10 najprometnijih zračnih luka

0

Donosimo vam 10 vodećih zračnih luka po godišnjem prometu putnika

 

„S ukupno 69 kvadratnih kilometara Dallas – Fort Worth je druga najveća zračna luka u SAD-u, a kako se nalazi između Dallasa i Fort Wortha ima čak i svoj posebni poštanski broj“

 

Soekarno

10. SOEKARNO – HATTA

Jakarta, Indonezija

Najveća zračna luka u Jakarti izgrađena je 1985. godine kako bi zamijenila dotadašnju glavnu zračnu luku Kernayoran. Nalazi se 20 kilometara van Jakarte, a godišnji promet putnika je gotovo 60 milijuna, što je više od predviđenog. Unatoč tome, zračna luka je prošla sve sigurnosne provjere.

 

Dallas

9. DALLAS – FORT WORTH

Dallas, SAD

S ukupno 69 kvadratnih kilometara Dallas – Fort Worth je druga najveća zračna luka u SAD-u, a kako se nalazi između Dallasa i Fort Wortha ima čak i svoj posebni poštanski broj. Dallas – Fort Worth je i matična luka American Airlinesa, a iz nje se može letjeti na čak 206 lokacija širom svijeta.

 

Charles

8. CHARLES DE GAULLE

Pariz, Francuska

Smještena 25 kilometara od francuskog glavnog grada, zračna luka ponosno nosi naziv francuskog generala. Drugom najvećom europskom zračnom lukom, izgrađenom 1974. godine, godišnje prođe čak 62 milijuna putnika. Charles de Gaulle je, logično, dom Air Francea.

 

Dubai

7. DUBAI INTERNATIONAL

Dubai, UAE

Dom Emiratesa, FlyDubaia i Emirates Sky Carga je zračna luka koja svake godine ostvaruje najveće povećanje. U sklopu zračne luke nalazi i najveći zrakoplovni terminal na svijetu, Terminal 3, koji je ujedno i druga najveća zgrada na svijetu! Ima kapacitet od 80 milijuna putnika godišnje.

 

LAx

6. LOS ANGELES INTERNATIONAL

Los Angeles, SAD

Poznatija kao LAX, po svom međunarodnom kodu, ova zračna luka je samo jedna od brojnih zračnih luka koje „pokrivaju“ Los Angeles. Poznata je i po svoje četiri paralelne poletno-sletne piste (više ima samo Dallas – Fort Worth koji ih ima pet). LAX-om godišnje prođe 66 milijuna putnika.

 

Chicago

5. O’HARE

Chicago, SAD

Zračna luka, izgrađena daleke 1942. godine, je dobila ime po prvom mornaričkom zračnom asu Edwardu O’Harea, a do 1998. godine, kada je smanjen kapacitet kako bi se izbjegla kašnjenja, bila je najprometnija zračna luka na svijetu.  10 godina za redom proglašena je najboljom zračnom lukom SAD-a.

 

Tokyo

4. HANEDA

Tokyo, Japan

Dom Japan Airlinesa, All Nippon Airwaysa i nekoliko manjih lowcost kompanija je jedna od dvije velike zračne luke koje „pokrivaju“ Tokyo (druga je Narita). Haneda je počeo gubiti primat, ali izgradnjom novog terminala, omogućeno je primanje većeg broja prekooceanskih letova.

 

heathrow

3. HEATHROW

London, Velika Britanija

Najveća europska zračna luka ujedno je luka broj jedan u svijetu kada je u pitanju broj međunarodnih letova. Dom British Airlinesa, i glavna zračna luka Virgin Atlantica, je toliko velik da je u njemu zaposleno čak 76.000 radnika!? Smješten je 22 kilometra od centralnog Londona.

 

Peking

2. BEIJING CAPITAL

Peking, Kina

Glavna zračna luka u Kini je nevjerojatnom brzinom napredovala do drugog mjesta na listi po broju putnika. Dodatno se proširila 2008. godine za potrebe Olimpijskih igara pa danas njom prođe 83 milijuna putnika. Samo nacionalni prijevoznik Air China iz Pekinga leti na 120 destinacija širom svijeta.

 

Atlanta

1. HARTSFIELD – JACKSON

Atlanta, SAD

Vjerojatno nikada ne bi očekivali da će na prvom mjestu biti zračna luka iz Atlante, ali Hatrsfield – Jackson to može zahvaliti prije svega domaćem prometu. Atlanta je čvorište svih putovanja u SAD-u, pa stoga većina od 95 milijuna putnika godišnje leti na domaćim letovima. Atlanta je dom Southwest Airlinesa.

 

 

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments