10 najtraženijih kraljeva droge današnjice

0

Pabla Escobara i ostale „legende“ danas su zamijenili ovi kriminalci čija se imena nalaze na DEA-inim i FBI-jevim listama

 

„Amerikanci Kolumbiju vide kao izvor glavnih problema s bijelim prahom u njihovoj zemlji, pa su stoga njihove glave prilično visoko ucijenjene, ali poznajući surovost kolumbijskih i meksičkih kartela, malo je tko spreman riskirati život za bilo koju cijenu!“

 

01Zambada2

ISMAEL „EL MAYO“ ZAMBADA – GARCIA

Jedna od vođa Sinaloa kartela je zadužen za logističku stranu trgovine drogom, a svoju karijeru je počeo 80-tih kada je zaključio da poljoprivreda nije dovoljno isplativa pa je svoje agrokulturalno znanje odlučio iskoristiti u unosnije poslove – drogu. Brzo je napredovao kroz redove kartela, a posebno se dokazao početkom ovog stoljeća za vrijeme krvavih okršaja među klanovima. Usko je povezan i s klanovima iz Bogote, a navodno je uradio više plastičnih operacija kako bi izbjegao uhićenje koje traže i američke i meksičke vlasti.

 

02elazul

JUAN JOSE „EL AZUL“ ESPARRAGOZA – MORENO

Zanimljivo je da je El Azul svoju karijeru počeo kao pripadnik meksičkih federalnih sigurnosnih snaga koje su naknadno raspuštene nakon što se otkrilo da je većina njezinih članova korumpirana. El Azulu nije trebalo puno da se snađe već je prešao u Juarez kartel koji je financirao pogađate – policajce. Nakon što je otkriveno da su uhvatili i mučili američkog agenta, Esparragoza se morao pritajiti, tako da je danas jedan od šefova Sinaloe koji djeluje iz sjene. Amerikanci su njegovu glavu ucijenili na pet milijuna dolara, dok su Meksikanci spremni dodati još dva.

 

3reyes

JUAN REYES „EL QUIQUE“ MEJIA – GONZALEZ

Velikih pet milijuna dolara SAD nudi i za visokopozicioniranog člana Gulf kartela, iako trenutno nije uopće poznato ni je li El Quique uopće živ. Optužnica protiv njega je podignuta još 2008. godine nakon što je Mejia – Gonzalez naredi ubojstvo člana suprostavljene frakcije unutar samog kartela. Od tog trenutka se za ovog kralja droge više nije čulo, pa je već broj onih koji tvrde da je kao osvetu za ubojstvo i sam Mejia – Gonzalez ubijen. Vrijeme će valjda pokazati, a do tada se za dobru cijenu traže bilo kakve informacije o njemu.

 

4Quintero

RAFAEL CARO QUINTERO

Jedan od osnivača Guadalajara kartela u 70-tim je uhićen 1985. godine zbog navodnog sudjelovanja u otmici i mučenju agenta DEA-e. Quintero je osuđen na 40 godina, ali nakon godina i godina žalbi 2013. je pušten zbog proceduralnih pogrešaka u suđenju. Iako se od puštanja iz zatvora prilično pritajio, Quintero je ponovo aktivan u radu kartlela što je nagnalo SAD da traži njegovo ponovno uhićenje i izručenje, ali su Meksikanci zahtjeve odbili tvrdeći da će ga, i ako ga uhite, ostaviti unutar svojih granica.

 

5gomez

SERVANDO „LA TUTA“ GOMEZ

Prije nego je osnovao svoj kartel Vitezovi Templari, ovaj je bivši učitelj (zbog čega i ima nadimak La Tuta) je bio član kartela La Familia. Na radar američkih tajnih služni je došao već tada kada je nabavljao oružje za La Familiu, a danas Vitezove Templare predstavlja kao „nenasilnu organizaciju koja će pribjeći nasilju ukoliko je potrebno“. Amerikanci ga smatraju dogovornim i za švercanje kokaina i metamfetamina na njihove granice stoga se nadaju da će se naći netko tko će za dobru količinu novaca otkriti njegovo prebivalište.

 

6usuga

DARIO ANTONIO USUGA DAVID

Visokih pet milijuna dolara se nudi i za informacije koje bi dovele do uhićenja vođe jedne od najnasilnijih kolumbijskih bandi Los Urabenos. Unatoč naporima kolumbijskih vlasti da se konačno završi ulični rat, Los Urabenosnije predao oružje već je nabavio još veće količine kako bi se obračunavao s rivalskim bandama, kao i branio svoje laboratorije i putove droge. Koliko je Los Urabenos nasilan najbolje govori podatak da je nasilje na područjima pod njihovom kontrolom poraslo za čak 400%!

 

7osorio

MARIA TERESA OSORIO DE SERNA

Iako Osorie de Serna ne spada u kategoriju doslovnih kraljeva droge, ipak je odigrala veliku ulogu u bogaćenju istih. Prema vladama SAD-a i Kolumbije za potrebe različitih kartela je oprala minimalno 10 milijuna dolara, a često je putovala i u Miami kako bi obavljala zadatke za njih. Sasvim dovoljno da ju se 2010. godine stavi na listu najtraženijih osoba povezanih sa drogom, pogotovo jer sigurno ima vrijedne informacije koje bi dovele do uhićenja mnogih. Znajući da joj je glava ucijenjena Osorio de Serna se kriva negdje po Kolumbiji, daleko od onih koji bi je mogli uhititi.

 

8ramirez

IVAN DARIO RAMIREZ

Iako je na listi najtraženijih trgovaca drogom već duži niz godina Ivan Dario Ramirez uspješno bježi vlastima Kolumbije SAD-a, a da za Amerikance stvar bude gora čak im je jedno vrijeme i živio u Miamiju pod imenom Dario Ramirez. Amerikanci Kolumbiju vide kao izvor glavnih problema s bijelim prahom u njihovoj zemlji, pa su stoga njihove glave prilično visoko ucijenjene, ali poznajući surovost kolumbijskih i meksičkih kartela, malo je tko spreman riskirati život za bilo koju cijenu!

 

9hadji

HADJI EHAI IBRAHIM

Iako su gotovo svi na ovoj listi ili Meksikanci ili Kolumbijci, u Top 10 je ušao i jedan Pakistanac. Ehai Ibrahim se na listi najtraženijih kraljeva droge nalazi još od 1998. godine, a od 2001. do 2006. godine se smatralo da je mrtav. Naime, Ibrahim je navodno poginuo u napadu na bivšeg „poslovnog partnera“ koji ga je izgurao s nekih važnih područja Karachija. Nakon pet godina njegovo ime se ponovo pojavilo na radaru, i to nakon što je preko poznanstava iz Moskve naručio oružje!

 

10tezna

NILSON ARISTIZABAL – TEZNA

Iako više ne tako jak kao u 80-tim Cali kartel je još uvijek igrač na sceni. Cali kartel se ,moglo bi se tako reći, adaptirao na novu situaciju pa je standardne putove šverca droge u SAD zamijenio putovima koji vode preko Portorika. Jedan od pokretača te ideje je i Aristizabal – Tezna, a nakon što su upravo preko Portorika počeli padati kraljevi droge jedan za drugim, Tezni nije ostalo ništa drugo nego da se pritaji. Ali, DEA ne oprašta i ne zaboravlja pa se još uvijek nalazi na njihovoj listi najtraženijih kriminalaca.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

7 minuta za fitnes kod kuće

Dosta s opravdanjima, počnite vježbati uz ovaj set vježba za koji će vam trebati samo sedam minuta dnevno   Ukoliko ne želite ići u teretanu, ...