svirao groove metal, i to zahvaljujući gitaristi i osnivaču Dimebag Darrelu, koji će biti zapamćen po tome što je jedan od rijetkih koji je solo dionice snimao bez pmoći ritam gitare. Nažalost, Darrel je ubijen na pozornici za vrijeme nastupa sa svojim novim bandom Damageplan.

 

 

4. TONY IOMMI

Britnaskog gitaristu smatraju, kao i njegov band Black Sabbath, ocem heavy metala. Sav njegov rad iz 70-tih, posebno album Sabotage s pjesmama Hole in the Sky i Symptom of the Universe, se može svrstati u Bibliju heavy metala. Zanimljivo, ovaj poznati „riff-maker“ je svirao bez vrhova dva prsta koja je izgubio radeći u lokalnoj tvornici, ali ga to nije spriječilo da postane jedan od najvećih gitarista svih vremena.

 

 

3. JIMMY PAGE

Dok jedni smatraju Black Sabbath očevima heavy metala, drugi će se opredjeliti za Led Zeppelin, grupu koju je 1968. godine osnovao Jimmy Page. Britanski rocker je u to doba, svirajući u grupi Yardbirds, već bio priznati gitarist, ali njegova najveća dijela došla su s legendarnim Zeppelinima. Immigrant Song i Whole Lotta Love će zauvijek ostati upamćeni kao najveća dijela čovjeka koji je dva puta ušao u Hall of Fame, jednom s Yardbirdsima, drugi put s Zeppelinima.

 

 

2. JIMI HENDRIX

Po mnogima najbolji gitarist svih vremena je, ako ništa, definitivno najutjecajniji. U samo četiri godine, koliko je bio na sceni, uspio je oduševiti svijet svojim inovacijama, pogotovo korištenjem distorzije. Kao njegovi najveći hitovi ističu se All Along the Watchtower, The Wind Cries Mary, Purple Haze i Little Wing. Nažalost, preminuo je u 27. godini, tko zna koje bi još sve čarolije doživjeli iz njegove gitare.

 

 

1. EDDIE VAN HALEN

Edward Lodewijk ‘Eddie’ Van Halen je suosnivač legendarnog banda Van Halen, te uz Hendrixa jedan od najutjecajnijih gitarista svih vremena. Već od Van Halenovog istoimenog debi albuma Eddie je priznat kao genijalni gitarist, a njegova slava je samo rasla za vrijeme Van Halenove ere s David Lee Rothom. Ipak, dok je Sammy Hagar bio pjevač Eddie se više posvetio klavijaturama. Unatoč svemu, glazbeni magazin Guitar World ga je stavio na prvo mjesto najboljih gitarista svih vremena!

 

 

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

1 comment

Post a new comment