10 najsmrtonosnijih planina

0

Akcijski spektakl Everest igra u kinima, pa ćemo iskoristiti priliku da donesemo popis najsmrtonosnijih planina na svijetu

 

10everest

10. EVEREST

278 žrtava, 7% smrtnost

Krov svijeta, Mount Everest, se nalazi na 8,848 metara, je prava grobnica. Osvajanje najviše planine na svijetu privlači mnoge pa je do danas svoje živote ostavilo čak 278-ero planinara. Od 1978. godine pa do danas nema godine kada nije poginuo barem jedan planinar. Osim događanja ekraniziranih u filmu Everest, među žrtvama su i prvi Makedonac koji se popeo na vrh Dimitar Ilievski – Murato koji je poginuo pri spuštanju, Srbin Zoran Miletić, te Slovenac Marko Lihteneker koji je poginuo samo nekoliko metara ispod vrha

 

9ShishaPangma

9. SHISHA PANGMA

27 žrtava, 8% smrtnost

Najniža od planina u klubu 8.000 (8,027 metara) je ujedno i posljednja koja je osvojena, a sve zbog toga što se nalazi unutar Tibeta i za penjanje je potrebno ishodvati posebne dozvole. Od ukupnog broja žrtava više od 50% je u posljednjih 20 godina, a najpoznatija žrtva je Amerikanac Alex Lowe kojeg je ubila lavina.

 

8gasheburm

8. GASHERBRUM I

34 žrtve, 9% smrtnost

Poznat i kao Skriveni vrh i K5 Gasherbrum je 11. najviša planina na svijetu sa svojih 8,080 metara. Poznata je po promijenjivom vremenu zbog čega veliki broj planinara u tijeku uspona odustaje od pokušaja osvajanja. Upravo zbog te promijenivosti, čak sedmero planinara je poginulo nakon što su osvojili vrh – za vrijeme spuštanja.

 

7makalu

7. MAKALU

33 žrtve, 11% smrtnost

Planina koja se nalazi na petom mjestu po visini (8,485 metara) se nalazi na granici Nepala i Kine. Prvi put je osvojena u proljeće 1954. godine, a tek 2009. godine osvojena je prvi put za vrijeme surovih zimskih mjeseci, čime se broj neosvojenih planina s preko 8.000 metara za vrijeme zime sveo na samo dva imena.

 

6Dhaulagiri2

6. DHAULAGIRI I

71 žrtva, 16% smrtnost

Sedma najviša planina (8,167 metara) je prvi put osvojena 1960. godine, već iz trećeg pokušaja. Ali, kako su se počeli redati planinari koji su došli do vrha, mnogi su odlučili pokušati uspon s njezine južne strane – nešto što do dan danas nikome nije uspjelo! Većina pokušaja je nažalost završila tragično.

 

5manaslu

5. MANASLU

77 žrtava, 18% smrtnost

Ova osma planina po visini (8,163 metra) je poznata po stazama za pješačenje s kojih se pruža prekrasan pogled. Međutim, nekima to nije dovoljno pa se odluče i penjati na sami vrh. A to ispadne da i nije lagan zadatak, pogotovo što su u ovom dijelu česte lavine. Samo u jednom takvom slučaju 23. rujna 2012. godine lavina je ubila 11 planinara, a dalekog 10. travnja 1972. čak 15-ero!

 

4Kangch-Goechala

4. KANGCHENJUNGA

53 žrtve, 19% smrtnost

Dugo vremena, sve do polovine 19. stoljeća, smatralo se da je Kangchenjunga najviša planina na svijetu, ali se na kraju sa svojih 8,586 metara morala zadovoljiti „samo“ trećim mjestom. U posljednje vrijeme ova je planina posebno smrtonosna jer je u dvije godine osam planinara izgubilo živote – svi su skončali padom.

 

3nanga

3. NANGA PARBAT

80 žrtava, 22% smrtnost

Uz K2, jedina planina na svijetu koja nikada nije osvojena tijekom zime je i Nanga Parbat, poznata i kao „planina ljudožder“ i „planina ubojica“, a sve zahvaljujući strmim liticama i nepredvidljivom vremenu. Prije nego je konačno osvojena 1953. godine, ova deveta planina po visini (8,126 m) je već bila uzela 31 život!

 

2k2

2. K2

84 žrtve, 23% smrtnost

K2, druga najviša planina na svijetu (8,611 metara) ima reputaciju najteže planine za osvajanje, stoga ne čudi veliki broj planinara koji su ostavili svoje živote. Zbog svoje surovosti nikada nije osvojena za vrijeme zimskih mjeseci, a poznata je i po prokletstvu po kojem je posebno nemilosrdna prema ženama – prvih pet penjačica je poginulo ili pri penjanju na K2, ili na slijedećem usponu na neku drugu planinu.

 

1annapurna

1. ANNAPURNA I

58 žrtava, 38% smrtnost

Vrh koji se nalazi u sklopu masiva Annapurna sa svojih 8,091 metara je 10. najviša planina na svijetu, a poznata je po najvećoj stopi smrtnosti – svaki četvrti od 10 planinara koji pokušavaju uspon pogine!? Među žrtvama je i Anatoli Boukreev, samo godinu dana nakon što je preživio događanja na Everestu. Južna strana Annapurne se ujedno smatra jednim od natežih uspona na svijetu.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Certina DS-2 Chronograph

Certina je izbacila prekrasni novi kronograf koji se može pohvaliti izuzetnom preciznosti mjerenje vremena   Švicarski proizvođač satova Certina je i inače poznata po svojoj ...