10 najvećih astronauta svih vremena

0

Hrabri piloti, pioniri putovanja u svemir, koji su riskirali svoj život za napredak čovječanstva

 

„Nakon što je 108 minuta proveo u orbiti 26-godišnji Gagarin se uspješno vratio na Zemlju, nakon čega je proglašen sovjetskim herojem“

 

Gagarin

YURI GAGARIN

Povijesnog dana, 12. travnja 1961. godine, Vostok 1 je poletio u svemir ponjevši sa sobom Yurija Gagarina koji je tim činom postao prvi čovjek u svemiru. Nakon što je 108 minuta proveo u orbiti 26-godišnji Gagarin se uspješno vratio na Zemlju, nakon čega je proglašen sovjetskim herojem. Osam godina kasnije, u još nerazjašnjenim okolnostima, Gagarin je poginuo u padu zrakoplova na trenažnom letu, te je pokopan kao nacionalni heroj uz najveće počasti.

 

Armstrong

NEIL ARMSTRONG

Velika čast je pripala Neilu Armstrongu kada je upravo on izabran da 20. srpnja 1969. godine izađe iz Apolla 11 i kao prvi čovjek prohoda po površini Mjeseca! Zajedno s Buzzom Aldrinom iduća dva sata je proveo istraživajući površinu nakon čega se vratio u letjelicu. Bio mu je to drugi, ujedno i posljednji let u svemir. Za svoje postignuće, Armstrong je dobio najveća odličja, a prošle godine je preminuo u 82. godini života nakon komplikacija poslije operacije srca.

 

Titov

GHERMAN TITOV

Da je Gagarin na bilo koji način bio spriječen u prvom letu u svemir njegovo mjesto bi zauzeo Titov. Samo četiri mjeseca nakon povijesnog leta i Titov je poletio u svemir čime je postao najmlađi astronaut u svemiru (25 godina), a tijekom karijere postao je i prvi astronatu koji je u orbiti obišao Zemlju više puta (čak 17), prvi koji je spavao u orbiti te prvi koji je ručno slikao slike Zemlje. Nakon nesreće Gagarina, Sovjeti su ga prisilno umirovili kako ne bi izgubili još jednog heroja.

 

Aldrin

BUZZ ALDRIN

Nakon uspješne karijere borbenog pilota, u kojoj je upisao 66 borbenih letova nad Korejom i dva oborena korejska MiG-a, Aldrin je odlučio postati astronaut. Na njegovu žalost, iako je bio čovjek koji je spustio Apollo 11 na površinu Mjeseca, Aldrin će uvijek biti zapamćen kao „onaj drugi“. Naime, nakon Armstronga, Aldrin je drugi čovjek koji je hodao površinom Mjeseca. Kada ga je jednom jedan teoretičar zavjere napao na ulici da nikada nije ni bio na Mjesecu, Aldrin ga je opalio šakom!

 

Leonov

ALEXEY LEONOV

Čast da bude prvi čovjek koji je šetao u svemiru je pripala Leonovu, ali prva 10-minutna šetnja u svemiru nije prošla bez problema. Odjelo se toliko napuhalo da nije mogao rukama dosegnuti noge. Kako ne bi izazvao paniku, Leonov je počeo polako ispuštati zrak te se nekako uspio vratiti u brod. Posadi je pri povratku otkazao autopilot pa su morali upravljati ručno, te su prinudno sletjeli u divljinu. Nakon dva dana posadu su ipak uspjeli pronaći.

 

Glenn

JOHN GLENN

Jedan od sedmorice originalnih astronauta je bio i „usamljeni marinac“ Glenn koji je na kraju imao čast biti prvi Amerikanac u orbiti. Bio je to samo jedan od rekorda kojim se Glenn može pohvaliti, jer je već prije postao prvi pilot koji je nadzvučnom brzinom obavio transkontinentalni let, a punih 40 godina kasnije je s 77 godina postao najstariji čovjek u svemiru!? Ovaj američki heroj je četiri puta bio senator Ohia.

 

Volynov

BORIS VOLYNOV

Ruski astronaut (kozmonaut) je bio dio prvog spajanja dvaju svemirskih letjelica nakon čega je ostao sam u Soyuzu 5. Pri povratku na Zemlju zapečaćena vrata su se počela topiti ali su nekim čudom preživjela, ali se padobran nije pravilno otvorio pa je Volynov pri udaru u planine Urala slomio zube. Ozljeđen je po temperaturama debelo ispod nule pješačio kilometrima prije nego je pronađen. Doktor mu je naknadno zabranio ponovno letenje, ali Volynov nije odustao od letova!

 

Lovell

JIM LOVELL

Ime Jima Lovella vam je vjerojatno poznato iz filma Apollo 13, snimljenog prema istinitom događaju. Lovell je bio kapetan misije koja je zamalo završila tragično, a imala je happy end zahvaljujući najviše upravo Lovellu. Američki astronaut je inače bio prvi astronaut koji je u svemir letio četiri puta, prvi koji je letio na mjesec dva puta (ali niti jednom nije sletio), a držao je i rekord po ukupnom vremenu u svemiru (715 sati).

 

White

ED WHITE

Nakon što su Sovjeti pobjedili Amerikance u prvom izlasku u svemir, zadatak Eda Whitea je 1965. godine promjenjen iz običnog izlaska iz kapsule u pravu svemirsku šetnju koja je potrajala čak 36 minuta. Ostavši još duže nego je prvotno planirano White je bio toliko uzbuđen da je povratak u kapsulu nazvao najtužnijim trenutkom u životu. Nažalost, White je samo dvije godine kasnije smrtno stradao u testiranju Apolla 1.

 

Grissom

GUS GRISSOM

Prije nego što ga je NASA vrbovala Grisoom je bio pilot borbenog zrakoplova s preko 100 borbenih misija iznad Koreje. Nakon treninga za astronauta Grissom je bio jedan od Mercury Seven, savršenih astronauta izvanrednih fizičkih sposobnosti i IQ-a genijalca. Bio je i tek drugi Amerikanac koji je poletio u svemir te prvi koji je poletio dva puta. U testiranju Apolla 1, zajedno s Whiteom i Rogerom B. Caffeeeom, je tragično poginuo.

 

GLASAJTE ZA NAJSEKSI HRVATICE!

najseksihrvatica2013

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

8 stravičnih nacističkih eksperimenata

Tijekom Drugog svjetskog rata Nijemci su provodili brojne stravične eksperimente nad zarobljenicima   EKSPERIMENTI S FOSFOROM Nijemci su brzo uvidjeli da je zapaljivo oružje itekako ...